Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δύσκολες ώρες για τα κομμωτήρια

«Απροστάτευτοι» στη μάστιγα της επικίνδυνης, λόγω της πανδημίας, παροχής υπηρεσιών στα σπίτια, οι επαγγελματίες κομμωτές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μη αναστρέψιμες απώλειες και πτώση της δουλειάς τους έως και 40% μετά την καραντίνα καταγράφουν τα περισσότερα κομμωτήρια της Πάτρας, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες κομμωτές εξακολουθούν να δέχονται «πιέσεις», αφού καλούνται να πληρώνουν από το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους τα διαγνωστικά τεστ που έχει επιβάλλει η Πολιτεία.

«Μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό, όμως, οι υπηρεσίες που παρέχονται κατ’ οίκον δεν ελέγχονται. Συνεπώς πως μπορούν να επικαλούνται λόγους ασφαλείας; Η ασφάλεια δηλαδή, αφορά μόνο τις μόνιμες επιχειρήσεις;», αναρωτήθηκε εύλογα ο πρόεδρος του τμήματος Καλλιτεχνίας του Συλλόγου Κομμωτών Ν. Αχαΐας και αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, Κωνσταντίνος Τσακριλής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Μάλιστα, ο Σύλλογος παρενέβη για το θέμα και στους αρμόδιους Υπουργούς με σχετική του επιστολή, αναφέροντας πως «παρά την από μέρους μας αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία και επιβίωση των επιχειρήσεών μας, δυστυχώς ο Έλληνας επαγγελματίας κομμωτής επίσημα θα υποστεί μία ακόμη οικονομική πληγή από τα πενιχρά εισοδήματα που έχει τον τελευταίο χρόνο, αφού έχει κληθεί να πληρώσει τις ιατρικές εξετάσεις (rapid test) από το υστέρημά του. Πρόταση του κλάδου μας είναι όλες οι ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις σχετικά με την ανίχνευση covid 19 να γίνονται δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία και δομές ή και από ιδιωτικά εργαστήρια καλυπτόμενες από το ασφαλιστικό μας ταμείο, που υποχρεωτικά πληρώνουμε με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο, τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και τους ανεμβολίαστους. Είμαστε πολίτες ισάξιοι και όχι δεύτερης κατηγορίας, διεκδικούμε το δίκιο μας και την ίση μεταχείριση σε όλους τους κλάδους. Δεν θα χωρίσουμε τον κλάδο σε εμβολιασμένους και μη. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα του διαχωρισμού των πολιτών και να χορηγήσετε δωρεάν διαγνωστική εξέταση ανίχνευσης covid σε όλους όπως γινόταν όλο αυτό το διάστημα».

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Την ίδια ώρα, μείζον θέμα για τον τοπικό σύλλογο, σύμφωνα με τον κ. Τσακριλή είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Όπως δήλωσε ο ίδιος «οι επαγγελματίες κομμωτές σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας αρνήθηκαν να πάνε σε σπίτια για να εξυπηρετήσουν ακόμη και τους πελάτες τους, σεβόμενοι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία και εφάρμοζαν όλοι οι πολίτες. Αυτό όμως, φαίνεται πως το πληρώνουμε σήμερα… Φυσικά και δεν μετανιώνουμε για την υπεύθυνη στάση που κρατήσαμε, όμως, μετανιώνουμε που αφήσαμε… πεδίο δόξας λαμπρόν στα παράνομα βαλιτσάκια. Που είναι η Πολιτεία και τι μέτρα έχει λάβει για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που κατασπαράζει τον κλάδο μας;», ανέφερε ο κ. Τσακριλής, δίνοντας μάλιστα, και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως είπε «συνάδελφος μετά την καραντίνα έχασε 110 πελάτες. Κι αυτό, γιατί στη διάρκεια που τα μαγαζιά μας ήταν κλειστά ο κόσμος επέλεξε να κουρευτεί σπίτι του, χωρίς καμία ασφάλεια, και δυστυχώς αυτό έγινε συνήθεια. Προσπαθούμε να φέρουμε πάλι πίσω τους πελάτες μας. Κάνουμε καθημερινά αγώνα, όμως τα δεδομένα είναι άνισα, γι’ αυτό και ζητάμε άμεσα μέτρα για την προστασία του κλάδου μας. Οι πελάτες μας γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες που παρέχονται στους επαγγελματικούς χώρους είναι ασφαλείς, σε αντίθεση με αυτές που δεν ελέγχονται», κατέληξε.

 

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement