Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένας κόσμος που αλλάζει (πάλι)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στην Ελλάδα, ως συνήθως, αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις με κάποια χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Έτσι, μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι η πανδημία, σε κάποια επίπεδα διαδραμάτισε ρόλο «επιταχυντή» σε εξελίξεις και σε κάποια άλλα επίπεδα, δημιούργησε πρόσθετες εξελίξεις που… ήρθαν για να μείνουν.

Με λίγα λόγια, ο κόσμος μας αλλάζει και πάλι. Γράφουμε «και πάλι» γιατί αυτός ο κόσμος έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Άλλαξε λόγω των μεγάλων τρομοκρατικών χτυπημάτων, λόγω των μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, αλλάζει για δύο ακόμα λόγους: Λόγω  της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Ας μείνουμε όμως στην πανδημία, καθώς οι αλλαγές λόγω αυτής είναι ήδη ορατές.

Η πανδημία δημιούργησε νέους τρόπους εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόσφατη μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε ότι το 83% των εργαζομένων προτιμά πλέον ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μεταξύ 25% και 75% του χρόνου τους. Ας δούμε όμως και την κατακόρυφη αύξηση που είχε το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οποία, όχι μόνο δεν θα καμφθεί, αλλά μάλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Ας δούμε ακόμα και το πώς άλλαξε η πανδημία την ψυχαγωγία. Εκεί που κάποτε «περνούσαμε καλά» σε έναν χώρο με 1.000 άτομα, ξαφνικά επιστρέψαμε στις οικιακές συγκεντρώσεις. Και οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών κάθε είδους, αύξησαν κατά πολύ την πελατεία τους.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα παραμείνουν και μετά την πανδημία. Θα διαμορφώσουν νέες συνήθειες και τελικά, έναν διαφορετικό κόσμο. Η παραγωγή, οι πωλήσεις, όλα αλλάζουν. Και αλλάζουν ραγδαία. Όσο νωρίτερα το καταλάβει ο κόσμος της παραγωγής, τόσο το καλύτερο…

Ροή ειδήσεων

Advertisement