Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια μεγάλη αποτυχία του κράτους

Published

on

 

 

Χρόνια και χρόνια ακούμε και διαβάζουμε για την ενσωμάτωση των Ρομά. Πρωτοβουλίες επί πρωτοβουλιών και δράσεις επί δράσεων. Προφανώς, όλες απέτυχαν… Γιατί, διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί οι Ρομά, στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να αισθάνονται διαφορετικοί και να ζουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο ζωής, πολλές φορές «γκετοποιημένοι» από την υπόλοιπη κοινωνία.

Τι πάει στραβά, λοιπόν; Τι γίνεται λάθος; Γιατί τόσα και τόσα χρήματα πήγαν στράφι; Γιατί η ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία μας αποτυγχάνει; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει πραγματικούς και μεγάλους αγώνες σε αυτή την υπόθεση. Και είναι αυτοί που με βεβαιότητα μπορούν να διατυπώσουν ολοκληρωμένη και σφαιρική άποψη. Όλοι εμείς, οι υπόλοιποι, δεν ξέρουμε… Ίσως γιατί ποτέ δεν πλησιάσαμε πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους και δεν θελήσαμε να μάθουμε την κουλτούρα τους.

Δυστυχώς, για να λέμε αλήθειες, εύκολα κρίνουμε και δικάζουμε όποιον είναι «διαφορετικός» από εμάς. Δύσκολα όμως τον πλησιάζουμε και προσπαθούμε να τον καταλάβουμε, ώστε να τον βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Κάπως έτσι, ίσως να λειτουργεί και το κράτος μας. Τα χρήματα όμως, όσα και να είναι, ποτέ δεν αρκούν για να αλλάξουν κοινωνικές στάσεις, ειδικά όταν αυτές είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στα χρόνια.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να αλλάξει στάση και άποψη. Να ακούσει αυτούς που ξέρουν καλύτερα και να επιχειρήσει διαφορετική προσέγγιση το ζήτημα…  Γιατί, διαφορετικά, τα χρόνια πάντα θα περνούν, αλλά τίποτα δεν θα αλλάζει προς το καλύτερο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement