Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

  Μιλφέιγ με αχλάδια, αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

8 φύλλα κρούστα για γλυκά

αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

1 φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα (με τη φλούδα τους), κοπανισμένα

1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

8 αχλάδια μεγαλούτσικα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση

2½ φλιτζάνια σαμιώτικο κρασί γλυκό

2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

4-5 κομμάτια καρδάμωμο (κακουλέ), σπασμένο

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Για τη σάλτσα σοκολάτας

125γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια

125γρ. φυτική κρέμα γάλακτος

λίγο καρδάμωμο σε σκόνη

Για το σερβίρισμα

λίγη ζάχαρη άχνη

παγωτό βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC, τοποθετείτε τα αχλάδια μπρούμυτα σε ταψί, τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη, τα περιχύνετε με το κρασί και ρίχνετε ανάμεσα γλυκάνισο και καρδάμωμο. Ψήνετε να μαλακώσουν. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας επάνω σε επίπεδο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με πινέλο το λαδώνετε και το πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο και καστανή ζάχαρη. Σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία να τελειώσετε με τέσσερα φύλλα. Με ψαλίδι κάνετε δύο παράλληλα κοψίματα κατά μήκος των φύλλων και τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Με τρία επίσης παράλληλα κοψίματα κατά πλάτος των φύλλων, τα χωρίζετε σε δώδεκα τετράγωνα. Σκεπάζετε με ένα ακόμη κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στραγγίζετε τα αχλάδια και μεταφέρετε το ζουμί τους σε σκεύος (αν δεν είναι 2 φλιτζάνια προσθέτετε λίγο κρασί) και, αφού ανακατέψετε μέσα το κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό, του δίνετε μια βράση και το πήζετε. Προσθέτετε ό,τι τριμμένο αμύγδαλο έχει περισσέψει. Τοποθετείτε το ταψί με τα φύλλα στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα ψήνετε σκεπασμένα με δεύτερο ταψί για βάρος (το οποίο τοποθετείτε στην παραπάνω σχάρα του φούρνου) για 25 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα υλικά. Ρίχνετε σε μπολ τα κομμάτια κουβερτούρας και ζεσταίνετε σε σκεύος τη φυτική κρέμα να πάρει βράση. Τη ρίχνετε επάνω από τη σοκολάτα, προσθέτετε το τριμμένο κάρδαμωμο και ανακατεύετε. Για να σερβίρετε, τοποθετείτε ένα τετράγωνο ψημένο φύλλο στο πιάτο. Κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες ένα ημισφαίριο ψημένου αχλαδιού. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο φύλλο και επάνω του απλώνετε τις φέτες αχλαδιού και μία κουταλιά σάλτσα. Σκεπάζετε με δεύτερο κομμάτι φύλλου, κρέμα κρασιού, αχλάδι και σάλτσα σοκολάτας. Τελειώνετε με ένα τελευταίο φύλλο το οποίο πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια!

Μαγειρική

Ρολό παντεσπάνι με κρέμα πορτοκάλι και σαντιγί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

Για το παντεσπάνι

5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

100γρ. ζάχαρη

120γρ. αλεύρι μαλακό

1 δόση βανιλίνη

Για την κρέμα πορτοκάλι

2 αβγά

110γρ. ζάχαρη

20γρ. χυμό λεμονιού

65γρ. χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το σερβίρισμα

150γρ. σαντιγί

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα πορτοκαλιού, βάζοντας όλα τα υλικά – εκτός από το βούτυρο – σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με σύρμα να πήξουν. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς (να φτάσει στους 40οC). Θα πρέπει να το ανακατεύετε τακτικά. Προσθέτετε το βούτυρο και ομογενοποιείτε το μίγμα με ραβδομπλέντερ ή σε πολυκόφτη. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 6 ώρες. Για το αφράτο παντεσπάνι, χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα ασπράδια. Αφού διογκωθεί η μαρέγκα προσθέτετε τους κρόκους. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το αλεύρι, τη βανιλίνη και ανακατεύετε με μαρίζ. Αδειάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 200οC για 6 λεπτά. Το παντεσπάνι θα πρέπει να μείνει εύκαμπτο χωρίς να στεγνώσει. Όταν κρυώσει, απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του την κρέμα πορτοκάλι, από επάνω απλώνετε ένα στρώμα σαντιγί και κλείνετε σε ρολό. Αφήνετε στη συντήρηση για 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Τέλος, κόβετε ελάχιστα τις δύο άκρες για να είναι ομοιόμορφο το ρολό, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Ταλιατέλες με σάλτσα από καλαμαράκια και πιπεριές                                          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

600γρ. ταλιατέλες

2 κονσέρβες καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες μέτριες ή 1 πράσινη και 1 κίτρινη, σε λωρίδες

2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι τοματοχυμό

¼ φλιτζανιού ούζο ή ½ φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και προσθέτετε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τα καλαμαράκια. Για να ετοιμάσετε τις ταλιατέλες τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις σουρώνετε χωρίς να τις ξεπλύνετε με νερό. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αμέσως και τις ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τις ταλιατέλες στα πιάτα και τις περιχύνετε με τα καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι

3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι

2 καρότα

2 πατάτες μέτριες

1 σελινόριζα

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κλαδάκια σέλερι

3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 τομάτες τριμμένες

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

8-10 κόκκους πιπεριού

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός. Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό το οποίο θα αφήσετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο-λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα