Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ώρα των «10.000»  

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ της ΝΔ στην Αχαΐα για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) και τις τοπικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Η ώρα της κάλπης για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας έφτασε και πάνω από 10.000 εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ στην Αχαΐα καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κανονικές ή και ηλεκτρονικές κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) και τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος στο νομό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θεωρητικά θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός και αν κριθεί αναγκαίο (λόγω συμμετοχής) να δοθεί κάποια παράταση.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Στο νομό θα λειτουργήσουν οκτώ εκλογικά κέντρα:

  1. Κέντρου Πόλεως Πάτρας: ΣΤΡΟΥΜΠΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΑΙΖΩΝΟΣ 26)

2 Βορείου Τομέα: ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ (ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΕΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 4)

3 Νοτίου Τομέα: 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΟΥΔΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ 2)

4 Ερυμάνθου: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ (ΝΈΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ)

5 Δυτικής Αχαΐας: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΧΑΓΙΑ)

6 Καλαβρύτων: ΚΕΠ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

7 Καλαβρύτων: ΚΕΠ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ 35, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

8 Αιγιαλείας: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ “ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ” ΑΙΘΟΥΣΑ Δ.Σ. (ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ)

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν σήμερα (8 π.μ. – 7 μ.μ.) στα εκλογικά κέντρα που έχουν οριστεί, ανάλογα με την τοπική οργάνωση στην οποία ανήκει ο καθένας. Κατά την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να έχουν μαζί τους σας Αστυνομική Ταυτότητα ή προσωρινή Βεβαίωση της οικείας Αστυνομικής Αρχής (εκδίδεται σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του ΑΔΤ) ή Διαβατήριο (γίνεται δεκτό ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει) ή ελληνική Άδεια Οδήγησης. Στα εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν τρεις κάλπες. Μία για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ), μία για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της Τοπικής Οργάνωσης και άλλη μία για την ανάδειξη των Συνέδρων. Σημειώνεται ότι ενώ για την ανάδειξη των προέδρων χρειάζεται πάντα μόνο ένας σταυρός, για την ανάδειξη των μελών ΔΕΕΠ μπορούν να μπουν έως 5 σταυροί προτίμησης. Επίσης, για την ανάδειξη των μελών στις τοπικές οργανώσεις Κέντρου Πόλεως, Νότιου Τομέα και Αιγιάλειας μπορούν να μπουν έως 5 σταυροί προτίμησης. Στις τοπικές οργανώσεις Βόρειου Τομέα, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων μπορούν να μπουν έως 3 σταυροί προτίμησης και στην τοπική οργάνωση Ερυμάνθου μπορούν να μπουν έως 2 σταυροί προτίμησης. Τέλος, για την ανάδειξη των Συνέδρων Αχαΐας μπορούν να μπουν έως 8 σταυροί προτίμησης.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Αντίστοιχη θα είναι και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για όσους την έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του κόμματος, δικαίωμα ψήφου ηλεκτρονικά έχουν όλα τα μέλη της ΝΔ που είναι ταμειακώς ενήμερα, έχουν υποβάλει εγκαίρως το αίτημα συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021) και έχουν λάβει email έγκρισης. Η ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς» της ΕΔΥΤΕ (GRNET).

Όσοι θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά, έχουν λάβει μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και SMS. Στο μήνυμα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Ο ψηφοφόρος κάνοντας κλικ στο Link θα λάβει τον προσωρινό μοναδικό κωδικό σύνδεσης (OTP) στο κινητό που έχει δηλώσει και αφού τον καταχωρήσει η  διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά ο ψηφοφόρος ενημερώνεται αναλόγως.

Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα, την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, και την υποβολή του ψηφοδελτίου.

Στο βήμα της επιλογής, εμφανίζεται το ψηφοδέλτιο, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ψηφοφόρος συνθέτει διαδραστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.

Όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς». Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου, την οποία ο ψηφοφόρος οφείλει να φυλάξει, καθώς είναι απαραίτητη για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

TO 80% ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει η «Γ», το 80% περίπου των ψηφοφόρων στην Αχαΐα, θα ψηφίσουν με τον… παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Οι εκλογικοί κατάλογοι της δια ζώσης ψηφοφορίας περιλαμβάνουν 8.410 άτομα, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας περιλαμβάνουν 1.906 άτομα, συνολικά δηλαδή 10.316 άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αχαΐα.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement