Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Ακρίβεια–«Φωτιά» το καλάθι της νοικοκυράς–«Τρύπα» 1.700 ευρώ στο πορτοφόλι μιας τετραμελούς οικογένειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη με το πορτοφόλι της νοικοκυράς να αδειάζει ολοένα και περισσότερο.

«Από τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά βγαίνω συνεχώς εκτός μπάτζετ. 700 ευρώ ερχόταν κάθε μήνα το σούπερ μάρκετ για την οικογένεια της 45χρονης Μάρθας. Σήμερα παρότι βάζει στο καλάθι της τα απολύτως απαραίτητα. Γύρω στα 70 με 80 ευρώ παραπάνω παίρνοντας πάντα τα ίδια πράγματα» λέει η Μάρθα Τσιάνη.

Μητέρα τεσσάρων παιδιών, το γάλα δεν λείπει ποτέ από το καλάθι. Το ίδιο τα μακαρόνια και τα μπισκότα.

Οι πρώτες αυξήσεις στα ράφια είναι γεγονός. Οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως φέτα, ρολό κουζίνας, αραβοσιτέλαιο, μακαρόνια, όσπρια και αλεύρι είναι τσουχτερές.

«Βασικά προϊόντα που ξέρω τις τιμές και τα αγοράζω κάθε μήνα βλέπω 40 λεπτά πιο πάνω. Να κάνω από πού περικοπές; Να κόψω το φροντιστήριο; Τα αγγλικά; Το κολυμβητήριο που πηγαίνουν μια εβδομάδα και πρέπει για να μην είναι συνέχεια σπίτι;» τονίζει η κ. Τσιάνη.

Στο τέλος του μήνα η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 83,40 ευρώ και στο τέλος του χρόνου αγγίζει μέχρι και τα 1.000 ευρώ επιπλέον για μια μέση οικογένεια.

Αναγκαίο κακό βλέπουν την αύξηση από την μεριά τους οι καταστηματάρχες.

Στα ύψη και τα καύσιμα

Για γέμισμα ρεζερβουάρ χρειάζεται πλέον 105,90 ευρώ και για να το γεμίσει τρεις φορές μέσα στον μήνα θα χρειαστεί 317 ευρώ δηλαδή 62,28 ευρώ επιπλέον από όσα έδινε.

Στα ύψη και το πετρέλαιο κίνησης με το γέμισμα ενός 60λιτρου να ανέρχεται στα 89,94, μια αύξηση της τάξεως των 66 ευρώ το μήνα και των 792 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

/www.in.gr

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει στόχο να θέσει σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα του Taxisnet, φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία εσόδων και εξόδων στο έντυπο Ε3, είναι η βασική διαφορά που θα δουν φέτος λογικές και φορολογούμενοι, ωστόσο, οι υπόχρεοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.

Τα 10+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά

Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

2. Τα βήματα δήλωσης της φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. (Ε1-Ε2-Ε3)

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

3. Κοινές δηλώσεις συζύγων

Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

Παράλληλα, κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους δύνανται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Σημειώνεται πως έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία αίτησης (28/2) για όσους συζύγους θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.

Ωστόσο, υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2023.

Σημειώνεται πως ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπολογίζονται όσοι δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο. Όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας». (Δείτε με ένα κλικ εδώ ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο).

5. Φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων

Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

6. Ανήλικο τέκνο

Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

7. Δηλώσεις με επιφύλαξη

Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη ΔΟΥ προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

8. Τροποποιητικές δηλώσεις

Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

2. Παραταση στις δηλώσεις Ε9

Παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα – βήμα η όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

10. Νέοι φορολογούμενοι

Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

  • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
  • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
  • Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
  • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
  • Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

+1. Δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.

CNN.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Ακρίβεια: Τι συμβαίνει με τις τιμές στο ράφι – Η παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ακρίβεια σε είδη βασικής ανάγκης συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στους καταναλωτές με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν τη μεγαλύτερη «πληγή» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Την ίδια στιγμή η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης από τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών αγαθών σούπερ μάρκετ, το «καλάθι το νοικοκυριού» παρατάθηκε πλέον και επίσημα για τρεις μήνες.

Αν και το «καλάθι», όπως άλλωστε επαναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο που ελήφθη για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για όσο οι διαρκούν οι πληθωριστικές πιέσεις, κρίθηκε απαραίτητη η παράτασή και μετά τις 31 Μαρτίου που ήταν αρχικά η ισχύς του, φτάνοντας πλέον έως τις 30 Ιουνίου.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στον επόμενο υπουργό Ανάπτυξης, μέσω υπουργικής απόφασης, «να αποφασίσει νέα παράταση για το καλάθι του νοικοκυριού πέραν του Ιουνίου, δεδομένου ότι λόγω των επικείμενων εκλογών για κάποιο διάστημα η Βουλή θα είναι κλειστή».

Αργεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων η αποκλιμάκωση των τιμών φαίνεται να αργεί περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό την ίδια στιγμή στο 6,1%.

Ενδεικτικά για την πορεία των τιμών στα τρόφιμα είναι όσα ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για το προσεχές διάστημα εκείνο που θα δούμε δεν είναι μείωση τιμών και σταθεροποίηση αλλά «με μειωμένο ρυθμό να αυξάνονται οι τιμές», προσθέτοντας ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Από την πλευρά τους παράγοντες του κλάδου των σούπερ μάρκετ περιγράφοντας την εικόνα που έχουν βάσει των τιμοκαταλόγων που φτάνουν από τη βιομηχανία, μιλούσαν το προηγούμενο διάστημα για σημάδια σταθεροποίησης και ενδεχομένως μικρή μείωση, σε συγκεκριμένους όμως κωδικούς και από μεμονωμένες εταιρείες. Η γενικότερη τάση πάντως, όπως σημείωναν, είναι ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται στα περισσότερα προϊόντα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» στις τιμές, έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του κυπριακού πανεπιστημίου Phillips University η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, έδειξε πως οι οι τιμές των κωδικών που περιέχονται στο «καλάθι» κατά τις 15 πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 12,55%.

Παράλληλα η αναγωγή των τιμών που έγινε για λόγους συγκρισιμότητας στο τρίμηνο έδειξε ότι η μέση τιμή μειώθηκε κατά 11,16% ενώ για την ίδια περίοδο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση 1,48% στον δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και μικρή μείωση 0,57% για την κατηγορία των προσωπικών ειδών.

CNN.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τα «ευάλωτα» εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «σκιά» των πλειστηριασμών οι οποίοι «πυκνώνουν» από πλευράς Εφορίας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς: Οι αριθμοί 50, 500 και 70.000 καθορίζουν το ποιος κινδυνεύει με κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή με πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη προς την Εφορία και ποιος όχι. Μισθοί και συντάξεις «προστατεύονται» έως τα 1.250 ευρώ από κατασχέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλα εισοδήματα, όπως τα ενοίκια και το… εφάπαξ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτόματα κατάσχονται πλέον από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για τον ακατάσχετο λογαριασμό 

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά που ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.

Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά έως 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akatashetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.

Ποια χρέη ενεργοποιούν κατασχέσεις λογαριασμών και ποια πλειστηριασμούς

Βάσει του «ανανεωμένου» Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα είναι αντίστοιχα του ύψους των οφειλών ενώ συγχρόνως, σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένα:

  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Ποια εισοδήματα «προστατεύονται» και ποια όχι

Για οφειλές, λοιπόν, άνω των 51 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:

  • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

ENIKOS.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα