Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

«Πέρα απ’ τον ορίζοντα»-Η επίσημη βιογραφία τού Ξενοφώντα Βεργίνη από την Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον γνωρίσαμε ως οξυδερκή πολιτικό με πανελλήνια προβολή. Η δράση του όμως επεκτείνεται κατά πολύ «πέρα από τον ορίζοντα».

Πρώην βουλευτής και διοικητής τού ΟΓΑ, διακρίθηκε ακόμη ως λαμπρός ακαδημαϊκός και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο λόγος για τον Λευκάδιο ευπατρίδη Ξενοφώντα Βεργίνη, που από παιδί έμαθε να ατενίζει με αισιοδοξία τον ορίζοντα και πέρα από αυτόν!

Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο «Πέρα απ’ τον ορίζοντα», που αποτυπώνει την καταφατική θέαση τής ζωής – θεμελιώδες διά βίου χαρακτηριστικό τού ανδρός – κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Ενάλιος Ωκεανός» η επίσημη βιογραφία τού Ξενοφώντα Βεργίνη, γραμμένη από την διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, η οποία κατάγεται από την Λευκάδα, αλλά ζει και διαπρέπει στον Καναδά. Μεταξύ άλλων έχει ασχοληθεί όλως επιτυχώς με το είδος τής βιογραφίας, ενώ στα έργα της ξεχωριστή θέση έχει και η εξαιρετική βιογραφία τού πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος.

Προφανές είναι ότι η συγγραφέας, λόγω και τής κοινής τους καταγωγής, παρακολουθούσε και εθαύμαζε τον βίο και την προσωπικότητα τού βιογραφουμένου, γι’ αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει στην παρούσα έκδοση, η οποία μάλιστα ήδη παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα στην Λευκάδα, στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», στην Αθήνα, στην έκθεση βιβλίου τού Ζαππείου, με την συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, και έπεται ανάλογη συνέχεια…

Στο βιβλίο η συγγραφέας φωτίζει τον βίο τού ανήσυχου παιδιού που ξεκίνησε σε κλοιό στερήσεων από τους Τσουκαλάδες τής Λευκάδας και κατέκτησε τους ευκλεείς στόχους τής παιδείας, τής πολιτικής και τής επιχειρηματικότητας, καθώς τα όνειρά του έφταναν πέρα από τον περιορισμένο ορίζοντα τού χωριού και τού νησιού του.
Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια τού τίτλου: Ο οξύνους, ευγενής και μάχιμος Ξενοφών Βεργίνης, με τις εύχυμες ρίζες στο αξιακό σύστημα τής Ιόνιας Πολιτείας, τόπου καταγωγής του, αλλά και την γόνιμη ανησυχία τού μελλοντοστρεφούς δημιουργού, κοιτάζει διαρκώς πέρα από τον ορίζοντα, αφού πιστεύει ότι οι δυνάμεις τού ανθρώπου δεν είναι πεπερασμένες. Αρκεί να βρει κανείς το σθένος να χαράξει διαδρομές.

Και ο Ξενοφών το κατόρθωσε! Έχοντας βιώσει τον απόηχο τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τής Κατοχής, τής μεταπολεμικής Ελλάδας, τής δικτατορίας, αλλά και τής μεταπολίτευσης, αποκτώντας τα πτυχία τού δασκάλου και αργότερα των Οικονομικών, προχωρώντας σε μεταπτυχιακές σπουδές (είναι διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Αθηνών), αποτελεί την ενσάρκωση τού επιτυχημένου Έλληνα, που πάλεψε για Παιδεία και Ελευθερία, κατακτώντας την θέση που τού αξίζει στην σύγχρονη πολιτική σκηνή τής Ελλάδας αλλά και τής Ευρώπης. Πανεπιστημιακός, πολιτικός, επιχειρηματίας, προ παντός άνθρωπος με αξίες και φιλαλληλία προς τον συνάνθρωπο, κατέστη το σύμβολο τού Ελληνικού ονείρου, που ήταν η μεταπολεμική έξοδος από τον περιορισμένο ορίζοντα τής φτωχής επαρχίας.

