Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σε δύο μόλις χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Στο διάστημα της πανδημίας έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η ανθρωπότητα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και «τεχνογνωσία», θα διανύσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μαθαίνει για τον κορωνοϊό. Και αυτά τα «μαθήματα» θα ωθήσουν πολλές φορές τους ανθρώπους σε «μπρος – πίσω» και σε αλλαγές αποφάσεων. Ιδιαίτερα καθώς το πιο πολύτιμο «μάθημα» είναι η εμπειρία και δυστυχώς, αυτή κατακτάται μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Ξεκινήσαμε λοιπόν σχεδόν «άοπλοι» έναντι ενός νέου ιού που από την πρώτη στιγμή έδειξε να είναι πολύ μεταδοτικός αλλά και αρκετά πιο θανατηφόρος έναντι των άλλων, ήδη γνωστών ιών. Τα μόνα μας «όπλα» ήταν οι αποστάσεις, οι μάσκες και το καλό πλύσιμο των χεριών. Και επειδή αυτά δεν αρκούσαν, ακολούθησε το «μένουμε σπίτι». Το ύστατο όπλο εκείνης της περιόδου για να μειώσουμε τις μεταδόσεις και τα κρούσματα. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο «ανεπτυγμένος κόσμος» έχασε μεγάλες ελευθερίες και βίωσε καταστάσεις που έμοιαζαν έως και αδιανόητες.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο άρχισαν σταδιακά να κυκλοφορούν στον πλανήτη τα πρώτα «όπλα» του ανθρώπου απέναντι στην μάστιγα. Τα εμβόλια. Απαιτούσαν χρόνο όμως για να παρασκευαστούν, να διανεμηθούν και τελικά, να πραγματοποιηθούν σε ανθρώπους ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ανοσία. Και ακόμα περισσότερο χρόνο για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και η χρονική τους «αντοχή».

Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, όλοι υποστηρίζουν ότι η «δύναμη» των εμβολίων αρχίζει να εξασθενεί μετά το 6μηνο, ειδικά καθώς και ο ιός δεν παραμένει αμετάβλητος, αλλά αλλάζει προσπαθώντας να επιβιώσει. Φτάσαμε λοιπόν και στην τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική» δόση, που οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι δυναμώνει την «ασπίδα» του οργανισμού έως και 10 φορές παραπάνω σε σχέση με τους δύο εμβολιασμούς. Παράλληλα, σταδιακά, στη μάχη θα αρχίσουν να μπαίνουν και τα πρώτα φάρμακα. Επίσης, όμως, θα απαιτηθεί χρόνος για να διαπιστωθεί πόσο καλά «δουλεύουν» και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χορηγούνται.

Η μάχη δεν τελείωσε. Και ίσως θα αργήσει ακόμα να τελειώσει. Όμως, μέσα σε δύο περίπου χρόνια, η επιστήμη έδωσε πρωτόγνωρες «απαντήσεις», μας… έβγαλε από το σπίτι και μας βοηθάει να ανακτήσουμε τις ελευθερίες που είχαμε και χάσαμε. Το μόνο κακό είναι ότι δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα δούμε πως η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη δεισιδαιμονίες και θεωρίες συνωμοσίας. Η επιστήμη και ο ορθολογισμός έρχονταν πάντοτε ως μια «ρωγμή φωτός» που έσπαζαν το σκότος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα…


Ροή ειδήσεων

Advertisement