Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αρχ. Ολυμπία: Τρεις συλλήψεις ακτιβιστών για την “εισβολή” στην τελετή αφής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας Άγγλος, μια Αμερικανίδα και μια Καναδή, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι συλληφθέντες ακτιβιστές υπέρ του Θιβέτ, δίπλα στο ναό της Ήρας την ώρα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Πεκίνο 2022”.

Οι τρεις ακτιβιστές φαίνεται πως παρέμειναν κρυμμένοι στον αρχαιολογικό χώρο όπου μπήκαν κανονικά την προηγούμενη ημέρα την ώρα της λειτουργίας του χώρου μετά την γενική πρόβα, ως τουρίστες. Έτσι την ώρα που άναψε η φλόγα βγήκαν από το χώρο που είχαν κρυφτεί, άνοιξαν την σημαία του Θιβέτ και ένα πανό.

Αστυνομικοί και στελέχη της ΕΟΕ κινήθηκαν άμεσα προς το μέρος τους, περνώντας μπροστά και πίσω από τις ιέρειες και την πρωθιέρεια που επέδειξαν εξαιρετική ψυχραιμία και δεν διατάραξαν το τελετουργικό. Οι κάμερες της ζωντανής μετάδοσης του Olympic Channel έμειναν πάνω στην τελετή και στις ιέρειες, ωστόσο οι κινήσεις των αστυνομικών και οι φωνές των ακτιβιστών, φανέρωσαν τι είχε συμβεί στο κοινό που παρακολουθούσε.

Η ομάδα της Τελετής Αφής υπό την χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου, αξίζουν συγχαρητηρίων γιατί παρέμειναν προσηλωμένοι όλοι στο δικό τους έργο και δεν άφησαν τίποτα να διαταράξει το δικό τους σκέλος στην τελετή, το οποίο συνεχίστηκε αδιάκοπα. Αντιλήφθησαν πλήρως τι είχε συμβεί αλλά συνέχισαν έως το τέλος όπως ορίζει ο ρόλος τους και η ιερότητα της στιγμής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε μεγάλη πίεση για το τελικό αποτέλεσμα και ο φόβος μήπως την μέρα της τελετής ο καιρός δεν ήταν καλός. Άλλωστε και η γενική πρόβα έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χωρίς στολές υπό το φόβο του καιρού. Όμως παρά τις όποιες αντιξοότητες και απρόοπτα η ομάδα της τελετής έφερε σε πέρας την αποστολή της.

Το πρωτοφανές περιστατικό και η τοποθέτηση της ΕΟΕ

Το περιστατικό είναι πρωτοφανές και στο σημείο που έγινε προσβάλει την ιερότητα τόσο της στιγμής, όσο και την εκεχειρία που είχε υπογραφεί μόλις λίγες ώρες πριν, το απόγευμα της Κυριακής. Γιατί η Ολυμπία δεν έχει κανένα διχαστικό ρόλο, παρά μόνο ενώνει με όσα πρεσβεύει παγκόσμια. Η πολιτική και κοινωνική διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και το Θιβέτ, μεταφέρθηκε με βάναυσο τρόπο σε έναν ιερό χώρο που στέλνει άλλα μηνύματα.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr το μεσημέρι της Κυριακής είχαν εντοπιστεί τέσσερα άτομα από το Θιβέτ σε ξενοδοχείο της Ολυμπίας όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προετοιμάζονταν για ακτιβιστική δράση.

Για το περιστατικό στο ναό της Ήρας, τοποθετήθηκε επίσημα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία αναφέρει πως η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την Ειρήνη και τον Διάλογο.
“Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση «χρησιμοποιήθηκε» από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς”.

Η διαμαρτυρία του 2008

Στην τελετή αφής για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Πεκίνο 2008” είχαν συμβεί ανάλογα γεγονότα. Μια μέρα πριν πολίτες από το Θιβέτ είχαν συλληφθεί σε διαμαρτυρία που έκαναν έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, ενώ ένας Γάλλος που είχε λάβει διαπίστευση ως δημοσιογράφος είχε σηκώσει πανό την ώρα της Τελετής Αφής, στο αρχαίο στάδιο όμως, μπροστά από τον Πρόεδρο της Κινεζικής Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων και μπροστά στις κάμερες.

Το νέο αυτό περιστατικό προβληματίζει τις Αρχές και όσο η μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού, του Αθλητισμού και Πολιτισμού, μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαραθέσεων, απαιτεί όλο και περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

aktivistes new 2

aktivistes new 3

aktivistes new 4

aktivistes new 4

aktivistes new 5

aktivistes new 6

aktivistes new 7
 


Ροή ειδήσεων

Advertisement