Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ενεργειακά… υπανάπτυκτοι!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η ενεργειακή κρίση έχει δύο όψεις για την Ελλάδα και την οικονομία της. Η μία είναι αυτή των «φουσκωμένων» λογαριασμών που πετσοκόβουν τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά και η αστάθεια που μπορεί να υπάρξει στην ελληνική παραγωγή εάν και εφόσον προκύψουν ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

Η άλλη όψη όμως είναι ότι η ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η ελληνική παραγωγή, έτσι κι αλλιώς πληρώνει ακριβότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης την παρεχόμενη ενέργεια.

Υπάρχουν πολλοί λοιπόν που εύχονται να διατηρηθεί η ενεργειακή ακρίβεια στην Ευρώπη γιατί βλέπουν… να ανοίγουν οι δουλειές.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό ακριβώς αναδεικνύει τα… συντρίμμια της ελληνικής βιομηχανίας και μίας χώρας που για να ορθοποδήσει πραγματικά χρειάζεται ένα παντελώς νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, αν το κόστος της ενέργειας μειωνόταν μόνο κατά 10%, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 600 εκατ. ευρώ, οι φόροι και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 140 εκατ. ευρώ και η απασχόληση κατά 12.000 θέσεις εργασίας!

Και τι κάνουμε στην Ελλάδα; Που είναι τα νέα μεγάλα ενεργειακά έργα και δίκτυα; Που είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ως μία χώρα που έχει πολύ μεγάλους υδάτινους πόρους: Που είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί; Όλα, μα όλα, βρίσκονται ακόμα στο… «θα».

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάτρα ή αν θέλετε, όλη η Δυτική Ελλάδα. Μόλις τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θα αρχίσουν να δημιουργούνται τα πρώτα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου στην περιοχή. Και αυτά για λίγους… Κάποτε όμως μας έλεγαν πως δεν μπορεί να έρθει αγωγός στην Πάτρα γιατί δεν έχουμε… εργοστάσιο της ΔΕΗ. Και το δεχόμασταν… Και τώρα όμως, τείνουμε να δαιμονοποιήσουμε κάθε επένδυση σε ΑΠΕ, (αιολικά και φωτοβολταϊκά) χωρίς να καταλαβαίνουμε την σημασία τους για την τσέπη μας.

Και επιπλέον: Η ευρύτερη περιοχή έχει τεράστιους υδάτινους πόρους, αλλά εμείς συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε να… χύνεται στη θάλασσα ενώ την ίδια ώρα έχουμε τρυπήσει τη γη παντού (βάζοντας «δυναμίτη» στον υδροφόρο ορίζοντα) και οι αγρότες διαμαρτύρονται για έλλειψη ποτιστικού νερού.

Ζούμε καταστάσεις που απλά… δεν υπάρχουν!

Και εξακολουθούμε να τις ζούμε ενώ το ρολόι του χρόνου δείχνει 2021. Τραγωδία…

Ροή ειδήσεων

Advertisement