Η συγγραφέας παρακολουθεί και σκιαγραφεί εναργώς την εξέλιξη τού Ξενοφώντα Βεργίνη από ταπεινό αγροτόπαιδο στα πέτρινα χρόνια τής εφηβείας του στους Τσουκαλάδες, σε μετέπειτα ισότιμο συνομιλητή τού Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των Πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Κυριάκου Μητσοτάκη και εν γένει των ηγετών που έγραψαν την ιστορία τής σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των ηγετών των χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πορεία του είναι εντυπωσιακή. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, διορίστηκε καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών. Αργότερα πτυχιούχος τού Οικονομικού τής Νομικής, έφυγε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο τού Λάνκαστερ. Εξελέγη Βουλευτής Λευκάδας, ετέθη επικεφαλής των ΔΕΚΟ, τού ΟΠΕΚΕΠΕ, Πρόεδρος τής «Δωδώνης» και τής αναπτυξιακής «Ήπειρος», διορίστηκε μέλος τού ΔΣ τής ΕΡΤ, Γενικός Γραμματέας τού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναδείχθηκε στην θέση τού Διοικητή τού ΟΓΑ και γενικά υπηρέτησε την χώρα από διάφορες θέσεις.
Από τα κορυφαία του επιτεύγματα είναι ότι ως Πρόεδρος τού ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε εκ των βασικών διαπραγματευτών τής ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τής χώρας μας με την ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί ως ο αρχιτέκτονας τής Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στην Ε.Ε.
Σήμερα, πάντοτε αειθαλής, ακάματος και δραστήριος, εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιδρυτής και Πρόεδρος τής «EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε.».
Στις σελίδες τού βιβλίου, πέρα από το πλούσιο περιεχόμενο, την φροντισμένη γραφή και το εντυπωσιακό ύφος τής Ιουστίνης Φραγκούλη, δεσπόζει και η αγαστή χημεία μεταξύ βιογράφου και βιογραφουμένου, γεγονός που συναρπάζει τον αναγνώστη και κάνει την ανάγνωση απολαυστική! Οι βιωματικές αφηγήσεις τού πολιτικού με την πολυσχιδή δράση προς την βιογράφο του αποτελούν από μόνες τους σπονδή στην λογοτεχνία και προσελκύουν το ενδιαφέρον προς εντρύφηση στις σελίδες τού έργου.
Το οποίο παράλληλα γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ιστορικό τού μέλλοντος, ως αναπόσπαστο μέρος τής έρευνας τής μεταδικτατορικής Ελλάδας, αφού στο περιεχόμενό του οριοθετούνται όλες οι ατραποί τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως τις παρακολούθησε ή και χάραξε με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ο Ξενοφών Βεργίνης. Η μεταπολίτευση, η αγροτική πολιτική και η ένταξη στην ΕΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η ευκαιριακή αναδιανομή τού πλούτου, ο Σημίτης και η λανθασμένη ισοτιμία δραχμής – ευρώ, η δανειακή ασυδοσία των τραπεζών, ο Κώστας Καραμανλής και η χαλαρότητα τής εποχής, ο Γιώργος Παπανδρέου και τα σκληρά μνημόνια, ο Τσίπρας και τα παιγνίδια τής Γερμανίας, η τελευταία φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό και η συνεπόμενη πνευματική ένδεια, μέχρι τις ημέρες τής πανδημίας που βιώνουμε, όλα τα θέματα έχουν την θέση τους και τον απαραίτητο σχολιασμό τους.
Πέρα τού προσωπικού και τού ιστορικοπολιτικού στοιχείου, που ενδιαφέρει ευρύτερα, παράλληλα με τον πολιτικό, τον επιχειρηματία και τον ανήσυχο νέο που προσπαθεί να προοδεύσει, προβάλλεται στην βιογραφία και ο άνθρωπος, παρέχοντας ένα λαμπρό πρότυπο για την εποχή μας που δεν φημίζεται τόσο για την ηθική της. Ο ατόφυος άνθρωπος, που παρά το άγγιγμα τής κορυφής, έμεινε ταγμένος στις ρίζες του, προσπαθώντας πάντοτε να στηρίξει τον αγρότη, τον ψαρά, τους ήρωες τού πρωτογενούς τομέα. Σε μιαν κατά πάντα ψυχωφελή και απολαυστική αφήγηση!

Περισσότερα

Πολιτισμός

Πατρινοί χορευτές στην «ελίτ» των 20 κορυφαίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ελίτ των είκοσι καλύτερων χορευτικών ζευγαριών του κόσμου βρίσκονται δύο Πατρινοί χορευτές, η Δήμητρα Γκεζερλή και ο Patrick Kolodziejski που διαγωνίστηκαν με τα χρώματα της Ελλάδας και κατέκτησαν την 14η θέση στο διαγωνισμό Wdc European Championship Professional Ballroom που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία Πολωνίας στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021.

