Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Τέλος εποχής για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Από την προεδρία της Bundestag… απλός βουλευτής

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τρίτη 26η Οκτωβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αποχωρήσει από την προεδρία της Bundestag και θα πάρει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Έπειτα από 51 χρόνια, η… φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής θα γίνει «απλός» βουλευτής, καθώς το κόμμα του ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου μήνα. Ουδείς ωστόσο πιστεύει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μπορούσε ποτέ να γίνει «απλώς» οτιδήποτε.

Στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Σόιμπλε έκανε αυτό που κάνει για 49 χρόνια: εξελέγη με άνεση στην περιφέρεια του, το Όφενμπουργκ, με απευθείας εντολή, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί τη λίστα του κόμματός του στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που αποσύρθηκε μεν από τα κομματικά όργανα, αλλά αποφάσισε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα καταλάβουν τις έδρες τους, προκειμένου να κάνουν τόπο στη νεότερη γενιά Χριστιανοδημοκρατών.

Εργασία – Δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό 7 στους 10 εργοδότες
Αποχωρεί από την πρώτη γραμμή
Σε κάθε περίπτωση, ο grand seigneur της γερμανικής πολιτικής αποχωρεί στα 79 του χρόνια από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 19 χρόνια σε υπουργεία, δύο χρόνια στην ηγεσία του CDU και εννέα στον ρόλο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, η καριέρα του κ. Σόιμπλε σημαδεύτηκε από τις θέσεις που δεν κέρδισε: αυτή του καγκελάριου και αυτή του ομοσπονδιακού προέδρου. Δύο φορές βρήκε μπροστά του την Άγγελα Μέρκελ — στην οποία μολαταύτα παρέμεινε πιστός ως το τέλος. «Όχι ευχάριστος, ούτε εύκολος· πιστός», όπως το θέτει.

Λίγο καιρό πριν από τις τελευταίες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τι έρχεται, ο ίδιος δήλωνε προετοιμασμένος. «Έχω προετοιμαστεί, δεν είναι πρόβλημα για εμένα. Τελείωσε», έλεγε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην είναι εκ νέου πρόεδρος του κοινοβουλίου. Και τώρα; Τέλος εποχής; Πιθανόν, αφού ταυτόχρονα το κόμμα του αποκαθηλώνεται από την εξουσία, έπειτα από 16 χρόνια κυριαρχίας. Απόσυρση; Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε ο ίδιος, στα 70ά του γενέθλια, δήλωνε για τον εαυτό του ότι είναι «η προσωποποίηση της μακροπρόθεσμης μνήμης της γερμανικής δημοκρατίας».


Ροή ειδήσεων

Advertisement