Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πλήρως εμβολιασμένο το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ικανοποιητικά επίπεδα έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παγώνει τους σχεδιασμούς για επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr», το 76% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 24% παραμένει ανεμβολίαστο, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό 6 στους 10 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο. Εντύπωση παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, καθώς αποτυπώνουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εργαζομένων στα διάφορα υπουργεία. Συγκεκριμένα, πρωταθλητές στη σχετική λίστα, με ποσοστό 87%, αναδεικνύονται οι υπάλληλοι που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Στον αντίποδα, ουραγοί, με ποσοστό που υπολείπεται ακόμα και του συνολικού πληθυσμού (52%), είναι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μόλις 1 στους 2 έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από τους συνολικά 2.155 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ οι 1.047 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Βέβαια, για το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ενώ αρκετοί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που εργάζονται σε υπηρεσίες του εξωτερικού δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στις χώρες που τους φιλοξενούν. Χαμηλά ποσοστά κάλυψης εμφανίζουν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (65%), με 31.265 να παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (68%) και του Ναυτιλίας (68%).

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει απομακρύνει προς ώρας τις σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Το θέμα ωστόσο δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Τα στοιχεία αφορούν 778.347 πάσης φύσεως εργαζομένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και δημόσιων λειτουργών, των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κληρικών, των στρατιωτικών και του πάσης φύσεως ένστολου προσωπικού, συμβασιούχους κ.λπ.

Από το σύνολο των παραπάνω υπαλλήλων οι 593.670, δηλαδή ποσοστό 76%, έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει, ενώ οι 184.677 (24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην υπηρεσία τους υποδεικνύοντας ένα rapid test την εβδομάδα, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Η κατάταξη Πέραν του υπουργείου Υγείας, υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παρουσιάζεται στους υπαλλήλους που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (86%) και σε όσους εργάζονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς, δηλαδή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης, Συντονισμού, στο Εθνικό Τυπογραφείο κ.α. Συγκεκριμένα, από τους 439 υπαλλήλους μόλις οι 61 είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, επαρκές τείχος ανοσίας με ποσοστά άνω του 80% έχουν σχηματίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (83%) και η Βουλή (83%).

Από τους 1.429 υπαλλήλους του Κοινοβουλίου οι 1.180 έχουν εμβολιαστεί, με το προεδρείο να έχει ενημερώσει ότι περίπου 295 από τους 300 βουλευτές είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα ορισμένοι εκ των υπουργών έχουν ήδη προχωρήσει σε αναμνηστική δόση. Ακολουθούν τα υπουργεία Εσωτερικών (81%), Δικαιοσύνης (81%), Παιδείας και Θρησκευμάτων (81%) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (81%).

Οριακά στο 80% βρίσκεται και το προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών. Ποσοστά μεταξύ 75%-79% έχουν πιάσει οι εργαζόμενοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (79%), Τουρισμού (78%), Εργασίας (78%), Οικονομικών (77%) και Μετανάστευσης (75%), καθώς και οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (79%). Στη ζώνη του 70%-74% βρίσκονται οι εργαζόμενοι των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών (74%), Πολιτισμού (73%) και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ (70%).

www.protothema.gr

Ελλάδα

Οργή Λιβανού για τράπεζες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μετά τον Χρήστο Σταϊκούρα που κάλεσε τις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός κάλεσε χθες τις τράπεζες να ενισχύσουν τους αγρότες μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μιλώντας στα πλαίσια του Olympia Forum, o κ. Λιβανός είπε ότι ενώ θα μπορούσαν να έχουν εισρεύσει δάνεια ύψους 480 εκατ. ευρώ στην αγορά από την ίδρυση του ίδρυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνον 70 από τις 1.200 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και εξ αυτών, έχουν εκταμιευτεί λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ. «Πέραν του προβλήματος του κορωνοϊού, ένας δεύτερο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτή η καθυστέρηση, είναι ότι αυτό το project, αυτό το εργαλείο δεν προωθείται επαρκώς από τις ίδιες τις τράπεζες» σημείωσε. Και σε άλλο σημείο, τόνισε: «δεν είναι δυνατόν να απαιτούν οι τράπεζες, να βάζουν οι αγρότες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα, την προσωπική τους περιουσία ως εγγύηση. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία φαίνεται, ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι είναι επικερδής. Αυτό το οποίο περιμένω εγώ από τις τράπεζες είναι να πάρουν το ρίσκο μαζί με τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στον χώρο μας και να αναπτυχθούμε πολύ πιο γρήγορα».

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Συνεδρίασαν οι Ενώσεις Στρατιωτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) διοργάνωσε τη διεξαγωγή Γενικού και Διοικητικού Συμβουλίου στο Ναύπλιο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου, αρχικά οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων ενώσεων κλήθηκαν να τοποθετηθούν για θέματα γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Στρατιωτικών Αχαϊας, στις εργασίες συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης, Ελευθέριος Μπουρδανιώτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, Βασίλειος Στροσκίδης, αντιπρόσωπος για το Πανελλήνιο Συνέδριο των Αντιπροσώπων της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με τη διενέργεια διαλόγου και την επίλυση, από την αντίστοιχη αντιπροεδρία, των αποριών και των προβληματισμών.

Στη διάρκεια του Δ.Σ., την επόμενη ημέρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο σε θέματα διοικητικού χαρακτήρα και λειτουργίας της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, ενώ τα μέλη ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματα αλλά και έγιναν κοινωνοί των απόψεων και των προβληματισμών που τους μετέφεραν οι τοπικές Ενώσεις.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πρόταση για δίδυμο Λοβέρδου – Ανδρουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Έτσι κι αλλιώς, δύο Αχαιοί διεκδικούν πλέον την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Και θα δούμε ποιοι άλλοι ακόμα, καθώς το «τοπίο» παραμένει ρευστό. Πάντως, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου θα είναι αντιμέτωποι. Και ναι μεν, φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται ένα μέτωπο συσπείρωσης – έντονο και στην Αχαΐα – γύρω από το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, αρχίζει να διαμορφώνεται όμως και ένα «αντιΠαπανδρεϊκό μέτωπο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οξεία επίθεση του Ηλείου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ζαφειρόπουλου, προς τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tomanifesto.gr, προτείνει την κοινή κάθοδο Λοβέρδου – Ανδρουλάκη. «Η δημιουργία μιας ισχυρής Νέας Ηγεσίας με Πρόεδρο τον Ανδρέα Λοβέρδο και Αντιπρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκη θα αποτελέσει ”φιλί της ζωής” για την Προοδευτική Παράταξη», αναφέρει.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα