Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

  Κοτόπουλο αυγολέμονο με δαμάσκηνα        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200γρ., κομμένο σε μερίδες

λίγο αλεύρι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

24 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

2 αβγά

χυμό από 1½ λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις μερίδες κοτόπουλου. Τις αλατίζετε, τις αλευρώνετε καλά και τις τηγανίζετε σε άφθονο, ζεστό σπορέλαιο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές, τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα. Μόλις τηγανίσετε όλες τις μερίδες, παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε καλά και βάζετε μέσα τις τηγανισμένες μερίδες του κοτόπουλου. Στη συνέχεια βάζετε και τα δαμάσκηνα. Σοτάρετε με προσοχή για 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε και βράζετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια συμπληρώνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, μέχρι να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, μετριάζετε τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλο για 60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνει τρυφερό. Όταν σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τα δύο υλικά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το αβγολέμονο, αναταράσσετε την κατσαρόλα και σερβίρετε.

Μαγειρική

Ψητές γαρίδες με παρμεζάνα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

3 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο

170 γραμμάρια χωριάτικο ψωμί, σε κομμάτια

Αλάτι

Πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κιλό τομάτες, κομμένες σε κομμάτια

1 μικρό ματσάκι βασιλικό, με τα φύλλα κομμένα και χωρισμένα

1 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες

60 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο

3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°. Ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι σε μεγάλο τηγάνι κατάλληλο για φούρνο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το ψωμί και ρίξτε το λάδι για να επικαλυφθεί, στη συνέχεια αλατοπιπερώστε με 1/4 κουτ. αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Μεταφέρετε το ψωμί στο πιάτο και μετά προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και σκόρδο στο τηγάνι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τις τομάτες και 1/4 κουταλιάς αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι τομάτες να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους. Διπλώστε στη μέση του βασιλικού. Διπλώστε τις γαρίδες και το ψωμί στο μείγμα τομάτας. Πασπαλίστε με μοτσαρέλα και παρμεζάνα και ψήστε μέχρι οι γαρίδες να γίνουν αδιαφανείς και το τυρί να ροδίσει. Σκορπίστε τον υπόλοιπο βασιλικό από επάνω και σερβίρετε

Περισσότερα

Μαγειρική

Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι συν 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κατεψυγμένα βατόμουρα

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Καλύψτε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε την. Χτυπήστε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1½ ½ φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε λάδι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί (στην αρχή θα φαίνεται σπασμένο και μετά θα ενωθεί). Ρίξτε τα βατόμουρα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα βατόμουρα σε κουρκούτι και μεταφέρετε γρήγορα στην προετοιμασμένη φόρμα. Πασπαλίστε το κέικ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δείτε αν βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το κέικ καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαζάνια σπανάκι   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό αλεσμένο ιταλικό λουκάνικο

800 γρ. θρυμματισμένες ντομάτες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα καρυκεύματα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

450 γρ. τυρί ρικότα

1 μεγάλο αυγό

2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, χωρισμένα

170 γρ. λαζάνια noodles (όχι βρασμένα)

7 φλιτζάνια baby σπανάκι, χωρισμένα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Μαγειρέψτε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συχνά, σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και προσθέστε τις τομάτες, τα καρυκεύματα και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, 4 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ρικότα, το αυγό, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και το υπόλοιπο αλάτι σε μέτριο μπολ. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήστε στην άκρη 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα σε ένα μπολ. Προθερμάνετε το φούρνο με σχάρα. Βάλτε μια στρώση λαζάνια πάνω από τη σάλτσα στο τηγάνι, σπάζοντας τα κομμάτια για να χωρέσουν όσο χρειάζεται. Συμπληρώστε με 1 φλιτζάνι της κρατημένης σάλτσας, ¾ φλιτζάνι από το μείγμα ρικότα και 3 φλιτζάνια σπανάκι. Επαναλάβετε τις στρώσεις δύο φορές με τα υπόλοιπα noodles, τη σάλτσα, το μείγμα ρικότα και το σπανάκι, παραλείποντας το σπανάκι από την επάνω στρώση. Αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα noodles και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι σπανάκι. Σκεπάστε και ψήστε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, περίπου 1 λεπτό. Ξεσκεπάστε και ρίξτε από επάνω το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να αρχίσει να ροδίζει, 4 με 5 λεπτά. Πασπαλίστε με τον βασιλικό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα