Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το λάθος της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα μίας βιαστικής μετάβασης της Ευρώπης από τον άνθρακα στις άλλες μορφές ενέργειας, για την οποία όμως δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ούτε καν η τεχνολογία για επάρκεια αποθεμάτων. «Έχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο, αλλά τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις τρισεκατομμυρίων που απαιτούνται για τη μετάβαση» είπε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών (του Ευάγγελου Βενιζέλου), προσθέτοντας ότι «το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε πως όταν φυσάει λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν, αλλά μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι μπήκαν στην άκρη οι επενδύσεις σε αέριο και πετρέλαιο με αποτέλεσμα η μόνη χώρα σήμερα που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες να είναι η Ρωσία, ενώ εκτίμησε πως η παρούσα κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ζήσουμε καθώς δεν έγινε η σωστή προετοιμασία.

Οφείλουμε να ακούσουμε με προσοχή έναν επιχειρηματία που επί πολλά χρόνια ασχολείται με την αγορά ενέργειας και μάλιστα, έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις και στον τομέα των ΑΠΕ, δηλαδή κάθε άλλο παρά πολέμιος είναι της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας.

Ίσως θα έπρεπε, η Ευρώπη, να έχει εξετάσει πολύ πιο προσεκτικά τα βήματά της προς την ενεργειακή αυτονόμηση και το πέρασμα από την εποχή των υδρογονανθράκων σε άλλες μορφές ενέργειας.

Και αν είναι αλήθεια πως υπήρξε λάθος σχεδιασμός, τότε αυτό το λάθος θα το πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες, θα το πληρώσει ασφαλώς και η ευρωπαϊκή οικονομία, πάνω στην προσπάθεια που κάνει για αναζωογόνηση της οικονομίας της μετά τον κορωνοϊό.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement