Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φούντωσαν καλαβρυτινά χώματα και… αίματα-Ανέβαλαν την παρουσίαση του Λευκώματος της Περιφέρειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια, σταθμίζοντας τις αντιδράσεις στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Νεκτάριου Φαρμάκη και εισήγηση των Αντιπεριφερειαρχών Ανδρέα Φίλια και Φωκίωνα Ζαΐμη, ανέβαλε την προγραμματισμένη -για σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου- παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας».

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ στην μαρτυρική πόλη, όπως διαπίστωσε προσωπικά ο κ. Φίλιας, το απόγευμα προχθές Τρίτη, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, με θέμα τις αναφορές που εμπεριέχονται στο προς έκδοση λεύκωμα και θεωρήθηκαν προσβλητικές για την πόλη και την ιστορία της!
«Υποβαθμίζει την περιοχή και τα όσα ιστορικά συνέβησαν εδώ, παραλείπει συμβάντα που σφράγισαν την εθνική παλιγγενεσία και μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ‘θρύλο’ το γεγονός της Αγίας Λαύρας και την ύψωση του Λαβάρου (25/3/1821)» ανέφερε προχθές ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφορικά με το πόνημα του ερευνητή και ιστορικού Νίκου Τόμπρου.
Στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων, επισημαίνοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων» για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα του ’21.
ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο της κριτικής του Δημάρχου, προχθές, στάθηκαν οι αναφορές σε
@ «Δοξολογία», αντί Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του ‘21 στην Αγ. Λαύρα και
@ σε «πολιορκία», αντί Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων την 21/3/1821.
Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Φίλια, ούτε με τον Ν. Φαρμάκη, στάθηκε επί μακρόν στο περιεχόμενο του λευκώματος, ζητώντας να ακυρωθεί η εκτύπωσή του και να παρουσιαστεί, εκ νέου, διορθωμένο!
Μεταξύ των ενστάσεων που κατατέθηκαν περιέχεται και η αναφορά του λευκώματος σύμφωνα με την οποία «θρύλος θέλει τη συγκεκριμένη δοξολογία -με την ύψωση λαβάρου- να λαμβάνει χώρα στη μονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα».
«Η λέξη ‘θρύλος’ που ενοχλεί κάποιους, αναφέρεται στην παρουσία του Π.Π. Γερμανού την 25/3/1821, στην Πάτρα, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Δεν τρελαθήκαμε να φτιάξουμε ένα Λεύκωμα που να τα ανατρέπουμε όλα!» υποστήριξε στα Καλάβρυτα ο κ. Φίλιας.
«Είναι ήττα εκ των έσω! Μας θύμισε την υποβάθμιση του Λαβάρου κατά την παρέλαση του περασμένου Μαρτίου, για την 25η Μαρτίου, στο Σύνταγμα» σχολίασε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γ. Τσενές. Υπενθυμίζοντας, προς τον κ. Φίλια ότι «με αυτό τον… θρύλο έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές!
Διαφωνία των Καλαβρύτων προέκυψε και από την αναφορά για την Ορκωμοσία στην Αγ. Λαύρα ως γεγονότος τοπικής σημασίας. «Δεν είναι μια κατανομή γεγονότων που γίνεται αξιολογικά. Ξεχωρίζει τα γεγονότα εντός αλλά και εκτός της Περιφέρειας γι αυτόν που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά και γι αυτά. Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης της συμμετοχής των Καλαβρύτων» διευκρίνισε ο κ. Φίλιας. «Θα με έπειθε ο διαχωρισμός ‘εθνικών’ και ‘τοπικών’ γεγονότων, αν στα ‘εθνικά’ δεν ήταν το Μεσολόγγι…» σχολίασε, απαντώντας, ο βοηθός Δημάρχου Λεωνίδας Βασιλόπουλος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ!

Η «πολιτική υποβάθμιση του Δήμου Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια» έκανε αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Νίκος Μαγκαφάς.
Εισαγωγικά στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Νασιώτης τόνισε ότι οι παράγοντες που συντελούν στην υποβάθμιση της πόλης, πρέπει να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι και να μην υπάρξει –επίσημη- πρόσκληση από την πόλη, κατά τις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα (13/12/2021).«Τους καλούμε, τους φιλοξενούμε όπως εμείς γνωρίζουμε και μόλις γυρίσουμε την πλάτη μας μαχαιρώνουν πισώπλατα…» σχολίασε.

ΚΑΙ Ο Κ. ΜΑΡΚΟΥ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τέλος, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο βουλευτής Αχαΐας, Κώστας Μάρκου, αναφέροντας πως «το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφάσισε ομόφωνα ότι το λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αντικείμενο τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 περιέχει ιστορικές ανακρίβειες και παραλείψεις. Αυτές αφορούν την συμμετοχή των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας στο ξεκίνημα της εθνικής παλιγγενεσίας. Το ατόπημα είναι βαρύτατο αφού ευθύνη έκδοσης του λευκώματος έχει η Π.Δ.Ε., στην οποία φυσικά ανήκουν τα Καλάβρυτα.
Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων ότι το λεύκωμα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να επαναδιατυπωθούν τα κεφάλαια που αφορούν τα Καλάβρυτα».

Η ΑΝΑΒΟΛΗ

«Κάθε δράση της Περιφέρειας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε ώστε να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, εκπορεύεται από την περηφάνια και τον σεβασμό που όλοι αισθανόμαστε ως πολίτες του τόπου στον οποίο οικοδομήθηκε και άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ υπακούει πάντοτε στο μείζον αγαθό της αγαστής συνεργασίας και ομοψυχίας του συνόλου των φορέων και πολιτών του τόπου μας» σημειώνει στην χθεσινή του ανακοίνωση ο Φίλιας, ανακοινώνοντας την αναβολή της σημερινής εκδήλωσης στην Αχάϊα Κλάους «προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αλλά και αμφιβολία ότι η προσπάθεια, μόνο σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία του τόπου, με τον τρόπο που του αξίζει».
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων ως τόπου από τον οποίο ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

87 τόνοι νερού σε έξι ώρες!-Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Χ. Μπονάνου χθες για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Αχαΐα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη, Ουρανία Σπυρίδωνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος  Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Γουναρόπουλος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ζήτησε με έγγραφό του να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, από τους παρόντες ανιχνεύθηκαν οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και αφενός επισημάνθηκε ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αράξου) έπεσαν 87 τόνοι νερού σε έξι ώρες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αφετέρου, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής, εγκλωβίζοντας τα νερά στις παρακείμενες εκτάσεις. Επιπλέον, οι μικρές διατομές στη διαδρομή ρεμάτων και ποταμών, ήσαν πρόσθετα στοιχεία που συνετέλεσαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε πρώτο επίπεδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, στην περιοχή με απόφαση του κ. Μπονάνου , δρουν τουλάχιστον πέντε (5) ιδιώτες εργολάβοι, με στόχο να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» στο θέατρο «Act»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Act» παρουσιάζει την ολοκαίνουργια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12 το μεσημέρι και θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή, ενώ προβλέπονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης με την Γεωργία Ηλιοπούλου στα τηλέφωνα 6944379220 – 2610439637.

Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές αποπειράται να υπενθυμίσει στους μεγάλους τη μαγεία της παιδικότητας και να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για την αληθινή αγάπη και για την αξία του να βρίσκει κανείς το δικό του εαυτό όσο ξεχωριστός κι όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και οι θεατρικοί φωτισμοί του Ιωάννη Αναστασόπουλου.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις «μπορούν οι πριγκίπισσες να ’ναι γενναίες και οι πρίγκιπες πεντάμορφοι; Πώς είναι μια πριγκίπισσα στο μυαλό μας; Όμορφη, γλυκιά και λουλουδένια, απαλή και μεταξένια; Τι συμβαίνει όμως αν η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική; Αν της αρέσουν τα πατίνια και τα παγωτίνια; Αν φοράει παντελόνια και κρεμιέται απ’ τα μπαλκόνια; Αν θέλει να ταξιδεύει και τον κόσμο να μαθαίνει; Αν οι πρίγκιπες την κοιμίζουν και τα βατράχια της μοσχομυρίζουν;

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τι πρέπει να κάνει ένας πρίγκιπας για να κατακτήσει μια πριγκίπισσα; Ως πού θα φτάσει; Θα ’ναι ήρωας; Ωραίος; Έξυπνος; Γενναίος; Μήπως θα ‘ναι αυτός που θ’ ακούσει την καρδιά της και τα όνειρά της; Πώς είναι να ‘χεις για γονείς δύο Βασιλείς; Τα άγχη, οι αγωνίες έχουν διαφορά αν το κεφάλι σου κορόνα φορά; Αν το βασίλειο μάλιστα είναι και μαγικό και πάει η κατάρα σύννεφο, είναι να είσαι ποτέ χαλαρός και ήρεμος; Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, ας μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως πραγματικά είμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι».

Παίζουν και τραγουδούν: Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Εισιτήρια: 7€ (παιδικό) 8€ (ενηλίκων). Προπώληση: viva.gr

Πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων ο Δημήτριος Μπαρμπούνης – Ποιοί εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας εξελέγη ο Δημήτριος Μπαρμπούνης, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ τριτέκνων της Δυτικής Αχαΐας.

Σήμερα προσήλαθν στις κάλπες τα μέλη του Συλλόγου και εξελέγησαν νέα πρόσωπα, ως εξής:
Σκετζου Κωνσταντίνα
Λοτσάρη Αργυρώ
Δριμαλας Θεόδωρος
Παναγοπούλου Αδαμαντία
Νιφορα Παναγιώτα
Καρυωτης Γεώργιος
Λιακεα Ελένη
Ελεγκτική επιτροπή
Κάνιστρας Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Για την ΟΠΟΤΤΕ ( Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος ) εξελέγη ο Μπάρμπουνης Δημήτριος
Το νέο ΔΣ θα συνέλθει σε σώμα τις επόμενες ημέρες

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα