Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Πατρινός υπολοχαγός Πεζικού Κώστας Πίστας, «βούτηξε» με αλεξίπτωτο από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, και παρέδωσε την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία εντυπωσιακή πτώση αλεξιπτωτιστών, με πατρινό χρώμα, ολοκληρώθηκε χθες η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, για την 28η Οκτωβρίου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είμαστε περήφανοι για εσάς» ανέφερε, συγκινημένη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους αλεξιπτωτιστές αλλά και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης.

Οι αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν εντυπωσιακή πτώση και στη συνέχεια παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H παράδοση έγινε από τον Πατρινό Υπολοχαγό Πεζικού, Κώστα Πίστα, ενώ στην πτώση συμμετείχε και ο Αρχιλοχίας, Γιώργος Κουτσογιάννης

Επίσης το πλήρωμα του ελικοπτέρου, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, αποτελούσαν και οι: Ανθυπασπιστής αεροπορίας στρατού Αθανάσιος Ζιώγας, Αρχιλοχίας αεροπορίας στρατού Αλέξανδρος Ζήσιος και Μηχανικός ελληνικού στρατού ανθυπολοχαγός τεχνικός Χριστόδουλος Σταύρος.

Το συγκεκριμένο άλμα, όπως δήλωσε ο Κώστας Πίστας στο gnomip.gr έγινε για πρώτη φορά και τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε στον εορτασμό της εθνικής επετείου στη Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, το κεφάλι ψηλά», κατέληξε.

Ο Πατρινός Υπολοχαγός Πεζικού, Κώστας Πίστας, παραδίδει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που εξέφρασε την υπερηφάνεια της

Εντυπωσιακή εικόνα  από την πτώση των αλεξιπτωτιστών

 

Οι αλεξιπτωτιστές λίγο πριν την πτώση στη Λεωφόρο Νίκης. Πρώτος από αριστερά ο Κώστας Πίστας

 

 

Η πτώση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και κάτω από τα χειροκροτήματα

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΖΕΥΣ»

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του:

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται και με το αίμα.
Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη.
Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.
Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής.
Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.
Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε στο πρόσωπό του τις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προστατεύουν από κάθε κίνδυνο.

ENTYΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ SPITFIRE
Εκτός από τα μαχητικά και τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα άλλο αεροσκάφος κέρδισε τις εντυπώσεις: το θρυλικό Spitfire, με πιλότο τον βρετανό Dan Griffith.
Το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν μαζί για πρώτη φορά πάνω από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ξεκινούσε η στρατιωτική παρέλαση.
Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement