Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε περιπέτειες το θαλάσσιο μέτωπο-Αναπόφευκτες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση της αρχιτεκτονικής μελέτης 

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Μπορεί η Οικονομική Επιτροπή να απέρριψε με επτά ψήφους υπέρ την ένσταση που κατέθεσε μία από τις μελετητικές ομάδες που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, ωστόσο, οι πληροφορίες περί προσφυγών και χρήσης ένδικων μέσων θέτουν την εξέλιξη του έργου σε… τροχιά καθυστερήσεων!

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι, συζητήθηκε η ένσταση που έχει υποβάλει μία εκ των μελετητικών ομάδων, η οποία επί της ουσίας αντιδρά για την σειρά κατάταξης των προτάσεων που ξεχώρισαν, καθώς όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της, η δική τους μελέτη με τρεις ψήφους βρέθηκε εκτός βραβείων, ενώ αντίστοιχα, άλλη επίσης με τρεις ψήφους είναι ανάμεσα στις τρεις που «μοιράστηκαν» το δεύτερο βραβείο.
Μάλιστα, κατά την Οικονομική Επιτροπή τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με την κρίση της 7μελούς Κριτικής Επιτροπής, η οποία επέλεξε να μην δώσει το πρώτο βραβείο, αλλά να «μοιράσει» το δεύτερο σε τρεις ομάδες, όπως επίσης, και ότι κάποια μέλη σε αρκετές από τις προτάσεις ψήφισαν «λευκό» ή απείχαν της ψηφοφορίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Επιτροπής, κ. Σπανομαρίδη, ο οποίος δήλωσε προσβεβλημένος και ξεκαθάρισε πως η Κριτική Επιτροπή έκανε σωστά τη δουλειά της και όπως ορίζει το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα.
Αυτό πάντως, που προέκυψε από τη συζήτηση είναι πρώτον, γιατί ενώ η ένσταση είχε κατατεθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου δεν ενημερώθηκαν τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και δεύτερον, αν ισχύει πως επειδή δεν δόθηκε το πρώτο βραβείο σε καμία από τις συμμετέχουσες μελετητικές ομάδες δεν δεσμεύεται η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή ο Δήμος Πατρέων να αναθέσει στους άλλους νικητές του διαγωνισμού την μελέτη.

ΟΙ ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΟΙ

Εκ μέρους της μελετητικής ομάδας που κατέθεσε την ένσταση, η κα Γρηγοριάδου ανέφερε πως «τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής δεν ορίστηκαν για να μην έχουν άποψη, κάτι που εκδήλωσαν με την λευκή τους ψήφο, τινάζοντας στον αέρα την ολομέλεια. Η ουσία για εμάς είναι πως ενώ υπάρχει ισοψηφία με τρεις θετικές ψήφους, η μία ομάδα είναι στο βραβείο και η άλλη εκτός. Δεν λέμε ότι η Επιτροπή δεν έκανε σωστά το έργο της, λέμε όμως ότι δεν είναι σωστή η κατάταξη. Έδωσαν επί της ουσίας ένα βραβείο σε τρεις ομάδες, δηλαδή το «κομμάτιασαν».

Ροή ειδήσεων

Advertisement