Η θέση είναι ιδιαίτερα τιμητική, καθώς για πρώτη φορά ένα ζευγάρι από τη χώρα μας, συγκαταλέγεται στην ελίτ των είκοσι κορυφαίων. Για τον Πάτρικ, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό καθώς χόρεψε στην πατρίδα του μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια αφού είναι γνωστό ότι έχει επιλέξει την Πάτρα ως μόνιμο τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησής του.
Το χρυσό καλλιτεχνικό ζευγάρι έχει φέρει στην πόλης μας και την Ελλάδα, ένα σημαντικό αριθμό μεταλλίων κατακτώντας κορυφαίες θέσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς χορού.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Εορταστική συνεστίαση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μετά τη δοξολογία η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρέθεσε καφέ στους εκπροσώπους αρχών και φορέων που τίμησαν την Ημέρα της Αστυνομίας. Ο Γενικός Περιφερειακός Δ/ντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, την προϊσταμένη του Εφετείου Πατρών Στεφανία Καρατζά και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γιώργο Μπισμπίκη, καθώς επίσης τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Περισσότερα

Events

Σεμινάριο Γνωριμίας με το Playback Θέατρο από την ομάδα “Ηχώ” στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σεμινάριο Γνωριμίας με το Playback Θέατρο, ένα πρωτότυπο είδος θεάτρου όπου η διάδραση και ο αυτοσχεδιασμός πρωταγωνιστούν, διοργανώνει η ομάδα “Ηχώ” στον χώρο της στη Θεσσαλονίκη (Βασιλίσσης Όλγας 148, 4ος όροφος) το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 17:30-20:30.

Το κόστος συμμετοχής είναι μόλις 15€, ενώ για επιπλέον πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 6932 329732 (Ελένη Λεβέντη). Η συμμετοχή θα γίνει με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης 6μήνου ή rapid test/PCR 48 ωρών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ
Μια πρωτότυπη μορφή αυτοσχεδιαστικού διαδραστικού θεάτρου με τους θεατές να συμβάλλουν στη διεξαγωγή του. Οι ηθοποιοί αναπαριστούν στη σκηνή ιστορίες του κοινού μέσω κατάλληλων τεχνικών και με τη συνοδεία αυτοσχέδιας μουσικής. Είναι μια εναλλακτική μέθοδος καλλιτεχνικής-θεατρικής έκφρασης μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PLAYBACK;
-Για να εκφραστώ, να επικοινωνήσω, να αλληλεπιδράσω, να ακούσω και να ακουστώ με σεβασμό.
-Για να έρθω σε επαφή με τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό μου.
-Για να απελευθερώσω το σώμα, την κίνηση, τη φωνή, τον λόγο, τα συναισθήματα και τη φαντασία μου.
-Για να διδαχθώ τις βασικές αρχές και τεχνικές του Playback Θεάτρου (θεατρικό παιχνίδι, ασκήσεις δυναμικής ομάδας, τελετουργία, αφήγηση ιστοριών, θεατρικός και μουσικός αυτοσχεδιασμός).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ;
Όχι! Στο Playback Θέατρο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν την τέχνη και την έκφραση μέσα από αυτήν. Προσφέρει μια θαυμάσια εμπειρία αυθεντικότητας, η οποία λειτουργεί ως θετικός καταλύτης στην ανθρώπινη επαφή.
Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε ηθοποιούς, φοιτητές θεατρικών σχολών, μουσικούς, χορευτές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ “ΗΧΩΣ”
Η ομάδα “Ηχώ” δημιουργήθηκε ως θεατρικό σχήμα τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα ιδρυτικά της μέλη προέρχονται από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής εργασίας και των τεχνών. Έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί στο Playback Θέατρο παρουσιάζοντας δράση από το 2003.

Συντονίστρια: Ελένη Λεβέντη, ψυχοδραματίστρια, εκπαιδεύτρια Playback Θεάτρου, με πολυετή εμπειρία σε συντονισμό παραστάσεων και σεμιναρίων Playback.
Ηθοποιοί: Ευθυμία Καπαγερίδου, Μαρία Κωνσταντινίδου, Έφη Μαγούλα, Γιάννης Σέμπρος, Κατερίνα Τζιωρίδου, Εύη Χριστοπούλου.
Μουσικοί: Γιάννης Σέμπρος, Κατερίνα Τζιωρίδου.
Φωτογράφος: Πάρης Καμπάκης.

*Επισκεφθείτε και τις σελίδες στο Facebook και το Ιnstagram: Θέατρο Playback ΗΧΩ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα