Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Από αρχές του 2022 η εκταμίευση της α’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης σε περίπου 20 ημέρες θα καταθέσει η Αθήνα ώστε η εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η υλοποίηση των 15 οροσήμων για την υποβολή του σχετικού αιτήματος κρίνεται ικανοποιητική από την Κομισιόν μετά από την αποστολή στην Αθήνα.

Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκαν και νέα έργα που εντάσσονται στο Ταμείου Ανάκαμψης. Μαζί με τα 12 πρώτα έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Η έγκριση της δεύτερης δέσμης έργων δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου.

Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων διοχετεύεται σε έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

Τα δάνεια αναμένεται να «τρέχουν» από Νοέμβριο

Μέσω του Ταμείου έχει ενεργοποιηθεί ο κλάδος των δάνειων και αναμένεται τα δάνεια να «τρέχουν» από αρχές Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι συνολικές επενδύσεις ύψους 30 δισ. Ευρώ που θα είναι χρηματοδοτούμενες με δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 12,7 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.

Το κείμενο “επιλεξιμοτήτων” δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο μήνα και αφορά σε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούν την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακος, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγωγές.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του 30% – 50% του κόστους των σχεδίων, για πέντε κατηγορίες επιχειρηματικών πλάνων ( ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση, εξωστρέφεια, ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη) και την αξιολόγηση από ανεξάρτητους ελεγκτές. Ανάμεσα στους όρους περιλαμβάνεται η απαίτηση για τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή και τουλάχιστον 30% πόρων τρίτων με διάρκεια του δανείου από 8 έως 12 έτη.

Τα τραπεζικά ιδρύματα αξιολογούν την αξιοπιστία του εκάστοτε επενδυτή και τη βιωσιμότητα της επένδυσης, χωρίς παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, ενώ πιστοποιημένοι ανεξάρτητοι ελεγκτές αξιολογούν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων ως προς τις απαιτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), ενώ παράλληλα ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους κατά περίπτωση κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Ανά πυλώνα προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας βασιζόμενοι, για παράδειγμα, σε δείκτες καινοτομίας και ανάπτυξης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το κομμάτι των κριτηρίων στην εξωστρέφεια που μπαίνει στο προσκήνιο το μερίδιο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.

www.in.gr

Ελλάδα

Κορονοϊός: Με υποχρεωτικό μοριακό τεστ οι στρατεύσιμοι που θα καταταγούν το Νοέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της νόσου Covid-19, οι υπόχρεοι για κατάταξη με τη 2021 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και 2021 Δ΄ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Νοέμβριος 2021), υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορονοϊού Covid-19, σαράντα οχτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ώρες, πριν την ημερομηνία κατάταξής τους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Στρατολογία.

Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας [‘Αρθρο 3 ν.4790/2021 (Α΄ 48) και άρθρο 13 ν.4812/2021 (Α΄ 110)], καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Περισσότερα

Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες στο Μαρμάρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε πριν από λίγο και συγκεκριμένα στο Μαρμάρι του Δήμου Καρύστου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και όπως μεταδίδει το evima.gr, η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια σε δασική έκταση, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και από άλλα σημεία της Εύβοιας
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και ενισχύσεις από Αλιβέρι και Χαλκίδα σπεύδουν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επί τόπου έχει προγραμματιστεί να σπεύσουν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και υδροφόρες του δήμου. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση της περιοχής.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέραμα: Επεισόδια σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας σε συγκέντρωση για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά μετά από καταδίωξη από αστυνομικούς στο Πέραμα.

NEWSIT.GR

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα