Μαγειρική
Μιλφέιγ με αχλάδια, αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας
Δημοσιεύθηκε
9 μήνες πρνστις

Υλικά (για 6 μερίδες)
8 φύλλα κρούστα για γλυκά
αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα (με τη φλούδα τους), κοπανισμένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
8 αχλάδια μεγαλούτσικα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση
2½ φλιτζάνια σαμιώτικο κρασί γλυκό
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
4-5 κομμάτια καρδάμωμο (κακουλέ), σπασμένο
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
Για τη σάλτσα σοκολάτας
125γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
125γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
λίγο καρδάμωμο σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
λίγη ζάχαρη άχνη
παγωτό βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC, τοποθετείτε τα αχλάδια μπρούμυτα σε ταψί, τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη, τα περιχύνετε με το κρασί και ρίχνετε ανάμεσα γλυκάνισο και καρδάμωμο. Ψήνετε να μαλακώσουν. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας επάνω σε επίπεδο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με πινέλο το λαδώνετε και το πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο και καστανή ζάχαρη. Σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία να τελειώσετε με τέσσερα φύλλα. Με ψαλίδι κάνετε δύο παράλληλα κοψίματα κατά μήκος των φύλλων και τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Με τρία επίσης παράλληλα κοψίματα κατά πλάτος των φύλλων, τα χωρίζετε σε δώδεκα τετράγωνα. Σκεπάζετε με ένα ακόμη κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στραγγίζετε τα αχλάδια και μεταφέρετε το ζουμί τους σε σκεύος (αν δεν είναι 2 φλιτζάνια προσθέτετε λίγο κρασί) και, αφού ανακατέψετε μέσα το κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό, του δίνετε μια βράση και το πήζετε. Προσθέτετε ό,τι τριμμένο αμύγδαλο έχει περισσέψει. Τοποθετείτε το ταψί με τα φύλλα στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα ψήνετε σκεπασμένα με δεύτερο ταψί για βάρος (το οποίο τοποθετείτε στην παραπάνω σχάρα του φούρνου) για 25 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα υλικά. Ρίχνετε σε μπολ τα κομμάτια κουβερτούρας και ζεσταίνετε σε σκεύος τη φυτική κρέμα να πάρει βράση. Τη ρίχνετε επάνω από τη σοκολάτα, προσθέτετε το τριμμένο κάρδαμωμο και ανακατεύετε. Για να σερβίρετε, τοποθετείτε ένα τετράγωνο ψημένο φύλλο στο πιάτο. Κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες ένα ημισφαίριο ψημένου αχλαδιού. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο φύλλο και επάνω του απλώνετε τις φέτες αχλαδιού και μία κουταλιά σάλτσα. Σκεπάζετε με δεύτερο κομμάτι φύλλου, κρέμα κρασιού, αχλάδι και σάλτσα σοκολάτας. Τελειώνετε με ένα τελευταίο φύλλο το οποίο πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια!

Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα κεράσια
500 γρ. κεράσια
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. λικέρ αμαρέτο
25 γρ. ζάχαρη
Για το παγωτό
500 γρ. κρεμά γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ παγωμένη)
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. τυρί κατίκι
60 γρ. γάλα εβαπορέ
8 – 16 γρ. κακάο
4-5 φέτες κέικ σοκολάτας
150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με έναν κερασοκαθαριστή. Προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το βούτυρο και τα κεράσια και μαγειρεύετε για 1′. Σβήνετε με το αμαρέτο και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύετε για άλλα 3′. Σε αυτό το σημείο θέλετε τα κεράσια να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να υπάρχουν υγρά στο τηγάνι. Αφαιρείτε τα κεράσια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υγρά από τα κεράσια μέχρι να γίνουν σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Βάζετε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος για 15′ στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ βάζετε την παγωμένη κρέμα και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη για 3′ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς. Χτυπάτε για 3′ ακόμα, μέχρι να έχετε ένα αποτέλεσμα ούτε ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Έπειτα, προσθέτετε το κατίκι και το ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα. Σε έναν πολυκόφτη προσθέτετε το γάλα εβαπορέ και 2/5 από τα κεράσια και τα πολτοποιείτε έτσι ώστε το παγωτό να έχει και κομματάκια. Μεταφέρετε όλα τα κεράσια, το κακάο και τη βάση του παγωτού σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν. Θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια το κέικ σοκολάτας. Σε μπολ ανακατεύετε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με το σιρόπι από τα κεράσια. Σε ένα φελιζόλ για παγωτό ή σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, προσθέτετε 2 δάχτυλα από το παγωτό και με κουτάλι απλώνετε μέρος από τη λιωμένη κουβερτούρα με το κεράσι. Επαναλαμβάνετε με άλλη μια στρώση παγωτού και με την υπόλοιπη κουβερτούρα. Μεταφέρετε στην κατάψυξη και αφήνετε για τουλάχιστον 8 ώρες.

Υλικά (για 4 άτομα)
5 μελιτζάνες καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
100 ml ε.π. ελαιόλαδο για τα κρεμμύδια
4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
4 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & τριμμένες στον τρίφτη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 σποράκια γαρίφαλο
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα ζάχαρη
300 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
ανθό αλατιού
λίγο λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Αφήνετε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με αλατόνερο για 10΄ για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα σoτάρετε με τα 100 ml ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν και να μελώσουν σε μέτρια φωτιά. Βάζετε την πάστα τομάτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη φρέσκια τομάτα. τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και χαμηλώνετε τη φωτιά αφήνοντας να σιγομαγειρευτούν. Σουρώνετε και στραγγίζετε καλά τις μελιτζάνες από το νερό. Τις τηγανίζετε στα 300 ml καυτό ελαιόλαδο να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Κατόπιν τις βάζετε στη σύβραση με τα κρεμμύδια και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό για περίπου 10΄. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να σταθεί για 10′ . Σερβίρετε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400γρ. τοματάκια κονκασέ ή χυμό τομάτας συμπυκνωμένο
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρέας στο λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την τομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας. Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός. Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρείτε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζετε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.
Ροή ειδήσεων
ΔΕΕΠ: Ολοκληρώνεται ο α’ κύκλος σεμιναρίων
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός 315 Δήμων
Εγκαινιάστηκε το νέο υπαίθριο θέατρο
Έρχεται “βουνό” υποχρεώσεων-Ο Ιούλιος μπαίνει με βαρύ φορτίο πληρωμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Φεστιβάλ στις γειτονιές-Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις με συναυλία στο Μπεγουλάκι από το «Στέκι των Καλλιτεχνών»
6+1 δράσεις για την Αχαΐα από τον Ανδρέα Κατσανιώτη
Τα ζώδια σήμερα(29/6)
Όλοι νικητές, κοιτούν μπροστά-Οι Αχαιοί υποψήφιοι συγκέντρωσαν κι εφέτος υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις
Μεγαλύτερη η ζήτηση από τις θέσεις-Αρκετά παιδιά δεν κατάφεραν να μπουν στις ημερήσιες κατασκηνώσεις του Δήμου
Πάτρα: ΤΩΡΑ- Αναστάτωση από καπνό σε πολυκατοικία της Γούναρη και Αγίου Ανδρέου
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: «Έφυγε» ο Μιχάλης Λέγουρας-Βαρύ πένθος για το Γιώργο Μπαλάση
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έσβησε” στα 45 της η ‘Ελσα Κανελλοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Ανατροπή οχήματος στην Παραλία
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται το Σάββατο (25/6)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Απεβίωσε η Ζαχαρούλα Τσαουρδά, μητέρα του πρώην διευθυντή Ασφαλείας Πατρών Ανδρέα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που κηδεύονται την Πέμπτη
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα18 ώρες πρν
Πάτρα: Μοιραίο τσίμπημα σφήκας για 60χρονο στις Ιτιές
-
Ελλάδα3 ημέρες πρν
Ξυλοκόπησαν 38χρονο μέχρι θανάτου