Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρισαν δρόμοι στην Αττική, πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία- Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα και στην Αχαία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Η κακοκαιρία Μπάλλος, η οποία δείχνει τα «δόντια» της από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεκίνησε να «χτυπά» και την Αττική το πρωί της Πέμπτης. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Διακοπή κυκλοφορίας και στις οδούς Σκυλίτση και Τζαβέλα στο ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς Πειραιά. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση λόγω της συσσώρευσης υδάτων σταμάτησε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Αθήνα από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού. Παρόμοια εικόνα και στην Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Παγκράτι, Κεραμεικό και Καλλιθέα.

Πλημμύρισε η Πανόρμου από την βροχή

«Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν.

Πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο – Διακόπηκε το δρομολόγιο Ταύρος – Ομόνοια στον ηλεκτρικό

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ήδη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Ταύρος-Ομονοια , ενώ πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στον σταθμό για άντληση των υδάτων.λ

Προβλήματ υπάρχουν και στο τραμ.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

(Πλάτων) Κασομούλη – Πικροδάφνη

(Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ,

(Θουκιδίδης) Πικροδάφνη – ΣΕΦ

Δείτε εικόνες και βίντεο από την Πανόρμου:

panormou-1
panormou-15
panormou-15
panormou-5
panormou-1

Μάλιστα, νωρίτερα, λίγο πριν τις 12:15 εστάλη μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της Αττικής συνιστώντας να αποφεύγουν τις μετακινησεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα 112 από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εστάλη σε πολίτες στην Αθήνα, την Κορινθία και την Αργολίδα.

 

12-2

 

 

kakokairia-ethniki-1

Εικόνες και βίντεο από την πλημμυρισμένη Ιερά Οδό

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Τα φαινόμενα  αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

xartis-2
Αθροιστικός υετός έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 και περιοχές ισχυρών κατά τόπους φαινομένων Πηγή: meteo.gr

Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat -11 το πρωί της Πέμπτης 14/10. Με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται τα υψηλότερα νέφη τα οποία αντιστοιχούν στις περιοχές εντονότερων βροχοπτώσεων. Στο ίδιο σχήμα φαίνονται και οι κεραυνοί, όπως αυτοί καταγράφονται από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

meteo-mpalos-5_2
Πηγή: meteo.gr

Αρναούτογλου: Προσοχή τις επόμενες 24-36 ώρες ειδικά στην Ανατολική Χαλκιδική

«Στο -1°C η Φλώρινα και… καλοκαίρι στο Ανατολικό Αιγαίο. Απίστευτο πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Χρειάζεται προσοχή γιατί όσο περνάει η ώρα και μέχρι το Σάββατο θα εντείνεται η βροχόπτωση» ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και χιόνια στην ορεινή Μακεδονία. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα και οι εικόνες θυμίζουν Χριστούγεννα. Στο Νυμφαίο ο υδράργυρος έπεσε στο μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

Οι εικόνες του neaflorina.gr από τη Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές στα λευκά είναι εντυπωσιακές.

florina-xionia-1
florina-xionia-12
florina-xionia-13

 

Στα δύο κόπηκε ο Πόρος Κεφαλονιάς, χιόνια στο Νυμφαίο, ποτάμια οι δρόμοι στην Καλαμάτα

Εκτός των σχολικών μονάδων που τέθηκαν προληπτικά εκτός λειτουργίας σε Μεσολόγγι, Βόρεια Κέρκυρα και Κεφαλονιά, η καταρρακτώδης βροχή έριξε δέντρο στη Θεσσαλονίκη, το χωριό Πόρος Κεφαλονιάς είναι κομμένο στα δύο. Στη Θεσσαλονίκη έπεσε δέντρο στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της πόλης.

Όπως γράφει το kefaloniapress.gr, με τη σιδηρογέφυρα του Πόρου εκτός λειτουργίας, ο Πόρος κόπηκε στα δύο, όπως φοβόντουσαν οι κάτοικοι. Το ποτάμι έχει κατεβάσει νερό και η διέλευση απο την ακτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

kefallonia-1
kefallonia-2_2

Στο μεταξύ, σε ποτάμι μετατράπηκε το πρωί η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού στο κέντρο της Καλαμάτας. Όπως γράφει η eleftheriaonline.gr, το νερό δημιούργησε πρόβλημα στη διέλευση οχημάτων από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με συγκέντρωση υδάτων έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας (Φαρών, Κρήτης κ.α.)

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας: 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
  • Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
  • Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.
  • Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν σήμερα έως και κάτω από τους 3 βαθμούς στον Άγιο Παύλο Ημαθίας.

FBo8VHNWUAEZpDt

Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα από το χιονισμένο Νυμφαίο Φλώρινας.

Αναστάτωση στη Βόρεια Εύβοια

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια και ιδίως στον δήμο Μαντουδίου που «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία «Αθηνά». Πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα, ενώ η εικόνα του παραλιακού μετώπου είναι αποκαρδιωτική. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και με κάθε βροχόπτωση το διαβρωμένο βουνό κινδυνεύει να «κατέβει» και πάλι στα χωριά και στην παραλία.

Ο φόβος τώρα των κατοίκων είναι να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας του «Μπάλλου», με τους μετεωρολόγους ωστόσο να συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κακοκαιρία θα χτυπήσει σφοδρά, και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται υπ’ ατμόν. Την ίδια ώρα, πριν καλά καλά προλάβουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από την «Αθηνά», οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια δέχονται ακόμα ένα πλήγμα.

Στυλιανίδης: Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε χθες ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά-κακοκαιρία: Αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου- Κλείνουν οι σχολικές μονάδες στον δήμο Σάμης

Ο καιρός την Παρασκευή

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά
της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα
φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7
μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην
υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το απόγευμα, θα
είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Κυριακή 

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική
χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

«Σήμερα και αύριο περιμένουμε ένα νέο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας όπου θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή γιατί περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής κι επειδή έχει ήδη βρέξει αρκετά σε πολλές περιοχές με το έδαφος να είναι κορεσμένο και τα ρέματα να έχουν ήδη νερό, το νέο αρκετό νερό που θα πέσει πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αυτό που θα μας επηρεάσει, το οποίο εκτός από τις ισχυρές βροχές που θα φέρει την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνοδεύεται από θυελλώδεις νοτιάδες. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τους ανέμους. Θα έχουμε ανέμους και ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι μια επίκινδυνη κακοκαιρία που θέλει προσοχή και στην Αθήνα θα έχουμε βροχές κυρίως σήμερα. Επίσης, θα ήθελα να πω πως θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πιθανότητα για χιόνι  στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά.


Ροή ειδήσεων

Advertisement