Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Καμπανάκι κινδύνου για γρίπη και κορωνοϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Καμπανάκι κινδύνου για το «κοκτέιλ» γρίπης και κοροναϊού κρούουν οι ειδικοί, επαναλαμβάνοντας πως μόνο με το εμβόλιο θα αποφύγουν την βαριά νόσηση.

Για το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης και κοροναϊού μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι αν κάποιος νοσήσει και από τους δύο ιούς οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» διπλασιάζονται.

Εργασία – Δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό 7 στους 10 εργοδότες
«Η επιδημιολογική πίεση από τον κοροναϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να έχει ο ασθενής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί και για τον ιό της γρίπης και για τον κοροναϊό ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών.

«Πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη», κατέληξε.

Περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη φέτος
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως φέτος θα έχουμε περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη.

Μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες.

«Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατομμύρια με το αντιγριπικό. Να δώσουμε και φέτος το καλό παράδειγμα» είπε, εξηγώντας ότι έπεσε η μέση ανοσία του πληθυσμού, γιατί δεν υπήρχε γρίπη πέρυσι.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός η μόνη λύση
Ειδική αναφορά στον ιό της γρίπης είχε κάνει και η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε, η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών που βλέπουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση.

Ερχεται εποχικό ξέσπασμα της γρίπης
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- βλέπουν για τον φετινό χειμώνα, και οι Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κοροναϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα κοροναϊού-γρίπης – Έξι διευκρινίσεις
Η αλήθεια είναι πως πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και της Covid-19 ταυτίζονται.

Πυρετός, κόπωση και πόνος μπορεί να εμφανιστούν και στις δυο περιπτώσεις.

Τα πιο ήπια συμπτώματα μιας πρωτοποριακής λοίμωξης Covid-19 σε εμβολιασμένα άτομα-μερικές φορές συμπεριλαμβανομένης της καταρροής ή του φταρνίσματος-μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο ασθενειών, ή από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Τι συμβουλεύουν όμως οι γιατροί σύμφωνα με την The Wall Street Journal σχετικά με τη διάκριση της Covid-19 και άλλων ασθενειών και τι πρέπει να κάνετε εάν είστε άρρωστοι;

1)Συγκρίνοντας τις διαφορές που έχουν οι breakthrough μολύνσεις (σε εμβολιασμένους) με κοροναϊό με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ασθένειες
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από Covid-19 σε εμβολιασμένα άτομα είναι συνήθως πιο ήπια και μικρότερα σε διάρκεια από ό, τι σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Η μειωμένη νοσηρότητα μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν περισσότερο με γρίπη ή κρυολόγημα. Τα συμπτώματα σε πρώτο στάδιο μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, κόπωση και βήχα

Ένα σύμπτωμα που είναι συνήθως χαρακτηριστικό της Covid-19 είναι η απώλεια γεύσης ή οσμής. «Τα κλινικά συμπτώματα και τα σημάδια της γρίπης και του Covid-19 είναι σχεδόν πανομοιότυπα αν εξαιρέσεις τη διαφορά στην απώλεια όσφρησης και γεύσης», λέει ο Daniel Uslan, επικεφαλής πρόληψης λοιμώξεων στο UCLA Health του Λος Άντζελες.

Ωστόσο, οι μολύνσεις από τον Covid-19 δεν προκαλούν πάντα απώλεια γεύσης ή οσμής. Επομένως, οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον κοροναϊό εάν εξακολουθούν να διατηρούν αυτές τις αισθήσεις. Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, λένε οι επιστήμονες

2) Τι μπορεί να σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;
Με την αρχικό στέλεχος του κοροναϊού, τα συμπτώματα συνήθως έπαιρναν περισσότερο για να εκδηλωθούν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν αρρωσταίνατε πολύ σύντομα μετά την έκθεσή σας σε άτομο με συμπτώματα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχετε γρίπη. Παρά ταύτα, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο σύντομα.

«Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον», απαντά ο Γουλφ.

3) Ποιες οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κοροναϊού στα παιδιά;
Σύμφωνα με τον οδηγό της WSJ, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον κορωνοϊό και τη γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη είτε με κορωνοϊό εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας, εξηγεί η Φλορ Μουνιόζ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα από το Texas Children’s Hospital του Χιούστον.

Τα παιδιά, στα οποία τα συμπτώματα από κοροναϊό προχωρούν, συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, προσθέτει, καλώντας τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

4) Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κοροναϊό;
Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε τεστ και για τους δύο ιούς, αν έχετε συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού και το οποίο επεξεργάζεται σε εργαστήριο- παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα, όμως, είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι.

Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

5) Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα δύο μολύνσεις, όπως γρίπη και κορωνοϊό;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν είναι τόσο σύνηθες όσο η απλή («μονή») νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου οι ιοί έχουν κυκλοφορία, λέει η Δρ Μουνιόζ.

«Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μόλυνση με δύο ιούς, ειδικά στα παιδιά. Ο RSV και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες», προσθέτει.

6) Πρέπει να κάνω εμβόλιο και για τον κοροναϊό και για τη γρίπη;
«Ναι», είναι η απάντηση των ιατρών. Μάλιστα, το CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κοροναϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement