Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Φαρμάκης στο Olympia Forum: «Έργα ύψους 120 εκ. ευρώ και 340 επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ηλεία»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Βήμα το βήμα και μέρα τη μέρα, οικοδομούμε την Ηλεία της νέας εποχής, μία Περιφερειακή Ενότητα υψηλής ισχύος. Μαζί θα διεκδικήσουμε όσα δικαιούται η Ηλεία και μαζί θα εργαστούμε για να γίνει όπως ονειρευόμαστε. Δεν θα μας σταματήσει τίποτα και δεν θα κρυφτούμε πίσω από καμία δυσκολία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τον χαιρετισμό του στο «Olympia Forum II» που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. 

Στο συνέδριο, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την ανάπτυξη της Ηλείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά η συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της Ηλείας θα συνεχιστεί και μόνο καλά αποτελέσματα θα έχει για όλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε μόλις δύο χρόνια μία σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Ηλεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται έργα των Δήμων της Ηλείας, από τα οποία τα 27 εκατ ευρώ έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, ενώ για τα νοσοκομεία της περιοχής, υλοποιούνται 33 νέα έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ ευρώ.

Συμπεριλαμβάνοντας και τα χρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 120 εκ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε έργα που δρομολογήθηκαν από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο ως τίτλοι επί σειρά ετών. 

«Οι πολίτες της Ηλείας αρχίζουν να βλέπουν πραγματικά έργα και όχι μόνο λόγια και υποσχέσεις» είπε ο κ. Φαρμάκης και έγινε πιο συγκεκριμένος, ως προς το είδος των έργων: «Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται έργα ύψους 47 εκ. ευρώ περίπου που αφορούν σε έργα βελτίωσης και συντήρησης του οδικού δικτύου,  19 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα βελτίωσης, συντήρησης και παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης, 17 εκ. ευρώ αφορούν σε αντιπλημμυρικά και λοιπά έργα αντιμετώπισης κινδύνων και ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, άλλα 9 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης και άλλα τόσα περίπου σε έργα αναβάθμισης σχολικών κτιρίων. Τέλος, 5 εκ. ευρώ περίπου αφορούν πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές, ενώ 2 εκ. ευρώ αφορούν αθλητικές υποδομές» τόνισε, προσθέτοντας ότι στα παραπάνω ποσά και έργα, δεν υπολογίζονται οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα, τουριστικής προβολής, πολιτισμού, κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής ανθεκτικότητας, οι ενεργειακές κοινότητες, αλλά και οι λοιπές δράσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα, το επενδυτικό προφίλ το ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή στην Ηλεία υλοποιούνται 340 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 16 εκ. ευρώ. «Νομίζω ότι 340 νέες επενδύσεις στην Ηλεία, που μάλιστα υλοποιούνται εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αποτελούν μία ισχυρή απόδειξη, όχι μόνο της επενδυτικής διάθεσης που υπάρχει για την περιοχή, αλλά και των δυνατοτήτων που έχει η Ηλεία και οι οποίες, αναμφίβολα, είναι πολύ μεγάλες», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, παραπέμποντας και στις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται  στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027.

Ιδιαίτερη αναφορά ο Περιφερειάρχης έκανε «στις ημέρες της μεγάλης και άνισης μάχης με τις φλόγες», καταθέτοντας το προσωπικό του στίγμα για τον τρόπο που βίωσε τις καταστροφικές πυρκαγιές, επισημαίνοντας :  «Αυτή η εμπειρία με έχει σημαδέψει. Παράλληλα όμως, με έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Να είστε βέβαιοι: Θα ξανακάνουμε αυτόν τον τόπο όπως πριν και ακόμα καλύτερο!»

  • Ο Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στο  «Olympia Forum II», στην Αρχαία Ολυμπία, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/y1Znx_GCdbo

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ένας εργάτης ανά 25 τ. χλμ

Η αναστάτωση των πολιτών από τις απανωτές πυρκαγιές σε κοινόχρηστους χώρους, η έλλειψη προσωπικού, η θέση του Δ¨ημυ και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση μιας τεράστιας έκτασης ευθύνης του Δήμου, που αντιστοιχεί σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά εργαζόμενο», δηλώνει ο αντιδήμαρχος, Μιχαήλ Αναστασίου με αφορμή τις απανωτές πυρκαγιές σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες και πεδίο καταγγελιών από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο Δήμος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία δαπανά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, αλλά από την Πολιτεία λαμβάνει μόλις 130.000 ευρώ.

«Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς να συνοδεύονται τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Μεταφέρει τις πολιτικές και  ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο στις Δημοτικές Αρχές.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή τα καταγγέλλουμε καθημερινά, όπως και τις συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού των Δήμων, την απαγόρευση των προσλήψεων, τη συνεχή μεταφορά σε αυτούς κρίσιμων αρμοδιοτήτων που έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη, αλλά και το γεγονός πως μια σειρά έργα που αφορούν την προστασία του λαού, δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δε φέρνουν κέρδη. Αυτή είναι η αιτία που μετά από φυσικές καταστροφές, ζούμε «αφύσικες» καταστάσεις», αναφέρει ο κ. Αναστασίου και προσθέτει πως «σε αυτές τις συνθήκες με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση από χόρτα και ξερά κλαδιά, μιας τεράστιας έκτασης ευθύνης του Δήμου από τα Καμίνια μέχρι την Ροδινή και από την παραλία έως το Παναχαϊκό, που αντιστοιχεί επί της ουσίας σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά εργαζόμενο του Δήμου με τα σημερινά δεδομένα.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή, έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και με βάση αυτό έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, παρά τις ελλείψεις, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα, μαζί και με τους υπαλλήλους του Δήμου μας, που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υλοποιούν τα αιτήματά μας, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, για έργα και εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Παρ’ όλες τις παραπάνω τεράστιες ελλείψεις η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποψίλωσης και κλαδέματος, διεκδικώντας παράλληλα την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Η «αποψίλωση» των υπηρεσιών και το «κούρεμα» της κρατικής χρηματοδότησης είναι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του λαού».

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή για ανεπάρκεια. Όπως τονίζει «αυτό που συνέβη φέτος στην Πάτρα με τους χορταριασμένους κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης, δεν είχε συμβεί ποτέ! Η ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αρχή ολιγώρησε εγκληματικά στον καθαρισμό των χόρτων, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη με τη φωτιά στην Αρόη.

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όχι μόνον στην Πάτρα, αλλά και γενικότερα, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική πρόνοια από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά και από τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, για την κοπή των χόρτων στους δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και στους ιδιωτικούς. Αυτό έχει επανειλημμένα επισημανθεί από την παράταξή μας το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο παράδειγμα τα Κοιμητήρια της Πάτρας, στα οποία ο Δήμος ανταποκρίθηκε, έστω σε κάποιο βαθμό. Στην περίπτωση της φωτιάς στην Αρόη όμως, η Δημοτική Αρχή έδειξε την πλήρη ανεπάρκειά της, χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Μόνιμα με αυτόν τον τρόπο καλύπτει και δικαιολογεί τη διαπιστωμένη από χρόνια ανεπάρκειά της. Επιτέλους θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλη αυτήν την ιστορία. Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές, ειδικά στον αστικό ιστό και κατά τη θερινή περίοδο, είναι τεράστιος. Πάντως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την αναγκαιότητα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ελεύθερων χώρων να προβαίνουν στους απαραίτητους καθαρισμούς. Ναι μεν η Δημοτική Αρχή οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες καθαρισμών, όμως κι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πού θα γίνουν rapid tests στις 28-29-30/5

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια  του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοιού.

Για αύριο Σάββατο 28 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15)  για το ευρύ κοινό.

Την Κυριακή 29 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15) και στην περιοχή της Μαρίνας, πλησίον του καταστήματος εστίασης «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» (κατά τις ώρες  8:30 με 14:30)   για το ευρύ κοινό.

Για τη Δευτέρα 30 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15) στο οίκημα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ», στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (κατά τις ώρες 08:30 με 15:00), στις Νέες Εργατικές Κατοικίες Παραλίας (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) και στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, επί της οδού Γ. Ρίτσου (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στοχεύουν στον εντοπισμό των  συμπολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοιό και δεν φέρουν συμπτώματα, ενώ  διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ με rapid tests.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το τέλος των φοιτητικών παρατάξεων (;)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πολύ συζήτηση θα «σηκώσει» ο νόμος που ανακοίνωσε χθες η Νίκη Κεραμέως για τα ΑΕΙ και ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις και θεσπίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις φοιτητικές εκλογές. Η αλήθεια είναι πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν ατονήσει πλέον και η εικόνα με τα παραταξιακά έδρανα, τις αφίσες και τα πανό στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δεν είναι μία εικόνα που ταιριάζει σε μία χώρα του 21ου αιώνα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι φοιτητικές παρατάξεις αποτέλεσαν διαχρονικά, αναπόσπαστα τμήματα της ακαδημαϊκής και πολιτικής ζωής της χώρας. Βέβαια, η θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου δεν σημαίνει αυτομάτως και το τέλος ύπαρξης των παρατάξεων. Όμως, όταν αρχίζουν να «θολώνουν» οι γραμμές…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα