Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Τοπική αγορά

«ΕΛΛΑΔΑ – ΚΕΝΥΑ: Ευκαιρίες για συνεργασία σε οικονομία, ναυτιλία, τουρισμό, πολιτισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας και η Πρόξενος ε.τ. της Δημοκρατίας της Κένυας κα Βίκυ Πανταζοπούλου με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα της δεύτερης δεκαμελούς αντιπροσωπείας του Συμβούλιο Κυβερνητών της Δημοκρατίας της Κένυας πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΕΝΥΑ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2021 στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση έγινε εκτενής αναφορά τόσο από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου όσο και από τον Γενικό Γραμματέα, κο Θεόδωρο Τσούμπελη για τις δυνατότητες επένδυσης στην Αχαΐα, για τη δομή της επιχειρηματικότητας καθώς επίσης και για την συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την έκθεση τεχνογνωσίας PATRAS IQ.

Αντίστοιχα έγινε παρουσίαση διαφορετικών περιφερειών της Κένυας από τους 3 κυβερνήτες. Η Κένυα είναι μία μεγάλη χώρα με ποικιλία στο κλίμα και αντίστοιχα των προϊόντων που παράγονται. Τα πιο βασικά από αυτά είναι ο καφές, το τσάι το μέλι. Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας καθώς και σημαντική παραγωγή βοοειδών και αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως επίσης και προϊόντων ένδυσης.

Οι 3 κυβερνητικοί εκπρόσωποι επισήμαναν ότι επιζητούν την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα και είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με την χώρα μας και πιο συγκεκριμένα με την περιοχή μας. Ενδιαφέρονται για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κένυα αλλά και για τη συνεργασία με εταιρείες που θα ενδιαφερόντουσαν για την εισαγωγή προϊόντων από την Κένυα όπως πχ εξωτικών φρούτων, λουλουδιών κ.α.

Η πρόξενος ε.τ κα Πανταζοπούλου αναφέρθηκε σε ένα εμπόδιο που είναι η αργοπορία στις μεταφορές και ενημέρωσε ότι ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη με βιώσιμες λύσεις την οποία εξετάζουν και οι 2 πλευρές τόσο η Ελλάδα όσο και η Κένυα με πρόταση την απευθείας σύνδεση των 2 χωρών με εναλλακτικό λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος κος Μαρλαφέκας επισήμανε ότι θα ήταν ενδιαφέρον η εξέταση της περίπτωσης αυτό το εναλλακτικό λιμάνι να είναι το λιμάνι της Πάτρας το οποίο μετατρέπεται πλέον σε καθαρά εμπορικό λιμάνι και τα επόμενα 2 χρόνια δεδομένου και του σιδηροδρομικού δικτύου θα αλλάξει εντελώς.

Στο Επιμελητήριο Αχαΐας έγινε επίσημη πρόταση να ηγηθεί μιας επιχειρηματικής αποστολής στην Κένυα με άρτια προετοιμασία και οργάνωση και εστίαση στους τομείς ενδιαφέροντος. Επίσης επισημάνθηκε ότι αντιπροσωπεία από την Κένυα θα ήθελε να παρακολουθήσει και την έκθεση PATRAS iq και να επαναληφθεί στη συνέχεια μια καθαρά επιχειρηματική αποστολή στην Αχαΐα με επιχειρηματίες οι οποίοι θα επισκεφθούν αντίστοιχους αχαιούς επιχειρηματίες μέσα στο έτος 2022 με σκοπό τη συνεργασία.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement