Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φούντωσαν καλαβρυτινά χώματα και… αίματα-Ανέβαλαν την παρουσίαση του Λευκώματος της Περιφέρειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια, σταθμίζοντας τις αντιδράσεις στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Νεκτάριου Φαρμάκη και εισήγηση των Αντιπεριφερειαρχών Ανδρέα Φίλια και Φωκίωνα Ζαΐμη, ανέβαλε την προγραμματισμένη -για σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου- παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας».

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ στην μαρτυρική πόλη, όπως διαπίστωσε προσωπικά ο κ. Φίλιας, το απόγευμα προχθές Τρίτη, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, με θέμα τις αναφορές που εμπεριέχονται στο προς έκδοση λεύκωμα και θεωρήθηκαν προσβλητικές για την πόλη και την ιστορία της!
«Υποβαθμίζει την περιοχή και τα όσα ιστορικά συνέβησαν εδώ, παραλείπει συμβάντα που σφράγισαν την εθνική παλιγγενεσία και μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ‘θρύλο’ το γεγονός της Αγίας Λαύρας και την ύψωση του Λαβάρου (25/3/1821)» ανέφερε προχθές ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφορικά με το πόνημα του ερευνητή και ιστορικού Νίκου Τόμπρου.
Στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων, επισημαίνοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων» για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα του ’21.
ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο της κριτικής του Δημάρχου, προχθές, στάθηκαν οι αναφορές σε
@ «Δοξολογία», αντί Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του ‘21 στην Αγ. Λαύρα και
@ σε «πολιορκία», αντί Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων την 21/3/1821.
Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Φίλια, ούτε με τον Ν. Φαρμάκη, στάθηκε επί μακρόν στο περιεχόμενο του λευκώματος, ζητώντας να ακυρωθεί η εκτύπωσή του και να παρουσιαστεί, εκ νέου, διορθωμένο!
Μεταξύ των ενστάσεων που κατατέθηκαν περιέχεται και η αναφορά του λευκώματος σύμφωνα με την οποία «θρύλος θέλει τη συγκεκριμένη δοξολογία -με την ύψωση λαβάρου- να λαμβάνει χώρα στη μονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα».
«Η λέξη ‘θρύλος’ που ενοχλεί κάποιους, αναφέρεται στην παρουσία του Π.Π. Γερμανού την 25/3/1821, στην Πάτρα, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Δεν τρελαθήκαμε να φτιάξουμε ένα Λεύκωμα που να τα ανατρέπουμε όλα!» υποστήριξε στα Καλάβρυτα ο κ. Φίλιας.
«Είναι ήττα εκ των έσω! Μας θύμισε την υποβάθμιση του Λαβάρου κατά την παρέλαση του περασμένου Μαρτίου, για την 25η Μαρτίου, στο Σύνταγμα» σχολίασε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γ. Τσενές. Υπενθυμίζοντας, προς τον κ. Φίλια ότι «με αυτό τον… θρύλο έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές!
Διαφωνία των Καλαβρύτων προέκυψε και από την αναφορά για την Ορκωμοσία στην Αγ. Λαύρα ως γεγονότος τοπικής σημασίας. «Δεν είναι μια κατανομή γεγονότων που γίνεται αξιολογικά. Ξεχωρίζει τα γεγονότα εντός αλλά και εκτός της Περιφέρειας γι αυτόν που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά και γι αυτά. Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης της συμμετοχής των Καλαβρύτων» διευκρίνισε ο κ. Φίλιας. «Θα με έπειθε ο διαχωρισμός ‘εθνικών’ και ‘τοπικών’ γεγονότων, αν στα ‘εθνικά’ δεν ήταν το Μεσολόγγι…» σχολίασε, απαντώντας, ο βοηθός Δημάρχου Λεωνίδας Βασιλόπουλος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ!

Η «πολιτική υποβάθμιση του Δήμου Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια» έκανε αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Νίκος Μαγκαφάς.
Εισαγωγικά στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Νασιώτης τόνισε ότι οι παράγοντες που συντελούν στην υποβάθμιση της πόλης, πρέπει να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι και να μην υπάρξει –επίσημη- πρόσκληση από την πόλη, κατά τις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα (13/12/2021).«Τους καλούμε, τους φιλοξενούμε όπως εμείς γνωρίζουμε και μόλις γυρίσουμε την πλάτη μας μαχαιρώνουν πισώπλατα…» σχολίασε.

ΚΑΙ Ο Κ. ΜΑΡΚΟΥ

Τέλος, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο βουλευτής Αχαΐας, Κώστας Μάρκου, αναφέροντας πως «το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφάσισε ομόφωνα ότι το λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αντικείμενο τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 περιέχει ιστορικές ανακρίβειες και παραλείψεις. Αυτές αφορούν την συμμετοχή των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας στο ξεκίνημα της εθνικής παλιγγενεσίας. Το ατόπημα είναι βαρύτατο αφού ευθύνη έκδοσης του λευκώματος έχει η Π.Δ.Ε., στην οποία φυσικά ανήκουν τα Καλάβρυτα.
Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων ότι το λεύκωμα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να επαναδιατυπωθούν τα κεφάλαια που αφορούν τα Καλάβρυτα».

Η ΑΝΑΒΟΛΗ

«Κάθε δράση της Περιφέρειας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε ώστε να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, εκπορεύεται από την περηφάνια και τον σεβασμό που όλοι αισθανόμαστε ως πολίτες του τόπου στον οποίο οικοδομήθηκε και άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ υπακούει πάντοτε στο μείζον αγαθό της αγαστής συνεργασίας και ομοψυχίας του συνόλου των φορέων και πολιτών του τόπου μας» σημειώνει στην χθεσινή του ανακοίνωση ο Φίλιας, ανακοινώνοντας την αναβολή της σημερινής εκδήλωσης στην Αχάϊα Κλάους «προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αλλά και αμφιβολία ότι η προσπάθεια, μόνο σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία του τόπου, με τον τρόπο που του αξίζει».
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων ως τόπου από τον οποίο ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος


Ροή ειδήσεων

Advertisement