Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε έντονους ρυθμούς θα μας χορέψει ο «Μπάλλος»-Τι δηλώνουν στην «Γ»  Λαγουβάρδος και Καζαντζίδης

Published

on

Πριν προλάβει να αποχωρήσει από το προσκήνιο η «Αθηνά» έρχεται ο «Μπάλλος» σήμερα και αύριο να «χορέψει» σε έντονους ρυθμούς όλη τη χώρα με ειδική… αναφορά στην Δυτική Αχαΐα και τα Ιόνια νησιά.

Η καιρική διαταραχή με το όνομα «Μπάλλος» θα στροβιλιστεί σε ‘όλη την Ελλάδα από σήμερα έως και το πρωί του Σαββάτου με ραγδαίες βροχές και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Γ» του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωσταντίνου Λαγουβάρδου.

Τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω του ότι το έδαφος είναι κορεσμένο ήδη από τις ραγδαίες βροχές του καιρικού φαινομένου «Αθηνά» επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κωσταντίνος Λαγουβάρδος « Τα ρέματα είναι υπερχειλισμένα λόγω των συνεχών και κατά περιόδους ‘ραγδαίων βροχοπτώσεων καθώς και το έδαφος που είναι κορεσμένο. Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο πλημμυρών είναι εξαιρετικά αυξημένο αφού θα επιφορτισθούν από νέες εντονότερες βροχοπτώσεις με τον «Μπάλο».

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζει, ότι το νέο καιρικό φαινόμενο που αρχίζει σήμερα, «Ο Μπάλος θα επηρεάσει από σήμερα την Δ. Πελοπόννησο και ειδικότερα για την Δ. Ελλάδα/ Αχαΐα Ιόνια θα εμφανιστεί με περιοδικότητα ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων με μικρές διακοπές για να εξελιχθεί με ιδιαίτερη επιδείνωση αύριο Παρασκευή με ραγδαίες βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους που θα κινηθούν στην συνέχεια ανατολικά και θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Μεσσηνίας. Πρέπει να τονισθεί η επιβάρυνση στην διάβρωση του εδάφους και η επικινδυνότητα για πλημμύρες και κατολισθήσεις όλων των πυρόπληκτων περιοχών ».
Την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων προφύλαξης των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος « Είναι προφανές ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προφυλάξεις από όλους τους πολίτες λόγω όχι μόνον των πυκνών βροχοπτώσεων που συνοδεύονται από κεραυνούς αλλά και των ισχυρών ανέμων και μακριά από τα ρέματα»

Α.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: « ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

Την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων εξηγεί στην «Γ» ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και Δ/ντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης . «Αναμφίβολα αυτή η χρονική περίοδος είναι γενικά περίοδος βροχοπτώσεων. Για την εκδήλωση έντονων φαινομένων συνηγορεί μια σειρά συνθηκών που οδηγεί στην εμφάνισή τους. Ειδικότερα αυτή την περίοδο η θάλασσες παρουσιάζουν υψηλή θερμοκρασία ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει υψηλά ποσοστά υγρασίας. Οι υδρατμοί υπό τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου τροφοδοτούν τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα».
Παράλληλα ο καθηγητής Καζαντζίδης επεσήμανε ότι είναι εύλογο πως οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά να πλήττονται ιδιαίτερα όπως συμβαίνει στην περιοχή της Δ. Ελλάδας και των Ιονίων νήσων\.
Σε ερώτηση αν η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινόμενων έχει την εστία της στην Κλιματική Αλλαγή ο ίδιος είπε: « Είναι πρόωρο ακόμα να αποδώσουμε τη συχνότητα των καιρικών στην Κλιματική Αλλαγή. Είναι όμως γεγονός όμως πως έχει αυξηθεί η θερμοκρασία λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και άλλων πολυπαραγοντικών συνθηκών που συνεχίζουν ανεμπόδιστα να επηρεάζουν το κλίμα. Αποτέλεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη επηρεάζει σαφώς και την θερμοκρασία της θάλασσας και έχουμε αύξηση βροχών και τυφώνων σε άλλες περιοχές του πλανήτη»
Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε, σχετικά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην περιοχή ότι εξ’ αιτίας τους επηρεάζεται το μικροκλίμα της πυρόπληκτης περιοχής με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται πλημύρες και συνέπεια αυτών κατολισθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το έδαφος δεν είναι ικανό να απορροφήσει το νερό ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος από φερτά υλικά εξ΄ αιτίας της πυρκαγιάς και για αυτό είναι αναγκαία η λήψη μέτρων» καταλήγει ο Καθηγητής Καζαντζίδης.
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement