Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαθητές στιβαγμένοι εν μέσω πανδημίας-Σήμερα η κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων έξω από το 7ο ΓΕΛ για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Στο… πόδι βρίσκονται δεκάδες σχολεία σε όλη την Αχαΐα εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε ανακατατάξεις εξαντλώντας το περιθώριο του νόμου για 27 μαθητές ανά τμήμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως, λόγω των κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και της υποβάθμισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
Μάλιστα, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση έξω από το 7ο ΓΕΛ Πάτρας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων.
Χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πάτρας Τίμος Πατρινός τόνισε πως οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου. «Δεν αφορά μόνο την πανδημία το θέμα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, το οποίο δεν έχει εκπαιδευτικούς και πλήττεται από την ελλιπή χρηματοδότηση», τόνισε, ενώ ως προς τον αριθμό των 27 μαθητών ανά τάξη υπογράμμισε πως δεν στέκεται στο ζήτημα της νομιμότητας αλλά τονίζει την ανάγκη μικρότερων σχολικών τμημάτων για μια αποτελεσματικότερη διδασκαλία.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Χρήστος Σιάχος, ανέφερε πως «το καλοκαίρι 17.000 μαθητές δεν έκαναν μηχανογραφικό δελτίο λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Τράπεζα θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου, συγχωνεύσεις. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, μία πολιτική που συρρικνώνει την παιδεία και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση. Ζητάμε λιγότερους μαθητές ανά τμήμα. Ο ρόλος μας είναι στα σχολεία κι όχι στους δρόμους που μας αναγκάζει να κατεβαίνουμε η κυβερνητική πολιτική».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κα Ντίνας Μπελερή, μέλους του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας. «Το ζήτημα του αριθμού των μαθητών του τμήματος δεν έχει να κάνει μόνο τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως παιδαγωγική και αποτελεί μόνιμο αίτημά μας. Αν ζήσουμε έστω και μία χρονιά με λιγότερα παιδιά στα τμήματα θα διαπιστώσουμε πως η εκπαίδευση θα βελτιωθεί και θα δοθεί ουσιαστική μόρφωση γιατί θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και εξατομικευμένα. Δυστυχώς αυτό δεν το θέλει καμία κυβέρνηση», τόνισε η κα Μπελερή.
Τέλος, ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Φώτης Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως «στο αντίποδα των προτάσεών μας 15 μαθητές ανά τμήμα, το Υπουργείο προχωρά σε συγχωνεύσεις και μάλιστα στον μέγιστο αριθμό. Είναι μία επίθεση στο δημόσιο σχολείο και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας που θεωρούμε ότι δεν είναι αδιανόητο να συμβαίνει».

ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΣΙΚΩΝ

Εξ άλλου, σε κατάληψη βρίσκεται και το Λύκειο Λουσικών. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές με κοινή επιστολή τους προς τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέα Ζέρβα, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη συγχώνευση των δύο τμημάτων της Β΄ Λυκείου σε ένα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μία αντιπαιδαγωγική και υγειονομικά επικίνδυνη απόφαση υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας, η οποία βρίσκει όλους εμάς, γονείς, καθηγητές και μαθητές κάθετα αντίθετους. Γνωρίζουμε ότι και η δική σας θέση είναι αντίθετη με τις
συγχωνεύσεις πράγμα που φάνηκε και από το γεγονός ότι το καλοκαίρι εγκρίνατε τη λειτουργία δυο τμημάτων της Β΄Λυκείου στο σχολείο μας, πράγμα που επέτρεψε την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, την συστηματική εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους καθηγητές των μαθητών που είχαν μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες λόγω των δυο χρόνων τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον ήταν δυνατό να λειτουργεί το σχολείο μας με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, με αποτέλεσμα να νιώθουν ασφάλεια τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί.
Η συγχώνευση βάζει τέρμα στις προσπάθειές των καθηγητών να στηρίξουν αποτελεσματικά τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και μας εκθέτει όλους σε υγειονομικό κίνδυνο. Επιπλέον, η εξαγγελθείσα συγχώνευση γίνεται σαράντα ημέρες
αφότου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοκοινωνική ισορροπία των μαθητών για τους οποίους ανατρέπεται η μέχρι τώρα προσπάθεια προσαρμογής στη νέα σχολική χρονιά. Θα θέλαμε να στηρίξετε την ενέργειά μας αυτή αποσύροντας την οδηγία για συγχώνευση των τμημάτων».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement