Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Ψητές πατάτες γεμιστές με χταπόδι κρασάτο       

Δημοσιεύθηκε

στις

    

 

Υλικά (για 4 άτομα)

12 πατάτες μέτριες καλά πλυμένες

1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι τομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι λάδι

1 φύλλο δάφνης

5-6 κόκκους πιπέρι

αλάτι (για τις πατάτες)

2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους σε άφθονο νερό για 15 λεπτά για να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε. Κόβετε κατά μήκος ένα «καπάκι» από κάθε πατάτα και το φυλάτε. Αδειάζετε τις πατάτες αφήνοντας 1,5 εκ. πάχος από ψίχα και τις αλατίζετε ελαφρά. Τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει με το ζωμό τους χωρίς να προσθέσετε νερό. Όταν πιει το νερό του, προσθέτετε το λάδι, σοτάρετε για 5 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε την τομάτα, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού. Σιγοβράζετε το χταπόδι για 30 λεπτά, να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Γεμίζετε τις πατάτες με το χταπόδι, χωρίς να εξέχει από το χείλος τους, και τις σκεπάζετε με τα «καπάκια». Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Αφαιρείτε τα καπάκια και σερβίρετε τις πατάτες σκορπίζοντας από πάνω λίγη κάππαρη.

Μαγειρική

Ρολό παντεσπάνι με κρέμα πορτοκάλι και σαντιγί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

Για το παντεσπάνι

5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

100γρ. ζάχαρη

120γρ. αλεύρι μαλακό

1 δόση βανιλίνη

Για την κρέμα πορτοκάλι

2 αβγά

110γρ. ζάχαρη

20γρ. χυμό λεμονιού

65γρ. χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το σερβίρισμα

150γρ. σαντιγί

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα πορτοκαλιού, βάζοντας όλα τα υλικά – εκτός από το βούτυρο – σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με σύρμα να πήξουν. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς (να φτάσει στους 40οC). Θα πρέπει να το ανακατεύετε τακτικά. Προσθέτετε το βούτυρο και ομογενοποιείτε το μίγμα με ραβδομπλέντερ ή σε πολυκόφτη. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 6 ώρες. Για το αφράτο παντεσπάνι, χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα ασπράδια. Αφού διογκωθεί η μαρέγκα προσθέτετε τους κρόκους. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το αλεύρι, τη βανιλίνη και ανακατεύετε με μαρίζ. Αδειάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 200οC για 6 λεπτά. Το παντεσπάνι θα πρέπει να μείνει εύκαμπτο χωρίς να στεγνώσει. Όταν κρυώσει, απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του την κρέμα πορτοκάλι, από επάνω απλώνετε ένα στρώμα σαντιγί και κλείνετε σε ρολό. Αφήνετε στη συντήρηση για 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Τέλος, κόβετε ελάχιστα τις δύο άκρες για να είναι ομοιόμορφο το ρολό, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Ταλιατέλες με σάλτσα από καλαμαράκια και πιπεριές                                          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

600γρ. ταλιατέλες

2 κονσέρβες καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες μέτριες ή 1 πράσινη και 1 κίτρινη, σε λωρίδες

2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι τοματοχυμό

¼ φλιτζανιού ούζο ή ½ φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και προσθέτετε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τα καλαμαράκια. Για να ετοιμάσετε τις ταλιατέλες τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις σουρώνετε χωρίς να τις ξεπλύνετε με νερό. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αμέσως και τις ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τις ταλιατέλες στα πιάτα και τις περιχύνετε με τα καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι

3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι

2 καρότα

2 πατάτες μέτριες

1 σελινόριζα

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κλαδάκια σέλερι

3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 τομάτες τριμμένες

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

8-10 κόκκους πιπεριού

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός. Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό το οποίο θα αφήσετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο-λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα