Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σήμερα η συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή – Στις 12:00 η ομιλία Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σφοδρή προμηνύεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την κρίσιμη αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στην συζήτηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10:30.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τον λόγο μετά τις 12:00 όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή, στη συζήτηση για την Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια»,  σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Συμφωνία αποτελεί εθνική – και όχι μόνο κυβερνητική – επιτυχία και ότι θωρακίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων. Παράλληλα θα καλέσει την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων να υπερψηφίσει την συμφωνία ή να αναλάβει τις εθνικές της ευθύνες.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για την ύπαρξη επίσημων διπλωματικών τοποθετήσεων που θα διευκρινίζουν πως η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (και όχι μόνο την επικράτεια) προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την σφοδρή κριτική που θα δεχθεί από την κυβέρνηση για το «όχι» στην Συμφωνία σχολιάζοντας την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, για ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και ο επιπροσθέτως πονοκέφαλος των εσωκομματικών ενστάσεων για την γραμμή που ακολουθεί το κόμμα καθώς στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, φέρονται να διαφωνούν επι της αρχής με την Συμφωνία αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητούν την καταψήφισή της σε κάθε περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί ενώ αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement