Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι «καίει» τους Δήμους

Ποια προβλήματα ανέδειξε κατά το συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Ερυμάνθου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, Θεόδωρος Μπαρής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σε μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, Θεόδωρος Μπαρής.

Όπως ανέφερε «μετά από δύο χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας, φέτος κατέστη τελικά εφικτό να διεξαχθεί δια ζώσης το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο αποτελεί «σταθμό» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αναδεικνύονται οι παθογένειες και τα προβλήματα των Δήμων και παράλληλα, τίθεται το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων τους, προς όφελος πάντα των δημοτών. Με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, βρέθηκα στο βήμα του συνεδρίου και μάλιστα, ως ο πρώτος ομιλητής μετά τους θεσμικούς εκπροσώπους εστιάζοντας την εισήγησή μου σε μείζονα ζητήματα, αρκετά από τα οποία, διαχρονικά απασχολούν τους Δήμους μας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανα την αναγκαιότητα ανακατανομής των κριτηρίων χρηματοδότησης των Δήμων, με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, δημιουργώντας ΟΤΑ δύο, ακόμη και τριών ταχυτήτων».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Και συνέχισε «ένα ακόμη θέμα που έθιξα και αποτελεί «ναυαρχίδα» των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η έλλειψη προσωπικού. Οι προσλήψεις στους Δήμους έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ να υπολειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συνδημότες μας, ενώ απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στο θέμα της κινητικότητας που εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, κυρίως, στους μικρότερους Δήμους. Εξίσου σημαντική όμως είναι η αντιμετώπιση της αδυναμίας των μικρών, περιφερειακών Δήμων να συντάξουν μελέτες και να «ωριμάσουν» έργα εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την παροχή τεχνικής βοήθειας εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια ώρα ιδιαίτερα σημαντική είναι η στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης στους περιφερειακούς δήμους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Ακόμη, ο κ. Μπαρής έθεσε το ζήτημα της χωροταξικής οριοθέτησης των ΑΠΕ που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας μας, χωρίς να είναι διακριτός ο ρόλος των δήμων, καθώς όπως είπε, οι αρμοδιότητές τους εξαντλούνται στο γνωμοδοτικό τους χαρακτήρα.

Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη οριστικής διευθέτησης του ζητήματος της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών, που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες, ειδικά εν μέσω της πανδημίας. «Οι Δήμοι καλούμαστε και σε αυτό το θέμα να «καλύψουμε» την ανεπάρκεια της Πολιτείας προκειμένου να έχουμε προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία μας πλήρους απασχόληση», είπε.

Τέλος, για ακόμη μία φορά έθεσε το ζήτημα της τροποποίησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού των ορεινών Δήμων, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας, όπως επεσήμανε, ακόμη και ενδοδημοτικές ανισότητες.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εκδήλωση με επίκεντρο τα παιδιά από τον  Σύλλογο Παραλίας Λακκόπετρας «ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ο Σύλλογος Παραλίας Λακκόπετρας «ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ» διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18:30 στο «ROYAL PATRAS THEATER», εκδήλωση με θέμα τα παιδιά και τίτλο: «έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί …υπάρχει ελπίδα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών,  Νατάσσα Βαρβαρίγου, για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στα παιδιά, ενώ η διακεκριμένη παιδοψυχίατρος, Αφροδίτη Τούρκα, του παιδιατρικού τμήματος του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πατρών, θα ενημερώσει για τους τρόπους που μπορεί να καλλιεργηθούν, η αυτοεκτίμηση, η δημιουργικότητα, η υπευθυνότητα, η ανάπτυξη ενδιαφερόντων και η κριτική σκέψη, στοιχεία απαραίτητα  για την ανατροφή των παιδιών και την προαγωγή της κοινωνικής τους ένταξης, ειδικά εν μέσω εποχής covid. 

«Όπως είναι φυσικό,  η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 έχει επηρεάσει άμεσα και τα παιδιά όλων των ηλικιών που  αποτελούν μια από τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, έχει άμεση σχέση και επηρεάζει την ανάπτυξη μιας κοινωνίας και τη διαδικασία διαμόρφωσης κοινωνικής συνοχής. Η υγεία των παιδιών καθορίζει την υγεία του μελλοντικού πληθυσμού και για το λόγο αυτό είναι χρέος μας να στηρίζουμε δράσεις που ενημερώνουν , ευαισθητοποιούν και προασπίζουν την υγεία των παιδιών μας» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

 

*Για την κράτηση θέσεων, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 6932285138 – 6944365023

 

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μάζεψαν τις ελιές από το ελαιόδεντρο στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αμπετ Χασμάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ),  Θόδωρος Τουλγαρίδης και Νάνσυ Αγγελακοπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής για το μάζεμα της ελιάς, Δημήτρης Πελεκούδας, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αμπετ Χασμάν, και μαζί με τους εργαζόμενους και τα παιδιά, μάζεψαν ελιές από το ελαιόδεντρο που βρίσκεται στην αυλή της δομής.

Η όλη δραστηριότητα, έγινε μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη των ΚΔΑΠ στον Δήμο Κυριακή Τζανάτου, αλλά και με την έγκριση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αμπετ Χασμάν, Όλγα Λαμπροπούλου, οι οποίες συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά στη δράση. 

Από την πλευρά τους τα παιδιά, συμμετείχαν με ενθουσιασμό, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν για τα διατροφικά οφέλη της ελιάς και του λαδιού.

Σημειώνεται ότι παρούσα ήταν και η υπεύθυνη Πρασίνου στο Νότιο Διαμέρισμα, Αικατερίνη Γιαννοπούλου, προκειμένου η συγκομιδή, αλλά και ο καθαρισμός των άλλων δύο ελαιόδεντρων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο αύλειο χώρο να γίνει με τον σωστό τρόπο.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος, του ΚΟΔΗΠ, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες εργαζόμενους για την μεγάλη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, με σύνθημα «Τίποτα δεν μας χαρίζεται όλα κατακτούνται!» και τόνισαν την ανάγκη της συμμετοχής τους, δεδομένου ότι ένα από τα αιτήματα της Πάτρας, είναι και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας.

Θυμίζουμε ότι η δραστηριότητα αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος βιωματικής μάθησης, είναι σε εξέλιξη από το 2014, αλλά διεκόπη για δύο χρόνια λόγω της επιδημίας του covid. 

Το λάδι δε, που βγαίνει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πάει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στα συσσίτια του Δήμου καθώς και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αιτήσεις για τις Αρμάδες εφήβων μέχρι τις 9 Φλεβάρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται και φέτος ο νέος θεσμός «Αρμάδες» που δοκιμάστηκε με επιτυχία πέρυσι δημιουργώντας ενεργούς καρναβαλικούς πυρήνες.

Μέχρι την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στις Αρμάδες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους μέσω της επίσημης σελίδας της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr και στο ειδικό πλαίσιο των αιτήσεων που ενεργοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα οι έφηβοι επισκέπτονται τη σελίδα της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας (carnivalpatras.gr) και συνεχίζουν πατώντας στο πεδίο ONLINE ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Προχωρούν στην ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΗ και έπειτα επιλέγουν το πεδίο ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΑΡΜΑΔΑ. Ο πλοηγός της αρμάδας υποβάλλει πρώτος “Δήλωση συμμετοχής Πλοηγού Αρμάδας”. Μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, θα λάβει αυτόματα τον αριθμό της αρμάδας. Ο αριθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη της αρμάδας στη “Δήλωση συμμετοχής Μέλους Αρμάδας”

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

1η Συνάντηση αρμάδων: Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, 11:00 – 14:00, Παλαιά Σφαγεία

 

Οι Αρμάδες σχεδιάστηκαν ύστερα από την ανάγκη των εφήβων να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και προβολής του κατά τη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού. Μέσα από τις Αρμάδες οι έφηβοι καλλιεργούν τη φαντασία τους και δίνουν μια καρναβαλική διέξοδο στις δικές του ανησυχίες και προβληματισμούς. Μαθαίνουν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να οργανώνουν τις δικές τους καρναβαλικές παρέες και να αντιδρούν στη μαζοποίηση που επιφέρει μια στείρα αντιμετώπιση του καρναβαλιού.

Αναλυτικότερα, οι Αρμάδες είναι αυτοδιοικούμενες ομάδες/παρέες εφήβων (13-17 ετών) που έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα μυστικά του Πατρινού Καρναβαλιού. Μέσα από εργαστήρια και συναντήσεις με έμπειρους καρναβαλιστές, οι Αρμάδες καλλιεργούν τη φαντασία τους, παίζουν, τραγουδούν, σατιρίζουν, διακωμωδούν και σχεδιάζουν τη δική τους στολή για να την παρουσιάσουν την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού (πχ Νυχτερινή Ποδαράτη, Μεγάλη Παρέλαση ή άλλες δράσεις που θα σχεδιαστούν υπό τις προϋποθέσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων)

Οι Αρμάδες σε πρώτη φάση απαρτίζονται από ένα πυρήνα πέντε (5) έως δέκα (10) ατόμων που αποτελείται από τον πλοηγό, τον συντονιστή της παρέας, και τα μέλη. Ο βασικός πυρήνας μέσα από μια σειρά συναντήσεων θα επιχειρήσει να εμπνευστεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια πρωτότυπη στολή για το Πατρινό Καρναβάλι, χρησιμοποιώντας 5-6 βασικά υλικά που θα τους δώσει η Οργανωτική Επιτροπή.

Στη δεύτερη φάση, ο βασικός πυρήνας θα συγκεντρώσει την υπόλοιπη Αρμάδα και όλοι μαζί θα κατασκευάσουν τις στολές τους με τη βοήθεια κατασκευαστών του καρναβαλιού. Για το φετινό Καρναβάλι, οι στολές των Αρμάδων θα παρουσιασθούν σε ειδικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το τελευταίο τριήμερο. Οι Αρμάδες θα αποτελούνται συνολικά από 50 άτομα. Οι συναντήσεις και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στους χώρους της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας στα Παλαιά Σφαγεία ή σε άλλα δημοτικά καταστήματα ανάλογα με το πρόγραμμα.

 

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα