Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Πράτσικα-Μάθετε τι σημαίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

ΠΡΑΤΣΙΚΑ είναι το όνομα παλιάς πλούσιας πατρινής οικογένειας με ηπειρώτικη καταγωγή και σημαίνει βέργα από τη σλαβική λέξη pracka. Ο Ιωάννης Πράτσικας (παλαιά γραφή Πράτζηκας) ήταν πρόκριτος στη Δρόβιανη της Ηπείρου επί Τουρκοκρατίας και δολοφονήθηκε από τον Αλή Πασά. Μετά από αυτό οι γιοι του Σιδέρης και Κότζας ήρθαν στην Πάτρα γύρω στα 1800 αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις στη νότια πλευρά της, στη συνοικία Πόρτες, που λεγόταν έτσι γιατί ήταν η είσοδος της πόλης, η πόρτα.

ΤΟ 1850 οι γιοι του Κότζα, Νικόλαος, Δημήτριος και Σπυρίδων, έκτισαν τον ιδιωτικό ναό του Αγίου Ιωάννη που σώζεται μέχρι σήμερα και στον οποίο οφείλει την ονομασία της όλη η συνοικία: Αϊ-Γιάννης Πράτσικα(ς) ή σκέτο (στου) Πράτσικα.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ οίκος των Πρατσικαίων υπήρξε ένας από τους πλέον αξιόπιστους της Πάτρας, ενώ ο Σιδέρης είχε διατελέσει πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος, το 1847 βραβεύθηκε από τον βασιλιά Όθωνα και το 1850 εξελέγη και βουλευτής. Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος, Κωστής Στεφανόπουλος, αλλά και ο παλαιός δήμαρχος Πατρέων Διονύσιος Τσερώνης εντάσσονται στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας.

*Στη φωτογραφία το παλαιό εκκλησάκι-κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη στο κτήμα της οικογένειας Πράτσικα.

Η ιστορία του έχει ως εξής: Στη νότια πλευρά του κτήματος περνούσε ο χείμαρρος Διακονιάρης, ο οποίος, όταν φούσκωνε, πλημμύριζε με λάσπη και πέτρες την περιοχή. Οι αδερφοί Πράτσικα στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το κτήμα από την πλημμύρα βρήκαν θαμμένο το θολωτό εκκλησάκι-κατακόμβη πιθανόν από τη βυζαντινή εποχή και το αποκατέστησαν.

Μέσα σε αυτό υπήρχε και μια εικόνα της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και θεώρησαν ότι ήταν αφιερωμένο σε αυτόν. Οι συχνές πλημμύρες που δημιουργούσε ο Διακονιάρης, καθώς και το μικρό μέγεθος του ναϋδρίου, τους ανάγκασαν το 1850 να ανεγείρουν πάνω από την κατακόμβη ένα μεγαλύτερο εκκλησάκι αφιερωμένο στο Γενέθλιο του Προδρόμου Ιωάννη.
Από τότε η οικογένεια Πράτσικα και οι σημερινοί απόγονοί τους, η οικογένεια Τσερώνη, συντηρούν και πανηγυρίζουν τα δύο εκκλησάκια στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement