Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

Νέος γύρος αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που θα έρθουν το Νοέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του περασμένου μήνα κινήθηκε στα 202 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέγιστη τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική (αγορά DAM) έφτασε τα 344 ευρώ/MWh που συνιστά και ρεκόρ για την ελληνική αγορά. Αντίστοιχα η ελάχιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 78,56 ευρώ/MWh.

Βάσει των στοιχείων του ενεργειακού χρηματιστηρίου για την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση των ρητρών που είναι ενσωματωμένες στα τιμολόγια της λιανικής, όπερ σημαίνει ότι το Νοέμβριο αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος αυξήσεων για τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί που θα περιλαμβάνουν προσαυξήσεις ανάλογες με την εκτόξευση της χονδρεμπορικής. Και τούτο διότι όλοι οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) έχουν προωθήσει κατά τους προηγούμενους μήνες προγράμματα που δεν έχουν σταθερή τιμή κιλοβατώρας, αλλά συνδεόμενη με τη λεγόμενη «ρήτρα χονδρεμπορικής». Πρακτικά αυτό οδηγεί στο να περνάνε όλες οι αυξήσεις χονδρεμπορικής και στη λιανική.

Αντίθετα, οι καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερό τιμολόγιο (και δεν επηρεάζονται από τις τωρινές διακυμάνσεις) είναι λίγοι. Είναι εκείνοι που δεν δελεάστηκαν από τις πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές που πρόσφεραν οι πάροχοι και προτίμησαν να πληρώνουν παραπάνω αλλά σταθερά.

Οι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, πέραν του αδιεξόδου που φέρνουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επαναφέρουν τον συστημικό κίνδυνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στην κυβέρνηση αναζητούν νέους πόρους, αφενός μεν για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα επιδότησης των νοικοκυριών ακόμα και μετά το τέλος του χρόνου, αφετέρου δε για να υλοποιηθούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των προμηθευτών, εάν η μη πληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

News247.gr

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιμελητήριο Αχαΐας: Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επισκέφθηκε η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Hermine Poppeller στην Πάτρα.

Την κ.Poppeller συνόδευε ο επίτιμος πρόξενος της χώρας Ανδρέας Γεωργόπουλος ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου μετείχαν στη συνάντηση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Ντακόλιας και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Αθανάσιος Κούστας.

Ο κ. Μαρλαφέκας παρουσίασε το προφίλ της περιοχής και τόνισε ότι, η προηγηθείσα ύφεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αχαΐα αποτελεί την βασική πύλη της Ελλάδας προς την Δύση, προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε την Πρέσβη για τις προοπτικές του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας και παρέδωσε στην κα Poppeller τα στοιχεία που ζήτησε για ώριμα επενδυτικά σχέδια με έδρα την Αχαΐα.
Ο κ. Μαρλαφέκας και η κ. Poppeller συμφώνησαν ότι οι συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για την ευημερία και δήλωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού, ιδιαίτερα στους τομείς του ιατρικού, του χειμερινού και του εναλλακτικού τουρισμού.

 

Περισσότερα

Οικονομία

Τι ισχύει για όσους συνταξιούχους εργάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Capital.gr από υψηλόβαθμη πηγή στο Υπουργείο Εργασίας.

Συνεπώς, τα σενάρια τα οποία εξετάζονταν περί μείωσης του “κόφτη” του 30% στις συντάξεις για μερίδα, τουλάχιστον, όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται, δεν υιοθετούνται τελικά από το αρμόδιο υπουργείο.

Έτσι, θα παραμείνει ο “κόφτης” του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου συνεχίζει να απασχολείται και μετά τη λήψη της σύνταξής του, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός του από την απασχόλησή του.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία αποκλιμάκωση του εν λόγω “κόφτη” ανάλογα με το εισόδημα των συνταξιούχων από την εργασία τους. Δηλαδή εξέταζε το εξής ενδεχόμενο: Ο “κόφτης” να είναι χαμηλότερος για όσους συνταξιούχους είχαν χαμηλότερο εισόδημα από την εργασία τους.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του “κόφτη” του 30% για τα χαμηλότερα εισοδήματα των συνταξιούχων από την απασχόλησή τους θεωρήθηκε ως μέτρο πρόωρο από άποψης τεχνικής προετοιμασίας προκειμένου να ενταχθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει τις αμέσως επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Συνεπώς δεν θα ενταχθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο. Έτσι, θα παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2020 με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση. Με βάση αυτόν, μειώθηκε κατά το ήμισυ η μείωση στις συντάξεις όσων εργάζονται παράλληλα. Δηλαδή από το 60% που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έπεσε έπειτα από τέσσερα χρόνια στο 30%.

 

Περισσότερα

Οικονομία

Συνεργασία της Interamerican με την ALTERLIFE

Δημοσιεύθηκε

στις

Η INTERAMERICAN, έχοντας δημιουργήσει έναν κόσμο προϊόντων και υπηρεσιών που φροντίζουν ολιστικά την υγεία των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, συνάπτει στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν την ευεξία και ευημερία τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να ενθαρρύνει τους ασφαλισμένους υγείας της να εντάξουν τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους, η Interamerican, σε συνεργασία με την ALTERLIFE, εξασφάλισε αποκλειστικά προνόμια και προσφορές στα Absolute & Boutique Clubs της ALTERLIFE σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η προσφορά περιλαμβάνει 1 μήνα δωρεάν χρήση των Boutique υπηρεσιών ALTERLIFE, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν είναι ήδη μέλος σε κάποιο από τα γυμναστήριά της, 30% έκπτωση στις μηνιαίες συνδρομές όλων των προγραμμάτων BOUTIQUE – GROUP PERSONAL αλλά και προνομιακές τιμές στα 9μηνα πακέτα GOLD: Functional & Cross Training και ALTERLIFE: Functional, Cross Training & Pilates.

Η Νατάσα Σατερλή, Health & Financial Future Tribe Leader της Interamerican, δήλωσε σχετικά: «Η στρατηγική συνεργασία της Interamerican με τα γυμναστήρια ALTERLIFΕ και η εξασφάλιση αποκλειστικών προνομίων στους ασφαλισμένους υγείας μας, αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωσή μας προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα από την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που προάγουν μια ζωή γεμάτη ισορροπία και ευεξία. Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, εξασφαλίζουμε στους ασφαλισμένους μας πως θα έχουν πρόσβαση, με προνομιακούς όρους, στις ποιοτικές υπηρεσίες εκγύμνασης και στην πολύχρονη εμπειρία των γυμναστηρίων ALTERLIFE. Καλούμε, λοιπόν, τους ασφαλισμένους μας να αξιοποιήσουν τα αποκλειστικά αυτά προνόμια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την υγεία και τη ζωή τους».

Αντίστοιχα, ο Τηλέμαχος Κουκουφλής, Γενικός Διευθυντής της ALTERLIFE, δήλωσε: «Στην ALTERLIFE είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με την Interamerican, την εταιρεία που κατέχει κορυφαία θέση στην ασφαλιστική αγορά. Η αποστολή της Interamerican να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα, συνάδει απόλυτα με αυτή της ALTERLIFE, που είναι να ενσωματώσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων την σωματική άσκηση και τα ευεργετικά της οφέλη, μεγιστοποιώντας έτσι το ποσοστό όσων ασχολούνται συνειδητά με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε τις ζωές των συμπολιτών μας!».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα