Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε έντονους ρυθμούς θα μας χορέψει ο «Μπάλλος»-Τι δηλώνουν στην «Γ»  Λαγουβάρδος και Καζαντζίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν προλάβει να αποχωρήσει από το προσκήνιο η «Αθηνά» έρχεται ο «Μπάλλος» σήμερα και αύριο να «χορέψει» σε έντονους ρυθμούς όλη τη χώρα με ειδική… αναφορά στην Δυτική Αχαΐα και τα Ιόνια νησιά.

Η καιρική διαταραχή με το όνομα «Μπάλλος» θα στροβιλιστεί σε ‘όλη την Ελλάδα από σήμερα έως και το πρωί του Σαββάτου με ραγδαίες βροχές και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Γ» του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωσταντίνου Λαγουβάρδου.

Τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω του ότι το έδαφος είναι κορεσμένο ήδη από τις ραγδαίες βροχές του καιρικού φαινομένου «Αθηνά» επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κωσταντίνος Λαγουβάρδος « Τα ρέματα είναι υπερχειλισμένα λόγω των συνεχών και κατά περιόδους ‘ραγδαίων βροχοπτώσεων καθώς και το έδαφος που είναι κορεσμένο. Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο πλημμυρών είναι εξαιρετικά αυξημένο αφού θα επιφορτισθούν από νέες εντονότερες βροχοπτώσεις με τον «Μπάλο».

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζει, ότι το νέο καιρικό φαινόμενο που αρχίζει σήμερα, «Ο Μπάλος θα επηρεάσει από σήμερα την Δ. Πελοπόννησο και ειδικότερα για την Δ. Ελλάδα/ Αχαΐα Ιόνια θα εμφανιστεί με περιοδικότητα ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων με μικρές διακοπές για να εξελιχθεί με ιδιαίτερη επιδείνωση αύριο Παρασκευή με ραγδαίες βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους που θα κινηθούν στην συνέχεια ανατολικά και θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Μεσσηνίας. Πρέπει να τονισθεί η επιβάρυνση στην διάβρωση του εδάφους και η επικινδυνότητα για πλημμύρες και κατολισθήσεις όλων των πυρόπληκτων περιοχών ».
Την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων προφύλαξης των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος « Είναι προφανές ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προφυλάξεις από όλους τους πολίτες λόγω όχι μόνον των πυκνών βροχοπτώσεων που συνοδεύονται από κεραυνούς αλλά και των ισχυρών ανέμων και μακριά από τα ρέματα»

Α.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: « ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων εξηγεί στην «Γ» ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και Δ/ντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης . «Αναμφίβολα αυτή η χρονική περίοδος είναι γενικά περίοδος βροχοπτώσεων. Για την εκδήλωση έντονων φαινομένων συνηγορεί μια σειρά συνθηκών που οδηγεί στην εμφάνισή τους. Ειδικότερα αυτή την περίοδο η θάλασσες παρουσιάζουν υψηλή θερμοκρασία ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει υψηλά ποσοστά υγρασίας. Οι υδρατμοί υπό τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου τροφοδοτούν τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα».
Παράλληλα ο καθηγητής Καζαντζίδης επεσήμανε ότι είναι εύλογο πως οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά να πλήττονται ιδιαίτερα όπως συμβαίνει στην περιοχή της Δ. Ελλάδας και των Ιονίων νήσων\.
Σε ερώτηση αν η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινόμενων έχει την εστία της στην Κλιματική Αλλαγή ο ίδιος είπε: « Είναι πρόωρο ακόμα να αποδώσουμε τη συχνότητα των καιρικών στην Κλιματική Αλλαγή. Είναι όμως γεγονός όμως πως έχει αυξηθεί η θερμοκρασία λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και άλλων πολυπαραγοντικών συνθηκών που συνεχίζουν ανεμπόδιστα να επηρεάζουν το κλίμα. Αποτέλεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη επηρεάζει σαφώς και την θερμοκρασία της θάλασσας και έχουμε αύξηση βροχών και τυφώνων σε άλλες περιοχές του πλανήτη»
Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε, σχετικά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην περιοχή ότι εξ’ αιτίας τους επηρεάζεται το μικροκλίμα της πυρόπληκτης περιοχής με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται πλημύρες και συνέπεια αυτών κατολισθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το έδαφος δεν είναι ικανό να απορροφήσει το νερό ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος από φερτά υλικά εξ΄ αιτίας της πυρκαγιάς και για αυτό είναι αναγκαία η λήψη μέτρων» καταλήγει ο Καθηγητής Καζαντζίδης.
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

87 τόνοι νερού σε έξι ώρες!-Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Χ. Μπονάνου χθες για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Αχαΐα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη, Ουρανία Σπυρίδωνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος  Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Γουναρόπουλος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ζήτησε με έγγραφό του να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, από τους παρόντες ανιχνεύθηκαν οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και αφενός επισημάνθηκε ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αράξου) έπεσαν 87 τόνοι νερού σε έξι ώρες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αφετέρου, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής, εγκλωβίζοντας τα νερά στις παρακείμενες εκτάσεις. Επιπλέον, οι μικρές διατομές στη διαδρομή ρεμάτων και ποταμών, ήσαν πρόσθετα στοιχεία που συνετέλεσαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε πρώτο επίπεδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, στην περιοχή με απόφαση του κ. Μπονάνου , δρουν τουλάχιστον πέντε (5) ιδιώτες εργολάβοι, με στόχο να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» στο θέατρο «Act»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Act» παρουσιάζει την ολοκαίνουργια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12 το μεσημέρι και θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή, ενώ προβλέπονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης με την Γεωργία Ηλιοπούλου στα τηλέφωνα 6944379220 – 2610439637.

Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές αποπειράται να υπενθυμίσει στους μεγάλους τη μαγεία της παιδικότητας και να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για την αληθινή αγάπη και για την αξία του να βρίσκει κανείς το δικό του εαυτό όσο ξεχωριστός κι όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και οι θεατρικοί φωτισμοί του Ιωάννη Αναστασόπουλου.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις «μπορούν οι πριγκίπισσες να ’ναι γενναίες και οι πρίγκιπες πεντάμορφοι; Πώς είναι μια πριγκίπισσα στο μυαλό μας; Όμορφη, γλυκιά και λουλουδένια, απαλή και μεταξένια; Τι συμβαίνει όμως αν η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική; Αν της αρέσουν τα πατίνια και τα παγωτίνια; Αν φοράει παντελόνια και κρεμιέται απ’ τα μπαλκόνια; Αν θέλει να ταξιδεύει και τον κόσμο να μαθαίνει; Αν οι πρίγκιπες την κοιμίζουν και τα βατράχια της μοσχομυρίζουν;

Τι πρέπει να κάνει ένας πρίγκιπας για να κατακτήσει μια πριγκίπισσα; Ως πού θα φτάσει; Θα ’ναι ήρωας; Ωραίος; Έξυπνος; Γενναίος; Μήπως θα ‘ναι αυτός που θ’ ακούσει την καρδιά της και τα όνειρά της; Πώς είναι να ‘χεις για γονείς δύο Βασιλείς; Τα άγχη, οι αγωνίες έχουν διαφορά αν το κεφάλι σου κορόνα φορά; Αν το βασίλειο μάλιστα είναι και μαγικό και πάει η κατάρα σύννεφο, είναι να είσαι ποτέ χαλαρός και ήρεμος; Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, ας μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως πραγματικά είμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι».

Παίζουν και τραγουδούν: Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Εισιτήρια: 7€ (παιδικό) 8€ (ενηλίκων). Προπώληση: viva.gr

Πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων ο Δημήτριος Μπαρμπούνης – Ποιοί εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας εξελέγη ο Δημήτριος Μπαρμπούνης, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ τριτέκνων της Δυτικής Αχαΐας.

Σήμερα προσήλαθν στις κάλπες τα μέλη του Συλλόγου και εξελέγησαν νέα πρόσωπα, ως εξής:
Σκετζου Κωνσταντίνα
Λοτσάρη Αργυρώ
Δριμαλας Θεόδωρος
Παναγοπούλου Αδαμαντία
Νιφορα Παναγιώτα
Καρυωτης Γεώργιος
Λιακεα Ελένη
Ελεγκτική επιτροπή
Κάνιστρας Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Για την ΟΠΟΤΤΕ ( Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος ) εξελέγη ο Μπάρμπουνης Δημήτριος
Το νέο ΔΣ θα συνέλθει σε σώμα τις επόμενες ημέρες

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα