Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Ποτέ ξανά(;)»-Γράφει η Αγγελική Παπαγεωργίου*

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από έναν χρόνο χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με κοινή επιθυμία, κοινό λόγο ύπαρξης, κοινή πεποίθηση και στάση. Πρίν από έναν χρόνο ακούγεται στα μεγάφωνα της Αθήνας, η πολυπόθητη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων , που ακόμα ηχεί με υπερηφάνεια και ανακούφιση, « Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση».

Έναν χρόνο πριν δικαιώνεται η ψυχή του Παύλου Φύσσα, δικαιώνεται η ετερότητα και η Δημοκρατία.
Για πλήθος χρόνων οι ιδέες της εγκληματικής οργάνωσης ρίζωνουν βαθιά – όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα των ημερών – στην σκέψη, συνείδηση, συμπεριφορά των πολιτών. Ομοφοβία, μισαλλοδοξία, ακραίος ρατσισμός, φασιστικές δηλώσεις, σεξιστική αντιμετώπιση, εθνικισμός επικρατούν τα τελευταία χρόνια δίχως καταδίκη , δίχως δημοκρατία. Τα νεοναζιστικά μορφώματα φαίνεται πως μέχρι πριν έναν χρόνο δεν γνωρίζουν λογοδοσία και ποινικοποίηση. Η αντίδραση των αρχών με καθυστέρηση λειτουργεί το 2020.
Το πιο βαθύ και πολλαπλά κρίσιμο πρόβλημα αφορά την κατάσταση του σήμερα, την κατάσταση και την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, έναν χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη του νεοναζισμού. Στις αρχές της εβδομάδας στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές φοιτητές με συνθήματα κατά της ελάχιστης βίας και κουκουλοφόρους νεοναζί που – κατά την ώριμη βούληση τους – αντιδρούν με βίαιη συμπεριφορά στις εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις τους.
Οι ναζιστικές ομάδες αυτές αποτελούνται από εξωσχολικούς παράγοντες που επιχειρούν την στρατολόγηση μαθητών/τριών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στις ακροδεξιές , αντιδημοκρατικές , νεοναζιστικές αντιλήψεις. Τις ημέρες των επεισοδίων, εκδηλώνονται βίαια περισταστικά από τους κουκουλοφόρους στους φοιτητές/τριες διαδηλωτές. Εικόνες στιγνής και ωμής βίας , χυμένου αίματος, αρρωστημένης ομοφοβίας εκτυλίσσονται με την παρουσία των αρχών που με λίγα μέσα καταστείλουν την έκρηξη.
Η ίδια η πραγματικότητα υποδηλώνει μια αντίφαση: Η καταστολή αφενός της πιο ακραίας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αλλά και η έκρηξη βιαιοτήτων με υπόβαθρο τις ιδέες που στηρίζουν την ίδια οργάνωση αφετέρου, αποτελεί μια βαθιά κρίσιμα σημασιολογική εικόνα και ψυχική προσέγγιση της κοινωνίας σήμερα. Το χάος που προκλήθηκε στην Σταυρούπολη υποδηλώνει την εκκόλαψη και αναζωπύρωση φασιστικών ιδεών, την ακρωτηριασμένη συνείδηση μερών της νεολαίας, την αντιδημοκρατική και άκρως αντι-ουμανιστική αντίλήψη για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και διαφορετικότητας.
Επεισόδια με τέτοιο χαρακτήρα είναι σαφώς βάρβαρες ενδείξεις της ψυχοκοινωνικής πραγματικότητας. Επεισόδια όμως που πραγματοποιούνται σε σχολικό χώρο, υποκινούνται από εξωτερικά όργανα και πραγματώνονται με μαθητική ,και όχι μόνο, συμμετοχή υποδεικνύουν την στασιμότητα της σκέψης, τον δηλητηριασμό της ανθρωπιάς και της συνείδησης των νέων.
Η πατριδοκαπηλία, η θρησκοληψία, η εξαγγελία υγεινομικής δικτατορίας αλλά και η ακροδεξιά αντισυστημικότητα δεν αφορούν καμία ενάρετη, λογική και ανθρώπινη ύπαρξη. Η πίστη σε τέτοιες αξίες υποδηλώνει πνευματική αναπηρία, ψυχική ανικανότητα και τοξική συμπεριφορά. Κάθε νέος και κάθε νέα οφείλει να αγωνίζεται για την συνέχεια και την εξέλιξη, κοινωνική, πνευματική, ηθική , πολιτική. Με την προσωπική ματιά αλλά πάντοτε με κριτήριο την υγιή συνύπαρξη.
Το σύνθημα πριν ένα χρόνο αγγίζει την σημερινή επικαιρότητα όσο ποτέ: Ποτέ Ξανά!
*Η Αγγελική Παπαγεωργίου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement