Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έρχεται η «Αθηνά» με άγριες διαθέσεις – Μηνύματα από το “112” και σε Πατρινούς

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Πατρέων για το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα

Published

on

 

 

 

Το πρώτο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας του φετινού φθινοπώρου έρχεται και μάλιστα με… άγριες διαθέσεις, θέτοντας σε συναγερμό όλο τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ηδη, από αργά το βράδυ της Τετάρτης καταφθάνουν μηνύματα στους κατοικους της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας από το “112” προειδοποιώντας για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Η κακοκαιρία “Αθηνά” ειναι προ των πυλών και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου από την Πολιτική Προστασία λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Στο μήνυμα γίνεται προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και συνίσταται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε μέρη που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Επισημαίνει ότι πρέπει να ασφαλιστούν αντικείμενα προκειμένου να μην παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

×
Με απόφαση της Περιφέρειας όλα τα σχολεία της Κέρκυρας αλλά και των Παξών θα μείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τα οποία από σήμερα θα ενταθούν και πιθανότατα θα επηρεάσουν παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στο Βόρειο Ιόνιο, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις.  Σήμερα τη νύχτα οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.

Για το νέο κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Αθηνά» εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κύρια χαρακτηριστικά της «Αθηνάς» είναι:

α. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα

συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι σήμερα στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν, σήμερα, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ αύριο θα επηρεάσουν, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου

Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Εξ άλλου σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού από σήμερα μέχρι και αύριο.

Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση κινδύνου, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την

Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement