Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα ή ανακοπή είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η LDL αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η «κακή» χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και σκλήρυνση των αρτηριών, βασική αιτία θανάτου διεθνώς.

Η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες στενεύει τη δίοδο και μπλοκάρει την ομαλή ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, προτού νιώσουν πόνους στο στήθος ή πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η δημοσίευση
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν σε βάθος χρόνου 18.288 ανθρώπους, που είχαν κάνει πολλά τεστ αίματος για LDL σε διαφορετικές ηλικίες. Υπολογίστηκε έτσι η σωρευτική επίδραση της LDL και παρακολουθήθηκε η υγεία των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο επί 16 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν διαχρονικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης με στεφανιαία νόσο. Σε σύγκριση με όσους είχαν σε βάθος χρόνου τα μικρότερα σωρευτικά επίπεδα LDL, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη, δεν βρέθηκε καμία αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στατίνες
Με βάση τις ισχύουσες συστάσεις, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών καλούνται να πάρουν φάρμακα (στατίνες) μόνο όταν η LDL τους είναι πάνω από 190. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο (πάντως τα επίπεδα LDL κάτω του 100 θεωρούνται σίγουρα φυσιολογικά).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ξεκινά σε επίπεδα LDL τόσο χαμηλά όσο το 100. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών με LDL 100 θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ηλικίας και επιπέδου LDL», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια ΓιΓι Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε χαμηλή LDL καθ’ όλη τη μέση ηλικία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή, με έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο μελετών να το επιβεβαιώνουν – Διαβάστε τα νέα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Άλλη μια έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την υγεία του οργανισμού. Όπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία, μια ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από ωφέλιμες τροφές μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από διάφορες απειλές, ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Jihye Kim από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας συσχετίζει τη θετική επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές με την πρόληψη κατά του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο BMC Medicine.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι 1 προς 23 για τους άνδρες και 1 προς 25 για τις γυναίκες», σχολιάζει ο δρ. Kim. Προγενέστερες έρευνες είχαν αναδείξει τον ρόλο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, καταδεικνύει τη σημασία της ποιότητας αυτής της φυτικής δίαιτας στη θωράκιση του οργανισμού. Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προστατευτικά μπορεί να λειτουργήσει μια διατροφή αποτελούμενη από υγιεινές φυτικές τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και όσπρια και όχι τρόφιμα όπως επεξεργασμένα δημητριακά, τυποποιημένοι χυμοί και πρόσθετα σάκχαρα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ενηλίκων από τη Χαβάη και το Λος Άντζελες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη Κοόρτης μεταξύ 1993 και 1996. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν ηλικίας 60 ετών και οι γυναίκες 59 ετών στην αρχή της περιόδου μελέτης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη πρόσληψη φαγητού και ποτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ώστε οι ερευνητές να αξιολογήσουν τη διατροφή τους και να την κατατάξουν σε υγιεινή ή ανθυγιεινή φυτική διατροφή. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μέχρι το 2017, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα καρκίνου.

Έλαβαν υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
  • ΔΜΣ
  • Ιστορικό καπνίσματος
  • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση και θεραπεία πολυβιταμινών και
  • Ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.

Συνυπολόγισαν, επιπλέον, την πιθανή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης από γυναίκες συμμετέχουσες.

Οι ερευνητές εντόπισαν τελικά ότι, συνολικά, 4.976 συμμετέχοντες (2,9%) ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ ενός πληθυσμού 79.952 Αμερικανών ανδρών, εκείνοι που έτρωγαν την υψηλότερη μέση ημερήσια ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες ποιοτικές φυτικές τροφές. Ωστόσο, δεν εντόπισαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε έναν πληθυσμό 93.475 Αμερικανών γυναικών.

Ο Jihye Kim σχολίασε επί των αποτελεσμάτων: «Εικάζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δεδομένου ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν εκ φύσεως υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες».

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου διέφερε ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα των ανδρών.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης δεν τους επιτρέπει συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ φυτικής τροφής και κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η διατροφή που δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι ακολουθούν μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική των διατροφικών συνηθειών που ακολούθησαν γενικότερα στη ζωή τους.

ygeiamou.gr

Περισσότερα

Υγεία

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

 τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Πρόεδρος: Σοφιανόπουλος Ανδρέας (ομόφωνα)
Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα (ομόφωνα)
Γενικός Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης (ομόφωνα)
Ταμίας και Δ. Σύμβουλος του ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας: Σκαρλάτος Ιωάννης (ομόφωνα)
Ειδικός Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος (ομόφωνα)

Σημειώνεται πως το ίδιο Δ.Σ., σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Φ.Σ. Αχαΐας, ισχύει και για τον ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος: Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης
Η Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα
Ο Ταμίας: Σκαρλάτος Ιωάννης
Ο Ειδ. Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος
Τα Μέλη: Αγγελόπουλος Νικόλαος, Ευσταθίου Αθανάσιος, Λάτσης Δημήτριος, Πάλμος Σπυρίδων

Περισσότερα

Υγεία

Διαταραχές ύπνου: Φρένο σε αυτά τα χάπια για την αϋπνία συστήνουν οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση των βενζοδιαζεπίνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης στους νέους, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, αλλά και της μεγάλης συχνότητας του άγχους και της αϋπνίας στον πληθυσμό, οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ευρύτατη χρήση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών. Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Η δρ. Greta A. Bushnell από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το κατά πόσον η θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες για τις διαταραχές ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας σε νεαρότερες ηλικίες, από το 2009 έως 2018, σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η τραζοδόνη, η υδροξυζίνη, η ζολπιδέμη, η ζαλεπλόνη και η εσσοπικλόνη.

Εστίασαν σε 23.084 νέους (10 έως 29 ετών) με διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου που ξεκίνησαν τη χορήγηση μιας βενζοδιαζεπίνης και 66.706 που ξεκίνησαν μια συγκριτική φαρμακολογική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της υπερδοσολογίας φαρμάκων στους έξι μήνες ήταν 0,9% για όσους ξεκινούσαν τη λήψη βενζοδιαζεπίνης και 0,8% για όσους λάμβαναν τη συγκριτική θεραπεία, αποδίδοντας αυξημένο κίνδυνο για υπερδοσολογία φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνες έναντι των συγκριτικών θεραπειών σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη μεταξύ των νέων με πρόσφατη συνταγογράφηση οπιοειδών έναντι εκείνων χωρίς πρόσφατη συνταγογράφηση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπερδοσολογίας φαρμάκων με τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά τη θεραπεία των νέων», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

ygeiamou.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα