Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Νέος γύρος αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που θα έρθουν το Νοέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του περασμένου μήνα κινήθηκε στα 202 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέγιστη τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική (αγορά DAM) έφτασε τα 344 ευρώ/MWh που συνιστά και ρεκόρ για την ελληνική αγορά. Αντίστοιχα η ελάχιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 78,56 ευρώ/MWh.

Βάσει των στοιχείων του ενεργειακού χρηματιστηρίου για την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση των ρητρών που είναι ενσωματωμένες στα τιμολόγια της λιανικής, όπερ σημαίνει ότι το Νοέμβριο αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος αυξήσεων για τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί που θα περιλαμβάνουν προσαυξήσεις ανάλογες με την εκτόξευση της χονδρεμπορικής. Και τούτο διότι όλοι οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) έχουν προωθήσει κατά τους προηγούμενους μήνες προγράμματα που δεν έχουν σταθερή τιμή κιλοβατώρας, αλλά συνδεόμενη με τη λεγόμενη «ρήτρα χονδρεμπορικής». Πρακτικά αυτό οδηγεί στο να περνάνε όλες οι αυξήσεις χονδρεμπορικής και στη λιανική.

Αντίθετα, οι καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερό τιμολόγιο (και δεν επηρεάζονται από τις τωρινές διακυμάνσεις) είναι λίγοι. Είναι εκείνοι που δεν δελεάστηκαν από τις πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές που πρόσφεραν οι πάροχοι και προτίμησαν να πληρώνουν παραπάνω αλλά σταθερά.

Οι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, πέραν του αδιεξόδου που φέρνουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επαναφέρουν τον συστημικό κίνδυνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στην κυβέρνηση αναζητούν νέους πόρους, αφενός μεν για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα επιδότησης των νοικοκυριών ακόμα και μετά το τέλος του χρόνου, αφετέρου δε για να υλοποιηθούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των προμηθευτών, εάν η μη πληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

News247.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement