Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απαισιόδοξη για την Πατρών-Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Για τις εξελίξεις σε ότι αφορά στο ΚΙΝΑΛ και την τελική ευθεία στην οποία έχει μπει η παράταξη εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου, μίλησε στο ΙΟΝΙΑΝ και στον Γιάννη Πομώνη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.  Η κα Γεννηματά δήλωσε πιστή στο καταστατικό της παράταξης και εγγυήθηκε τη διαφάνεια στις πρόσφατες εκλογές. Δήλωσε αισιόδοξη για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κινήματος και ζήτησε ανανέωσε της εντολής στο πρόσωπό της. Σε ότι αφορά στην Πατρών Πύργου, δήλωσε μάλλον απαισιόδοξη μετά και την πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για το θέμα και την απάντηση του υπουργού υποδομών που σύμφωνα με την ίδια ετεροχρόνισε περαιτέρω την όποια θετική εξέλιξη από την Ευρώπη.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Εκτιμήσεις για έως και 10.000 στις κάλπες-23 εκλογικά τμήματα σε 13 εκλογικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Αχαΐα, τόσο λόγω της πολιτικής παράδοσης της περιοχής, όσο και εκ του γεγονότος ότι υποψήφιοι στις εκλογές – και μάλιστα εκ των φαβορί – είναι δύο Αχαιοί, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Θυμίζουμε ότι στις «περίεργες» εκλογές του 2017 (καθώς τότε έγιναν εκλογές για το εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών δυνάμεων εκτός ΚΙΝΑΛ), στις κάλπες είχαν προσέλθει 6.700 Αχαιοί. Τώρα, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος είναι πως το πλήθος αυτό θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 8.000 ψηφοφόρους, ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξοι που εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι στο νομό μπορεί να φτάσουν και τις 10.000!

Στην Αχαΐα θα λειτουργήσουν 23 εκλογικά τμήματα σε 13 εκλογικά κέντρα.

Είναι τα εξής:
*11ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου και Σατωβριάνδου (4 τμήματα)
*2ο Γυμνάσιο Πατρών, Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων (3 τμήματα)
*Ρίο. Δημοτικό Κατάστημα Ρίου (2 τμήματα)
*Νότιο Διαμέρισμα. Εργατικές Κατοικίες, πλατεία Ταραμπούρα (2 τμήματα)
*Αρκτικό Διαμέρισμα. Εργατικές Κατοικίες, Νέος Δρόμος (ένα τμήμα)
*Οβρυά. Δημοτικό Κατάστημα Οβρυάς (ένα τμήμα)
*Ακράτα. ΚΕΠ Ακράτας (ένα τμήμα)
*Αίγιο: Αίθουσα «Αλέκος Μέγαρης» του Πολιτιστικού Κέντρου (παλιό Νοσοκομείο) (3 τμήματα)
* Κάτω Αχαΐα, Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (ένα τμήμα), Σαγέικα, πρώην Δημαρχείο (ένα τμήμα)
Καλάβρυτα: ΚΕΠ (ένα τμήμα), Κλειτορία ΚΕΠ (ένα τμήμα).
*Χαλανδρίτσα: Δημαρχείο Ερυμάνθου (ένα τμήμα), Σταυροδρόμι πρώην Δημαρχείο (ένα τμήμα).

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ποιες είναι οι πολυεθνικές που δίνουν μάχη για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση της τελευταίας 10ετίας στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επί ένα εξάμηνο, από τα τέλη της άνοιξης έως και τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, κυριολεκτικά ξεψάχνιζαν τις προδιαγραφές της μεγάλης εργολαβίας των 18,3 εκατ. ευρώ που αφορά στο έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων».

Το έργο με αξία της σύμβασης το ποσό των 22,63 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, άνοιξε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου με τη μορφή του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.
Υποβλήθηκαν δύο προσφορές από ελληνικές εταιρείες, μία εκ των οποίων εκπροσωπεί την ιταλική πολυεθνική «Leitner» η οποία κατασκευάζει συρματόσχοινα και τελεφερίκ πάσης φύσης, για βουνό, πόλεις ακόμη και τελεφερίκ για γόνδολες!

Η αποσφράγιση των προσφορών επρόκειτο να γίνει την 25/11/2021, ημέρα Πέμπτη από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.
Την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα των προσφορών, η Αυστρο-Ελβετική πολυεθνική κατασκευαστής εναέριων ανελκυστήρων “Doppelmayr”, η οποία δεν «κατέβηκε» τελικά στο διαγωνισμό, υπέβαλε ένταση στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών. Υποστηρίζοντας ότι η διακήρυξη της Π.Δ.Ε. ήταν «φωτογραφική», υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας.

ΕΡΓΟ… ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η εργολαβία των 18,3 εκατ. ευρώ αποτελεί τον «πυλώνα» της μεγάλης επένδυσης των 20 εκατ. ευρώ στο Χελμό (πάνω από23 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) και θα παραμείνει πλέον σε εκκρεμότητα. Η εκδίκαση της προσφυγής της «Doppelmayr» έχει οριστεί για τις 17/12/2021.
Η Περιφέρεια, μετά την ένσταση, δεν θα μπορέσει να αποσφραγίσει τις προσφορές πριν την 17/1/2022. Τότε μόνο, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις, αν είναι συμφέρουσες και αν περιέχονται εγγυήσεις καλής εκτέλεσης.
Στην περίπτωση που περάσει η ένσταση, ο διαγωνισμός ξεκινά από την αρχή και με την “Doppelmayr” στο παιχνίδι…

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Το έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού» είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση, ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Π.Ε.Π. (ΕΣΠΑ) Δυτικής Ελλάδας. Η επένδυση θα αλλάξει την εικόνα του Χελμού για τα επόμενα 30 χρόνια, με τους νέους σύγχρονους αναβατήρες και τις λοιπές εγκαταστάσεις.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργολαβίας προβλέπεται να γίνουν:
@ Αντικατάσταση του αναβατήρα ‘Αχιλλέα’ με νέο αναβατήρα, αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, με κλειστά φορεία (γόνδολες)
@ Αντικατάσταση του αναβατήρα ‘Στύγα’ με νέο αναβατήρα, αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, με ανοιχτά φορεία (καρέκλες) 6 θέσεων και
@ Εγκατάσταση νέου αναβατήρα, μη αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, ο οποίος θα ονομάζεται ‘Άρτεμις ΙΙ’ με ανοιχτά φορεία (καρέκλες) 4 θέσεων (Νέος συρόμενος σε νέα μικρού μήκους χάραξη).

Για τους «παροικούντες τη Ιερουσαλήμ» δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πολυεθνικές «Leitner» και «Doppelmayr» δίνουν τη μάχης τους, με θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα στο Χελμό! Η εξειδίκευση σε έργα βουνού είναι μεγάλη και πλέον αναμετρώνται σε πολλά μέτωπα και στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις εργολαβίες. Πίσω αλλά και… μπροστά τους βρίσκονται Έλληνες που διεκδικούν τμήμα των ελκυστικών εργολαβιών της «χρυσοφόρου» χιονοδρομίας!

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

Πρέπει να σημειωθεί ότι και στο Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Κέντρου το οποίο συνεδρίασε πανηγυρικά, μετά την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, έγιναν ορισμένες επισημάνσεις σε σχέση με τις Τεχνικές Προδιαγραφές που είχαν αποσταλεί στην ΠΔΕ και το τελικό κείμενο της διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Εκτιμήθηκε πάντως τότε, πριν την κατάθεση των προσφορών, ότι «οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την μεγάλη επένδυση». Εκφράστηκε και η ελπίδα ότι, στα πλαίσια του διαγωνισμού, θα υπάρξει ανταπόκριση μεγάλων κοινοπραξιών προκειμένου και το τελικό τίμημα να είναι «εύλογο» με εγγυήσεις καλής εκτέλεσης του έργου.

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «NOULIKAS-LEITNER»
Η εταιρεία «Monte Noulikas» η οποία κατέθεσε πρόσφορά για το έργο, έχει μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την λειτουργία, διοικητική υποστήριξη και συντήρηση αρκετών χιονοδρομικών (Παρνασσός, Βόρα, 3-5 Πηγάδια και Σέλι). Η εταιρεία εκπροσωπεί την «Leitner» μια επιχείρηση που κατασκευάζει αναβατήρες και συστήματα αστικών μεταφορών (τελεφερίκ) αλλά και εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ιταλία αλλά και διεθνώς.

Η DOPPELMAYR

Η Αυστρο-Ελβετική πολυεθνική κατασκευαστής εναέριων ανελκυστήρων “Doppelmayr” η οποία απείχε από τη διαγωνιστική διαδικασία αλλά υπέβαλε την ένσταση ακύρωσης του διαγωνισμού, μόνο κατά την τελευταία τριετία έχει κατασκευάσει περισσότερες από 15.000 παρόμοιες εγκαταστάσεις, σε 96 χώρες. Έχει κατασκευάσει τα τελεφερίκ της Πάρνηθας ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε και τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων στο Χ.Κ. Παρνασσού.

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ»
«Το έργο της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού στα Καλάβρυτα θα προχωρήσει, το πολιτικό κεφάλαιο που έχει ήδη δαπανήσει η Περιφέρεια και προσωπικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης για την απεμπλοκή του πρώτου διαγωνισμού, προμήθειας του νέου εξοπλισμού, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι ήδη μεγάλο.

Εξετάσαμε με πολύ προσοχή και τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του διαγωνισμού για τους νέους αναβατήρες, με βάση και τα διεθνή στάνταρ, προκειμένου η διαδικασία να είναι διαφανής και αδιάβλητη. Πήραμε την απόφαση να καθυστερήσουμε για λίγο την διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών ώστε να κριθούν οι ενστάσεις, είναι όμως βέβαιο ότι η Περιφέρεια δεν θα εισέλθει σε κόντρες εργολάβων και μεγάλων εταιρειών» σχολίασε στη ‘Γ.τ.Κ.’ ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και μέλος της ΑΕ ΟΤΑ «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» Φωκίων Ζαΐμης.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επίθεση με μολότοφ στο Γ´ Αστυνομικό τμήμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Γ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip άγνωστοι πεταξαν μολότοφ στο κτήριο και έφυγαν.

Η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών .

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα