Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ζάκυνθος: Διπλωματικό θρίλερ με τους Κουβανούς μετανάστες – Έντονη αντίδραση της Αβάνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ζάκυνθο. Το βίντεο που δείχνει τους αστυνομικούς να σέρνουν από τα πόδια τους Κουβανούς μετανάστες, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα λεωφορεία και από εκεί στο ξενοδοχείο φιλοξενίας τους, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.

Από το βιντεοσκοπημένο υλικό διαπιστώνεται ότι τα όργανα της τάξεως απευθύνονται στους Κουβανούς, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα, με αποτέλεσμα εκείνοι να μην είναι σε θέση να καταλάβουν το τι ακριβώς τους λένε. Θα ήταν προτιμότερο για τους αστυνομικούς να είχαν μαζί τους κάποιον μεταφραστή, ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει στους Κουβανούς ότι σκοπός είναι να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο και όχι σε κάποιο κέντρο κράτησης, όπως και νόμιζαν εκείνοι. Αυτή η παρεξήγηση ήταν που οδήγησε άλλωστε, στην άρνησή τους να ακολουθήσουν στα λεωφορεία. Το χειρότερο σε αυτό ήταν ότι όλες αυτές οι αποκρουστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών.

 

Την ίδια στιγμή η σύλληψη των 62 Κουβανών (μαζι τους εντοπιστηκαν επιπλέον 30 ατομα Ιρακινης καταγωγής ) που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία με ελλιπή ταξιδιωτικά έγγραφα (δεν είχαν βίζα) έχει γίνει μεγάλο θέμα από την κουβανική κυβέρνηση. Ήδη η πρέσβης μας στην Αβάνα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, ενώ υπήρξαν επίσης απευθείας επικοινωνίες με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κουβανική κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση της για τον επαναπατρισμό των αυτομολήσαντων Κουβανών, ζητώντας από τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές, να μην επιβαρυνθεί η κυβέρνηση τους με τα έξοδα μεταφοράς τους.

Βέβαια, οι Κουβανοί που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου -στην πλειονότητα τους αντικαθεστωτικοί-, ούτε που συζητούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, αφού γνωρίζουν πως αν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές συνέπειες, ενδεχομένως και με φυλάκιση. Ούτε θέλουν όμως, να παραμείνουν στην Ελλάδα, ανέφεραν στις αστυνομικές Αρχές, εκφράζοντας την επιθυμία τους να ταξιδέψουν στην ομόγλωσση Ισπανία. Αυτός άλλωστε ήταν εξ’ αρχής ο στόχος τους, αφού πρώτα θα κατάφερναν να πετάξουν από την Ζάκυνθο στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο στο Μιλάνο, όπως και είχαν σχεδιάσει.

Διπλωματικές πηγές λένε στο protothema.gr ότι η Ελλάδα αποκλείεται να προχωρήσει στην απέλαση των Κουβανών, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Κούβα δεν διανύουν τις καλύτερες ημέρες, μετά και την υπογραφή διακήρυξης μαζί με άλλες χώρες, σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική κατάσταση στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής. Είναι πολύ πιθανό, σημείωσαν, να αναγκαστούν οι Κουβανοί μετανάστες, να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό που φοβούνται όμως, οι ελληνικές Αρχές, είναι το κύκλωμα που τους προωθεί νόμιμα σε χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τους μεταφέρει μέχρι τα Σκόπια και έπειτα μόνοι τους μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα με τα πόδια. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να “νομιμοποιηθεί” κατά κάποιο τρόπο από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών το συγκεκριμένο μονοπάτι, στέλνοντας έτσι το λάθος μήνυμα σε όσους θέλουν να το ακολουθήσουν.


Ροή ειδήσεων

Advertisement