Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Kάθε τοίχος και μία μουτζούρα-Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί για την Πάτρα η ανεξέλεγκτη δράση ατόμων 

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον μπελά τους έχουν βρει δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και επιχειρηματίες που διαπιστώνουν μετά λύπης τους τον «βανδαλισμό» των περιουσιών τους με σπρέι.

Κάθε τοίχος και κολώνα, ακόμη και μνημεία από άκρο σε άκρου της πόλης έχουν και μία μουτζούρα, ενώ τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο βανδαλισμού των σημάτων οδικής κυκλοφορίας, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Το θέμα αναδεικνύει για ακόμη μία φορά ο διαχειριστής της ομάδας στο facebook «Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται», Ανδρέας Αποσκίτης, ο οποίος και απέστειλε στη «Γ» πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί, αμαυρώνοντας την εικόνα της πόλης και φέρνοντας σε δύσκολη θέση, εκατοντάδες συμπολίτες.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος «πρόκειται για μια μάστιγα που έχει μουτζουρώσει όλη την πόλη μας. Δεν είναι τοιχογραφία. Δεν είναι ζωγραφική πόλης σε κάποιους άχαρους τοίχους. Δεν είναι αυτό που λένε μερικοί, να δώσουμε χρώμα σε μια γκρι πόλη. Δεν είναι κάποιο σύνθημα διαμαρτυρίας. Δεν είναι ελεύθερη έκφραση άποψης. Δεν είναι γκράφιτι. Δεν είναι κάποιο εικαστικό έργο που γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο κατόπιν άδειας.

Είναι η λεγόμενη ταγκιά. Είναι μια σφραγίδα. Είναι μια στάμπα. Είναι ένα στίγμα που αφήνει το κάθε ανεγκέφαλο νεαρό άτομο για να σταμπάρει το χώρο του σαν τους σκύλους. Είναι ένα σημάδι ότι “είμαι παρών”, υπάρχω, όχι όμως σαν άξιο παραγωγικό άτομο στην κοινωνία, αλλά βανδαλίζοντας ελλείψει προσωπικότητας. Είναι η ικανοποίηση να ξέρει ότι τον βλέπουν μέσα από τη στάμπα του, και κάποιοι να λένε “κοιτάξτε , η ταγκιά του Νίκου”.

Είναι δυσανάγνωστα σύμβολα, γράμματα, αριθμοί που κανείς μας δε γνωρίζει τι σημαίνουν, εκτός από αυτούς, τη στιγμή μάλιστα που πολλά απ’ αυτά είναι αλλοδαπών. Είναι μια μουτζούρα που χωρίς ίχνος υπευθυνότητας παίρνει το κάθε καλόπαιδο – από 15 μέχρι 20 ετών το πολύ – ένα σπρέι και αδιακρίτως βάζει την “κοτσιλιά” του σε τοίχους, κολόνες, σκαλοπάτια, προσόψεις κτηρίων, καταστημάτων, σπιτιών, μνημείων, νεοκλασικών κτισμάτων, συντριβανιών, στύλων, πινακίδων, βιτρίνων καταστημάτων, θυρών, παραθύρων, πλακών πλατειών και πεζοδρομίων, εισόδους πολυκατοικιών, δημοσίων κτηρίων, νοσοκομείων, επιχειρήσεων, όπου βρει κενό χώρο.

Όπου και όποτε του έρθει. Δε θα το ονομάσω μόδα γιατί υπάρχει δεκαετίες, ούτε τρόπο έκφρασης γιατί δεν έχει να πει τίποτα. Ποιος από εμάς γνωρίζει τι είναι , τι λέει ή τι θέλει να πει, τι εκφράζει, ποιους εκφράζει; Οι περισσότερες ταγκιές είναι ένα “σύμβολο” που επινόησε ή αντέγραψε και έμαθε να φτιάχνει ένας πιτσιρικάς για να δείξει την παρουσία του. Ίσως ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ περιορισμένων ατόμων ή ομάδων, που την πληρώνει ολόκληρη η πόλη. Πολλά απ’ αυτά τα φτιάχνουν αλλοδαποί. Από την άλλη το κράτος, οι αρχές της πόλης και οι θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να διαφυλάξουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Έχουν χρέος, να μπορούμε να ζούμε σε καθαρή αξιοπρεπή πόλη.

Έχουν χρέος, να προστατεύουν την περιουσία μας, γιατί μπορεί με χίλιες δυσκολίες να έχω πάρει ένα δάνειο και να φτιάξω ένα κατάστημα στο κέντρο της Πάτρας και να έρθει ο άλλος και να μου το γεμίσει μουτζούρες γιατί έτσι του ήρθε. Γιατί έτσι θέλει. Μεγάλη η ευθύνη λοιπόν των τοπικών αρχών της πόλης. Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης με όποιο τρόπο – πεζή ή εποχούμενη περιπολία – ειδικά τη νύχτα , η συγκρότηση δημοτικής αστυνομίας, κάμερες, σεκιούριτι κ. α. – αποθαρρύνει αυτά τα προβληματικά άτομα από το καταστροφικό τους έργο. Δε μιλάμε συλλήβδην για άτομα της πόλης μας για να πείτε μερικοί για έλλειψη παιδείας. Μιλάμε για ορισμένα αντικοινωνικά άτομα που αν δεν παρθούν μέτρα, είναι ικανά να κάνουν πολύ χειρότερα στην πόλη μας».

Ο κ. Αποσκίτης έχει ήδη ενημερώσει και αποστείλει φωτογραφικό υλικό και στην Αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Πατρέων.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement