Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ECDC για Ελλάδα – Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση αλλά… κινδυνεύετε τους επόμενους δύο μήνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο κίτρινο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στο πορτοκαλί σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που παρουσιάστηκαν σήμερα 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων κοροναϊού, τεστ και δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας βρίσκεται στο «πορτοκαλί», ενώ η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, η Ευρυτανία, η Ήπειρος, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη βρίσκονται πλέον στο «κίτρινο».

Σε σχέση δηλαδή με την προηγούμενη εβδομάδα, από το «πορτοκαλί» πέρασαν στο «κίτρινο» η Ήπειρος και η Κρήτη.

Πράσινο η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας
Στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί», με τη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Ευρυτανία, την Ήπειρο, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη να βρίσκονται στο «κίτρινο».

Στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διευθύντριά του ECDC για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων στις χώρες που αυτό παρατηρείται, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν.

Η διευθύντρια του ECDC μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα συνολικά για την πορεία της πανδημίας, αλλά για και τις συνέπειες της παραπληροφόρησης την περίοδο της κρίσης. Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου:

Ποιος είναι ο ρόλος του ECDC και ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε τώρα;
O ρόλος μας είναι να αναγνωρίζουμε, να αξιολογούμε και να επικοινωνούμε κινδύνους και απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τι συμβαίνει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά επίσης παγκοσμίως έτσι ώστε ν α γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να αξιολογούμε τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες στην Ευρώπη, τους Ευρωπαίους που πηγαίνουν σε αυτή την περιοχή και για τους Ευρωπαίους που ζουν στην περιοχή.

Παρακολουθούμε επίσης, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε τακτικά 50 και πλέον ασθένειες με τις χώρες της ΕΕ να δίνουν αναφορές σε εμάς και εμείς κάνουμε εκθέσεις, γραφικά, χάρτες.

Εν συνεχεία, στηρίζουμε τα κράτη-μέλη στις προσπάθειες προετοιμασίας, κάνουμε μετά από αίτημά τους επισκέψεις για να δούμε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία έχουν, κάνουμε ασκήσεις προσομοίωσης και επίσης εργαστήρια για να ενισχύσουμε την προετοιμασία. Δίνουμε επίσης επιστημονική καθοδήγηση και συμβουλές τις οποίες επίσης δημοσιεύουμε.

Όταν έχουμε μία κρίση κάνουμε ακριβώς το ίδιο, αλλά επικεντρωνόμαστε στην ασθένεια η οποία προκαλεί την κρίση.

Πώς θα μπορούσε η παραπληροφόρηση να καταστρέψει τις προσπάθειές σας και ειδικά σε κρίσιμες στιγμές;
Τώρα μελετήσαμε την παραπληροφόρηση σε σχέση με τον δισταγμό στα εμβόλια. Δημοσιεύσαμε το καλοκαίρι τα αποτελέσματα της έρευνας, εξετάσαμε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (αναφέρεται στις: Εσθονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) ποιο είναι το μπακγκράουντ της παραπληροφόρησης και το ρόλο στο δισταγμό στα εμβόλια.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος, είναι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και τις ανησυχίες τους.

Εάν δεν βρουν κάποιον αξιωματούχο που θα τους δώσει αυτές τις πληροφορίες, θα ψάξουν οπουδήποτε μπορούν να βρουν αυτή την πληροφορία. Και αυτή μπορεί να μην είναι η σωστή.

Αυτό που χρειάζεται είναι η παρακολούθηση, να υπάρχει καλή κατανόηση σχετικά με το ποιες είναι οι ανησυχίες και τα ερωτήματα των ανθρώπων και μετά να χρησιμοποιηθεί ο χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (occupy the social media space) έτσι ώστε να διαδοθούν οι σωστές πληροφορίες.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι είναι οι υγειονομικοί , οι γιατροί και οι νοσοκόμες τους οποίους ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο για τις πληροφορίες. Πρέπει λοιπόν αυτοί να είναι ενημερωμένοι πολύ καλά για να μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Περιμένουμε νέο κύμα κρουσμάτων COVID, περισσότερους θανάτους; Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα;
Αυτό που θα συμβεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μερίδιο του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος στην ΕΕ, είναι περίπου στο 61-62%. Γι’ αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν το μέσο όρο ή κάτω από αυτόν υπάρχει κίνδυνο για αύξηση τους επόμενους δύο μήνες, για κρούσματα, νοσηλείες, θνητότητα και ειδικά εάν σκέφτονται να χαλαρώσουν μέτρα. Οι χώρες που είναι πάνω από αυτό (τον μέσο όρο), αντιμετωπίζουν πιο διαχειρίσιμη κατάσταση η οποία δε θα κατακλύσει τα συστήματα υγείας.

Να εμβολιαστεί όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται. Μπορεί να απαιτήσει να βγεις έξω να βρεις τους ανθρώπους, να φέρεις το εμβόλιο στους ανθρώπους, όχι να περιμένεις τους ανθρώπους να πάνε στο εμβόλιο. Περιμένουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα υπάρξουν και άλλοι ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα , η γρίπη επίσης δημιουργούν πίεση (strain) στο σύστημα υγείας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement