Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πληγή» τα ετοιμόρροπα-Νέα εργολαβία στον «αέρα» από τον Δήμο Πατρέων για την κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκατοντάδες είναι τα επικίνδυνα, ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε γωνιά της Πάτρας αποτελώντας εδώ και χρόνια ανοικτή «πληγή» για την πόλη…

Από τη μία το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει αρκετά από αυτά, ο χαρακτηρισμός κάποιων ως «νεοκλασικά» και από την άλλη η γραφειοκρατία που επικρατεί δεν επιτρέπουν ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο, δυστυχώς, με κάθε κακοκαιρία, τους χειμερινούς κυρίως, μήνες, εντείνεται.

Σοφάδες καταλήγουν στα πεζοδρόμια, σκεπές αποξηλώνονται, μπαλκόνια «κρέμονται» επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια των διερχόμενων πολιτών από τα κτίρια- φαντάσματα, τα οποία δημιουργούν ταυτόχρονα, αισθήματα θλίψης ως τα απομεινάρια μίας άλλης, ακμάζουσας εποχής.
Ο Δήμος Πατρέων, προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες κι όχι μόνο ανάγκες που δημιουργούνται από την κατάσταση των κτισμάτων αυτών, προχωρά σε νέο διαγωνισμό για το έργο κατεδάφισης επικίνδυνων ετοιμόρροπων οικοδομών, δημοτικών κτιρίων και απαλλοτριωμένων κτιρίων για διανοίξεις οδών στην Πάτρα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.112.280 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότηση γίνεται από ίδιους πόρους του Δήμου.
Να σημειωθεί ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλά παλαιά επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια μερικά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και δεν μπορούν να κατεδαφιστούν.

Στην πόλη επίσης υπάρχουν κτίρια τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί από το Δήμο με την κατεδάφιση των οποίων θα γίνει διάνοιξη οδών που μέχρι σήμερα προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά, η δημοτική Αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις εργολαβίες που αφορούσαν την κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων, αλλά και των αναγκαίων εργασιών υποστήλωσης των εξωτερικών στοιχείων σε κάποια άλλα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. «Τα κτίρια αυτά είναι πάρα πολλά και βρίσκονται σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει σε όσα έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Σε όσα υπάρχουν ιδιοκτήτες ξεκινά μία δαιδαλώδης διαδικασία μέσω ανταλλαγής αλληλογραφίας και εγγράφων, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρος. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις ή έχουν κατεδαφιστεί περίπου 50 τέτοια κτίρια.

Όμως οι ανάγκες είναι πολλές. Στη νέα εργολαβία προβλέπεται η κατεδάφιση του κτιρίου που βρίσκεται στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, εκεί που βρίσκουν κατάλυμα οι Ρομά, καθώς και κάποια υπόστεγα στη Γούναρη. Επίσης, προβλέπεται η κατεδάφιση απαλλοτριωμένων κτιρίων για τη διάνοιξη οδών, όπως στην περίπτωση της Ναυαρίνου, στην Εγλυκάδα, στα Ζαρουχλέικα, κι αλλού. Επιδίωξή μας είναι να είμαστε έτοιμοι, εν όψει και του χειμώνα, καθώς τότε λόγω των καιρικών φαινομένων εντείνονται τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Κορδάς.


Ροή ειδήσεων

Advertisement