Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός, ιώσεις και γρίπη: Πως θα προστατευθούμε από το νέο «κοκτέιλ» του χειμώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύσκολος αναμένεται ο φετινός χειμώνας, καθώς η ελεύθερη κινητικότητα του πληθυσμού αναμένεται να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις ιώσεις και την γρίπη που είχαν «υποχωρήσει» τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Το iatropedia.gr μίλησε με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδη, για το πως θα μπορέσουμε να διακρίνουμε, αλλά και να προστατευθούμε από τον κορονοϊό, τις ιώσεις και την γρίπη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως η εικόνα φέτος θα είναι διαφορετική από την περσινή, όταν τα μέτρα εγκλεισμού και η χρήση της μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, είχαν εξαφανίσει κυριολεκτικά όλες τις υπόλοιπες ιώσεις, αλλά και τη γρίπη.

Την νέα κατάσταση περιγράφει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης: “Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες, παρ’ όλο που δεν θα μας αφήσει η καχυποψία να ψάχνουμε σε κάθε γρίπη την πιθανότητα κορονοϊού, πιστεύω ότι θα βρούμε αρκετές από τις άλλες ιώσεις, δηλαδή γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αδενοϊούς, ρινοϊούς, θα δούμε πολλούς φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση”.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και η επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου:

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

“Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης”, ανέφερε.

Λουκίδης: “Πρέπει να φτάσουμε τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς της περσινής χρονιάς”
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός καθίσταται πιο επιτακτικός φέτος. Ο ιός της γρίπης αναμένεται να κυκλοφορήσει πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε θα πρέπει να προστατευθεί ο πληθυσμός και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, λένε οι ειδικοί.

“Επειδή τον προηγούμενο χρόνο ήμασταν κλειστοί και δεν λειτουργούσε και η εκπαίδευση, φορούσαμε μάσκες στον εξωτερικό χώρο και σαφέστατα δεν είχαμε ιώσεις άλλες. Κι αυτό είναι εν μέρει και ανησυχητικό γιατί δεν χτίσαμε από πέρυσι και λίγη ανοσία στη γρίπη. Δηλαδή πέρυσι φανταστείτε δεν είδαμε ούτε μία γρίπη. Άρα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ο εμβολιασμός της γρίπης και έχει πολύ μεγάλο νόημα φέτος. Πέρυσι είχαμε κάνει 4 εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη και πιστεύω ότι φέτος έχει περισσότερο νόημα να κάνουμε το ίδιο νούμερο στον εμβολιασμό της γρίπης”, αναφέρει ο κ. Λουκίδης.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου “Αττικόν”, θυμάται το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε στη χώρα μας με ταυτόχρονη νόσηση από κορονοϊό και γρίπη:

“Θυμάμαι το πρώτο περιστατικό Covid-19 που νοσηλεύσαμε στην κλινική στο Αττικόν στις αρχές Μαρτίου. Ήταν μια γυναίκα που γύρισε από ταξίδι από το εξωτερικό και είχε ταυτόχρονα γρίπη Η1Ν1 και κορονοϊό. Και μάλιστα έκανε περισσότερες επιπλοκές από τον Η1Ν1 και όχι από τον κορονοϊό”, λέει.

Γρίπη και κορονοϊός: Πως γίνεται η διάγνωση
Οι επιστήμονες έχουν την αίσθηση, όπως λένε, ότι θα κυκλοφορήσουν πολλές ιώσεις φέτος. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συνήθως “δοκιμάζει” πρώτους τους μαθητές στα σχολεία, ενώ οι ενήλικες έπονται στις ιώσεις, τους επόμενους μήνες. “Είμαστε υποχρεωμένοι από δω και πέρα πλέον, να τα ψάχνουμε όλα”, αναφέρει ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Λουκίδης.

Το θέμα της αναπόφευκτης σύγχυσης που θα υπάρξει από την ταυτόχρονη παρουσία διαφορετικών ιών, σε συνδυασμό με την πανδημία το κορονοϊού, αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τους γιατρούς, όπως λέει:

“Τουλάχιστον στα Επείγοντα είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι και κάνουμε αυτό το τεστ FilmArray, με το οποίο ελέγχουμε όλους τους ιούς μαζί. Οπότε μπορούμε να ξέρουμε αμέσως αν συνυπάρχει άλλη λοίμωξη. Επίσης, πιστεύω ότι και φέτος το χειμώνα – παρ’ ότι δεν αποτελεί θεραπεία για τον κορονοϊό – σε κάθε συμπτωματολογία ίωσης θα δίνουμε οσελταμιβίρη, Tamiflu δηλαδή. Γιατί ξέρουμε πλέον ότι θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να έχουμε πλέον γρίπη απ’ ότι είχαμε πέρυσι, που ήταν σχεδόν μηδενική η πιθανότητα”, τονίζει.

Την περσινή χρονιά δεν εντοπίστηκε ούτε ένα περιστατικό θετικό στην γρίπη, λέει ο γιατρός:

“Η ταυτοποίηση με το filmArray δεν έβγαλε κανένα θετικό για γρίπη. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό αυτό πέρυσι. Αυτό το τεστ είχε ένα δεδομένο και για κορονοϊό, αλλά μετά ξανακάναμε PCR γιατί δεν μπορούσε να σου προσδιορίσει το τεστ, εάν ήταν ο SARS-CoV-2, ή άλλος κορονοϊός”, διευκρινίζει.

Τι να κάνουμε σε περίπτωση συμπτωμάτων
Η σύγχυση αυτή αναμένεται να επηρεάσει γενικότερα τις δραστηριότητές μας, αλλά ενδεχομένως και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Όποιος έχει συμπτώματα, θα θεωρείται αυτομάτως ως “ύποπτος” για κορονοϊό.

Για το λόγο αυτό, εάν εμφανίζουμε συμπτώματα και δεν ξέρουμε σε ποιο ιό οφείλονται, καλό θα είναι, σύμφωνα με τον ειδικό, να ξεκινήσουμε πρώτα με τη διερεύνηση της πιθανότητας του κορονοϊού:

“Καλό είναι να ξεκινήσει κάποιος με το self test και θα δει και την πορεία. Για μένα αν κάνει κανείς δύο self test μέσα σε διάστημα 24 ωρών και είναι και τα δύο αρνητικά, η πιθανότητα να έχει κάποιος Covid-19 είναι πολύ μικρή, δεν είναι μεγάλη. Με την υποχώρηση των συμπτωμάτων μπορεί να επανέλθει σε δραστηριότητα. Τώρα αν έχει αγευσία και ανοσμία θα είναι πολύ πιο ύποπτα τα πράγματα και πρέπει να οδηγηθεί σε πιο αναβαθμισμένο έλεγχο, δηλαδή σε rapid ή PCR. Αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο. Γιατί σκεφτείτe πως όλοι οι ρινοϊοί πολύ συχνά κάνουν ανοσμία. Πολύ κλασσική περίπτωση”, τονίζει ο κ. Στέλιος Λουκίδης.

Ως προς τα παιδιά και τα σχολεία, ενδέχεται να τοποθετηθεί με νεότερες οδηγίες το επόμενο διάστημα και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα

Τέλος η διασκέδαση και στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους;

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο η νέα αυτή παραλλαγή του φονικού ιού περικυκλώνει επικίνδυνα τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν νέα μέτρα και εισηγήσεις, τα οποία θα έχουν στόχο κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα αφορούν ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει κι άλλο.

Τα μέτρα που αναμένεται να εισηγηθεί η επιτροπή
Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

«Τοπικά μέτρα για να ‘σωθούν’ τα Χριστούγεννα»

Την ίδια στιγμή, κάποιοι επιστήμονες ζητούν τοπικά μέτρα, προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε πως συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».

Σχετικά με τα μέτρα, επέμεινε πως «ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα».

Παραδέχθηκε ότι, «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» εξηγώντας πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Ερωτηθείς, τέλος για την παραλλαγή Όμικρον και για τη μεταδοτικότητά της, είπε πως «περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση», κατέληξε.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

ΘΡΗΝΟΣ για τον 20χρονο μπασκετμπολίστα Θωμά Κατσαούνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Θωμάς Κατσαούνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 20 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο εκλιπών έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στον Ηρακλή και στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Αίαντα Ευόσμου και στη Δόξα Λευκάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Κατσαούνης είχε τραβήξει τα βλέμματα αρκετών ομάδων του NCAA και της Α1, μιας και το άνοιγμα των χεριών του ξεπερνούσε τα 225 εκατοστά.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Λοβέρδος – «Καλοδεχούμενοι όσοι έρθουν από άλλα κόμματα» – Τι είπε για την γραφειοκρατία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εισόδημα του Έλληνα και η γραφειοκρατία, είναι τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα, για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τόνισε σήμερα Κυριακή, ότι η χώρα μας χρειάζεται «περισσότερες δουλειές και περισσότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Έχω πλήρη αντίληψη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Το βασικότερο είναι το εισόδημα του Έλληνα και η γραφειοκρατία που τη στραγγαλίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε επίσης ότι «ίσως είμαι ο μόνος από τους 6 που έχω καταθέσει πρόγραμμα για την εξουσία», μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 .

Προτεραιότητα, ωστόσο, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να χαλάμε χρήματα σε αποζημιώσεις επειδή ένα έργο κάνει επτά χρόνια να μελετηθεί».

Για άνοιγμα σε βουλευτές άλλων κομμάτων
«Κανένα κόμμα δεν έχει προτάξει ως βασική στρατηγική το σπάσιμο της γραφειοκρατίας», εκτίμησε αναγνωρίζοντας ότι, «προφανώς έχει ευθύνη και το δικό μας σε αυτό».

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση – Σκληρή «μάχη» για τρεις στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Το προβάδισμα Λοβέρδου και οι πιθανές ανατροπές στον β’ γύρο
Ερωτηθείς για «άνοιγμα» σε βουλευτές άλλων κομμάτων, είπε πως «είναι καλοδεχούμενοι και είναι επιθυμητός αυτός που έρχεται να ψηφίσει το Λοβέρδο», άλλωστε, σχολίασε πως «αυτή ήταν η λογική μας όταν ανοίξαμε την κάλπη».

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα