Connect with us

Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια

Published

on

Έκτακτη σύσκεψη στο μεγαρο Μαξίμου για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια θα πραγματοποιηθεί σε λίγο.

Σχεδιάζεται πρόσθετο ενεργειακό πακέτο ενόψει του χειμώνα
Η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ στο στο επίκεντρο θα βρεθεί η εξέταση των μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά έναντι ειδικά των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις τουλάχιστον σήμερα.

Από την κυβέρνηση σχεδιάζεται ένα πρόσθετο ενεργειακό πακέτο ως άμυνα -ενόψει και του χειμώνα -απέναντι στις αυξήσεις των διεθνών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μόνιμος μηχανισμός αυτόματης παρέμβασης
Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η παρουσίαση του διευρυμένου ενεργειακού πακέτου στήριξης των νοικοκυριών, με την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το κόστος θέρμανσης- που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, προαναγγέλλεται η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης παρέμβασης.

Προς ώρας, πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα σχετικά με τις πληροφορίες ως προς τα εξεταζόμενα πρόσθετα μέτρα σε λογαριασμούς ρεύματος και επίδομα θέρμανσης. Οι πληροφορίες δείχνουν αύξηση της μηνιαίας επιδότησης ενδεχομένως και πάνω από τα 13 ευρώ ανά 300 kwh, από 9 ευρώ. Προωθείται επίσης δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με νέα αύξηση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης, από τα 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 150-200 εκατ. Ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια
Στο τραπέζι είναι και η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στη θέρμανση κατά 20% -30% σε σχέση με πέρυσι-εντάσσοντας έτσι στη λίστα των δικαιούχων και τη μεσαία τάξη.

Σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό παρέμβασης ώστε να επιδοτούνται τα νοικοκυριά όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (OPEN).

Δεν θα μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στο ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Σε πρώτη φάση θα ανακοινωθούν τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει και δεύτερη παρέμβαση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

Η παρέμβαση θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα καλύπτει ομάδες που βάλλονται περισσότερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει περισσότερο τη μεσαία τάξη. Η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα είναι για περισσότερους» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας να αναλύσει περισσότερο, τα κριτήρια και ποιους θα αφορά.

IN.GR

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement