Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ανοίγει στις 5/11 η πλατφόρμα για την δεύτερη δόση όσων έκαναν εμβόλιο Johnson & Johnson

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε Δευτέρα γίνεται η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας, ωστόσο η απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, έφερε την αναβολή της.

Έτσι, η ενημέρωση έγινε σήμερα, Τρίτη 26.10.2021, σε μια στιγμή κρίσιμη, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 4.165 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 841 και την Θεσσαλονίκη 591 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα μελέτης για το mix and match των εμβολίων
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις -και ειδικά στην μετάλλαξη Δέλτα- αλλά και για το mix and match στα εμβόλια (σ.σ. δηλαδή άλλο εμβόλιο στην πρώτη δόση κι άλλο στην δεύτερη).

 

«Στις 21/10 δημοσιεύονται στο Nature στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» είπε, τονίζοντας πως ο συνδυασμός εμβολίων αποδείχτηκε -με βάση την συγκεκριμένη μελέτη- εξαιρετικά αποδοτικός.

Όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι τη Δευτέρα είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη. «Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», πρόσθεσε.

Πριν κλείσει την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Μαρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση για ακόμη μια φορά στους διστακτικούς ώστε να εμβολιαστούν, ενώ υπενθύμισε πως… στην ώρα του πρέπει να γίνει και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μάλιστα, τόνισε πως όλα αυτά τα «μαζεμένα τσιμπήματα» της θύμισαν ένα γνωμικό, με…νόημα. Συγκεκριμένα είπε: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά».

Ώρα για… δεύτερη δόση Johnson & Johnsons
«Πάνω από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 69.8% του ενήλικου πληθυσμού» είπε στην ακολούθως ο Μάριος Θεμιστοκλέους, παίρνοντας τον λόγο.

Στην συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.


Ροή ειδήσεων

Advertisement