Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Που οφείλονται οι ανατιμήσεις-Απαντήσεις από τον Καθηγητή  Ιωάννη Βενέτη για το μπαράζ των ανατιμήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αυξητικές τάσεις των τιμών πραγματικότητα. Μετά τον βρόγχο της ελληνικής οικονομίας από την πανδημική κρίση με απότοκο τα λουκέτα, την οικονομική δυσπραγία στην Αγορά και την μέγγενη στα βαλάντια των νοικοκυριών, η μετά lock Down πραγματικότητα, δεν προϊδεάζει άμεσα για ευνοϊκότερες συνθήκες.

Η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Ελλάδα θα ανοίξει και πάλι τα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ενώ σε αναμονή επαναλειτουργίας και λιγνιτωρυχεία στην Μεγαλόπολη.
Η απολιγνιτοποίηση φαίνεται πως πάει πίσω λόγω ειδικών συνθηκών.
Είναι φαινόμενο που αφορά την ιδιοσυγκρασιακή δομή της ελληνικής οικονομίας; Που οφείλεται το μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων; Η αύξηση στις μεταφορές και στην ενέργεια; Στις επιπτώσεις από την πανδημική κρίση; Στη αύξηση τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου; Γιατί υπάρχει έλλειμμα και αυξήθηκαν ξαφνικά οι τιμές στα πετρελαιοειδή; Απαντά στην «Γ» ο Καθηγητής Οικονομετρίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πατρών Ιωάννης Βενέτης.

«ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ»

Στην παγκοσμιότητα του φαινομένου που συμπαρασύρει εύλογα και την ελληνική οικονομία αποδίδει τις αυξήσεις τιμών ο Καθηγητής Οικονομετρίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Ιωάννης Βενέτης, επιμερίζοντας το φαινόμενο σε τέσσερις παράγοντες:
1ον Στην διαταράξεις που επέφερε η πανδημία με την μειωμένη ζήτηση άρα και παραγωγή προϊόντων, 2ον στην άρνηση των χωρών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο Ρωσία και Ιράν να αυξήσουν την παραγωγή τους 3ον λόγω κλιματικών αλλαγών στην μειωμένη παραγωγή γεωργικών προϊόντων με χαρακτηριστικότερο το αλεύρι και 4ον στη ζήτηση/δέσμευση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου από την Κίνα λόγω μείωσης της παραγωγής της σε κάρβουνο αλλά και αλεύρου και στην προαγορά από κερδοσκόπους πετρελαιοειδών και σιτηρών.

«ΡΩΣΙΑ, ΙΡΑΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»

«Η πανδημία δημιούργησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και επέφερε σημαντικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα», επισημαίνει ο Καθηγητής Βενέτης. «Η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου στην περίοδο της πανδημίας επέβαλε την διατήρηση των ήδη χαμηλών τιμών στα πετρέλαιο , «χασούρα» που απέφερε μειωμένα κέρδη στις Πετρελαϊκές επιχειρήσεις λόγω και του ανταγωνισμού με το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα που η ζήτηση επανήλθε ο ΟΠΕΚ και οι κύριες χώρες παραγωγής Ρωσία και Ιράν δεν φαίνονται διατεθειμένες να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για αυτό έπεσε και στο κενό η έκκληση Μπαϊντεν στον ΟΠΕΚ. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. στην πλειονότητα της, εν μέρει και η Ελλάδα εξαρτώνται από το φυσικό αέριο. Η Ρωσία προφανώς δείχνει απροθυμία γιατί τα πετρελαιοειδή αποτελούν πολιτικό χαρτί και θέλει να αποκομίσει εναλλακτικά οφέλη με τους αγωγούς αφού ξέρει ότι τροφοδοτεί το 40% της Ε.Ε, σε φυσικό αέριο και πρέπει να ισοφαρίσει αφού η κρίση λόγω πανδημίας αφαίρεσε από την Ρωσία κέρδη και είχε μείωση στο εργατικό δυναμικό της.Συνακόλουθα αυξάνονται και οι τιμές στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την επάρκεια της σε ενέργεια (ηλεκτροδότηση) ανοίγει και πάλι τα ορυχεία λιγνίτη».

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Δεν φτάνουν όλα τα προαναφερθέντα που ερμηνεύουν την άνοδο των τιμών, το πρόβλημα επιφορτίζεται από τον ρόλο των μεγάλων κερδοσκόπων. «Είναι προφανές ότι με την επιστροφή στην ομαλότητα και την αύξηση της ζήτησης που ήρθε και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα μπαίνει σε εφαρμογή η μεγάλη μπάγκα της κερδοσκοπίας. Στο παιχνίδι λοιπόν κάποιοι «έχοντες» με αφορμή την ύφεση αγοράζουν σε τεράστιες ποσότητες κάθε μορφής προϊόν ώστε να υπάρξει περαιτέρω έλλειψη και μοιραία να αυξηθούν οι τιμές. Συμπερασματικά, η κατάσταση είναι ασταθής παγκόσμια και η επιστροφή στην ομαλότητα μετά την πανδημική κρίση έρχεται αντιμέτωπη με μια άλλου είδους κρίση που είναι εύλογο ότι χρειάζεται χρόνο σταθεροποίησης και λεπτούς χειρισμούς», αναφέρει ο καθηγητής.

Γιατί ακριβαίνει το αλεύρι

Ένας σημαντικός παράγοντας στην ακρίβεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και βεβαίως των ειδών πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα και ειδικότερα το αλεύρι, είναι σύμφωνα με τον κ. Βενέτη η μείωση της παραγωγής όλων των ειδών λόγω κλιματικής αλλαγής και ακραίων φαινομένων. «Η μειωμένη παραγωγή κάρβουνου στην Κίνα την ανάγκασε να «κλείσει» μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και κυρίως να προκλείσει τεράστιες ποσότητες από αλεύρι ενώ το ίδιο έκανε και το Πακιστάν. Παράλληλα η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μείωσαν την παραγωγή σε σιτάρι αλλά και άλλα γεωργικά προϊόντα με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Επομένως η αύξηση των τιμών των ειδών του super market είναι αποτέλεσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας από την μείωση της παραγωγής τους έως την αύξηση των μεταφορικών τους».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

87 τόνοι νερού σε έξι ώρες!-Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Χ. Μπονάνου χθες για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Αχαΐα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη, Ουρανία Σπυρίδωνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος  Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Γουναρόπουλος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ζήτησε με έγγραφό του να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, από τους παρόντες ανιχνεύθηκαν οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και αφενός επισημάνθηκε ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αράξου) έπεσαν 87 τόνοι νερού σε έξι ώρες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αφετέρου, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής, εγκλωβίζοντας τα νερά στις παρακείμενες εκτάσεις. Επιπλέον, οι μικρές διατομές στη διαδρομή ρεμάτων και ποταμών, ήσαν πρόσθετα στοιχεία που συνετέλεσαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε πρώτο επίπεδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, στην περιοχή με απόφαση του κ. Μπονάνου , δρουν τουλάχιστον πέντε (5) ιδιώτες εργολάβοι, με στόχο να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» στο θέατρο «Act»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Act» παρουσιάζει την ολοκαίνουργια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12 το μεσημέρι και θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή, ενώ προβλέπονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης με την Γεωργία Ηλιοπούλου στα τηλέφωνα 6944379220 – 2610439637.

Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές αποπειράται να υπενθυμίσει στους μεγάλους τη μαγεία της παιδικότητας και να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για την αληθινή αγάπη και για την αξία του να βρίσκει κανείς το δικό του εαυτό όσο ξεχωριστός κι όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και οι θεατρικοί φωτισμοί του Ιωάννη Αναστασόπουλου.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις «μπορούν οι πριγκίπισσες να ’ναι γενναίες και οι πρίγκιπες πεντάμορφοι; Πώς είναι μια πριγκίπισσα στο μυαλό μας; Όμορφη, γλυκιά και λουλουδένια, απαλή και μεταξένια; Τι συμβαίνει όμως αν η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική; Αν της αρέσουν τα πατίνια και τα παγωτίνια; Αν φοράει παντελόνια και κρεμιέται απ’ τα μπαλκόνια; Αν θέλει να ταξιδεύει και τον κόσμο να μαθαίνει; Αν οι πρίγκιπες την κοιμίζουν και τα βατράχια της μοσχομυρίζουν;

Τι πρέπει να κάνει ένας πρίγκιπας για να κατακτήσει μια πριγκίπισσα; Ως πού θα φτάσει; Θα ’ναι ήρωας; Ωραίος; Έξυπνος; Γενναίος; Μήπως θα ‘ναι αυτός που θ’ ακούσει την καρδιά της και τα όνειρά της; Πώς είναι να ‘χεις για γονείς δύο Βασιλείς; Τα άγχη, οι αγωνίες έχουν διαφορά αν το κεφάλι σου κορόνα φορά; Αν το βασίλειο μάλιστα είναι και μαγικό και πάει η κατάρα σύννεφο, είναι να είσαι ποτέ χαλαρός και ήρεμος; Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, ας μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως πραγματικά είμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι».

Παίζουν και τραγουδούν: Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Εισιτήρια: 7€ (παιδικό) 8€ (ενηλίκων). Προπώληση: viva.gr

Πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων ο Δημήτριος Μπαρμπούνης – Ποιοί εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας εξελέγη ο Δημήτριος Μπαρμπούνης, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ τριτέκνων της Δυτικής Αχαΐας.

Σήμερα προσήλαθν στις κάλπες τα μέλη του Συλλόγου και εξελέγησαν νέα πρόσωπα, ως εξής:
Σκετζου Κωνσταντίνα
Λοτσάρη Αργυρώ
Δριμαλας Θεόδωρος
Παναγοπούλου Αδαμαντία
Νιφορα Παναγιώτα
Καρυωτης Γεώργιος
Λιακεα Ελένη
Ελεγκτική επιτροπή
Κάνιστρας Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Για την ΟΠΟΤΤΕ ( Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος ) εξελέγη ο Μπάρμπουνης Δημήτριος
Το νέο ΔΣ θα συνέλθει σε σώμα τις επόμενες ημέρες

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα