Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Γέφυρα Φροντίδας» για τα άτομα με άνοια

Οι πρωτοβουλίες από το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία «Φροντίζω» σε καιρό πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η τρίτη ηλικία αποτελεί ευπαθή ομάδα εξαιτίας των νοσημάτων που συνυπάρχουν μαζί με το γήρας. Για το λόγο αυτό με το ξέσπασμα του ιού COVID-19 τα άτομα αυτά είναι τα πρώτα που πρέπει να προστατευτούν, αφού φαίνεται ότι αν νοσήσουν ο κίνδυνος για να χάσουν τη ζωή τους είναι σε υψηλό επίπεδο.

Οι ηλικιωμένοι, και οι ιδιαίτερα τα άτομα με άνοια και νόσο Alzheimer επηρεάστηκαν αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα και η ανάγκη τους για βοήθεια αυξήθηκε.

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία  ιδρύθηκε το 2009, στην Πάτρα από εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και την γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον παρέμβασης «Γέφυρα Φροντίδας για τη Τρίτη Ηλικία και την Άνοια» που υλοποιείται από το Σωματείο Φροντίζω, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 με ευγενική δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος. Οι υπηρεσίες παρέχονταν από 5μελή διεπιστημονική ομάδα που αποτελείτο από  ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, καθηγητή φυσικής αγωγής, νοσηλευτή και κοινωνικό φροντιστή.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος ήταν οι εξής:

  • Κατ’ οίκον επισκέψεις σε οικογένειες που φροντίζουν ένα άτομο με άνοια πραγματοποιώντας ασκήσεις νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης στους ασθενείς καθώς και νοσηλευτικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης στους οικογενειακούς φροντιστές. Να αναφέρουμε πως την περίοδο της πανδημίας οι κατ’ οίκον επισκέψεις αναγκαστικά περιορίστηκαν.
  • Υλοποίηση κύκλου σεμιναρίων με τίτλο «Εκπαιδεύομαι και Φροντίζω» με στόχο την ολοκληρωμένη εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών σε θέματα της άνοιας.
  • Σχολείο μακροχρόνιας φροντίδας για τη τρίτη ηλικία και την άνοια που απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας, σε φοιτητές του χώρου υγείας και σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια.

Ο αντίκτυπος του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μέσα από αυτό:

-40 οικογένειες που φροντίζουν άτομα με άνοια εντάχθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες , για ένα εξάμηνο η κάθε μία, στην κατ’ οίκον παρέμβαση. Τα άτομα αυτά δέχτηκαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000  κατ’ οίκον συνεδρίες από τους επαγγελματίες του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα 330 συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης, 320 συνεδρίες σωματικής ενδυνάμωσης, 95 συνεδρίες νοσηλευτικής συμβουλευτικής, 42 οικογενειακοί φροντιστές εκπαιδεύτηκαν από τα σεμινάρια.

-Τα αποτελέσματα των επισκέψεων είχαν εμφανή αντίκτυπο στους οικογενειακούς φροντιστές καθώς εξέφρασαν ότι νιώθουν πως μετά τη παρέμβαση είναι περισσότερο ικανοί να διαχειριστούν τη πορεία της νόσου του ανθρώπου τους.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ

«Μέσα από την συμμετοχή μου στο κατ’οίκον πρόγραμμα του Φροντίζω μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε μεθόδους διαχείρισης  της συμπεριφοράς του πατέρα μου.  Άντλησα  δύναμη για να συνεχίσω  το δύσκολο έργο ως φροντίστρια, ειδικά από τη στιγμή που έχω την ευθύνη των γονιών μου  και ταυτόχρονα δουλειά και παιδιά στην εφηβεία», ανέφερε η Τ.Μ, Φροντίστρια

‘’Δεν ήξερα γιατί η μητέρα μου αντιδράει έτσι, ένιωθα ενοχές που δεν μπορούσα να τη κατανοήσω, με βοηθήσατε πολύ να καταλάβω τι της συμβαίνει και με ποιο τρόπο να της συμπεριφερθώ. Τώρα πια ξέρω τι συμβαίνει σε ένα άτομο που πάσχει από άνοια, τώρα νιώθω ότι  μπορώ να διαχειριστώ τις ενοχές μου, γνωρίζω ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ για εκείνη. Η ίδια κάθε φορά σας περιμένει με μεγάλη χαρά, σας ευχαριστώ πολύ», συμπλήρωσε η  Α.Χ, Φροντίστρια

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Λαμπάδιασε” Ι.Χ στην Όθωνος Αμαλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρκαγιά σε εν κινήσει Ι.Χ ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής.

Ο οδηγός του, το ακινητοποίησε στην Όθωνος Αμαλίας και κάλεσε την Π.Υ, η οποία έσπευσε άμεσα για να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά.

Η πυρκαγιά οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών: Πανηγυρική επανεκλογή του Θάνου Ζούπα

Δημοσιεύθηκε

στις

O Θάνος Ζούπας επανεξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Ο κ. Ζούπας έλαβε 474 ψήφους, έναντι 31 του έτερου υποψηφίου για την προεδρία, Αιμιλιανού Ρουμελιώτη.
Στις κάλπες προσήλθαν 576 μέλη του Δ.Σ. Πατρών και μετά την καταμέτρηση βρέθηκαν 48 λευκά ψηφοδέλτια και 23 άκυρα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι προτεραιότητά του είναι να συνεχίσει το έργο του με κυρίαρχο μέλημα ο Δικηγορικός Σύλλογος να έχει κύρος, να συνεχίσει να είναι κοντά στον μαχόμενο δικηγόρο και να είναι δίπλα στην κοινωνία, παρεμβαίνοντας με τις απόψεις του σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ακόμη, όπως είχε επισημάνει σε συνέντευξη του στη «Γ», άλλο σημείο αιχμής της νέας θητείας του θα αποτελέσει η επιτάχυνση της απονομής δικαίου και η βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων.
Η καταμέτρηση των ψήφων για τα μέλη του Δ.Σ. συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αύριο στην Αχαΐα ο Χρήστος Τριαντόπουλος-Θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υφυπουργός  παρά το Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος,  με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, έρχεται τη Δευτέρα στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip.gr θα επισκεφθεί Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα τις πληγείσες περιοχές των νομών. Ο κύριος Τριαντόπουλος, αναμένεται στα πλαίσια της επίσκεψής του, να έχει συναντήσεις με φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα