Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κλείνουμε, για να μην μας κλείσουν»

Την ερχόμενη Δευτέρα η κινητοποίηση της εστίασης στην Πάτρα, αλλά και της 24ωρης απεργίας των κομμωτών

Published

on

 

 

Κλειστά θα παραμείνουν στην Πάτρα τα καταστήματα εστίασης την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που αποφάσισε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τα νέα μέτρα. Ήδη ο Σύλλογος κυκλοφόρησε αφίσα για την κινητοποίηση, ενώ στις 11 το πρωί έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου έχοντας τη συμπαράσταση κι άλλων σωματείων εργαζομένων και συλλόγων της πόλης. Συγκεκριμένα, ήδη το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε να παραστεί στη συγκέντρωση, ενώ αντίστοιχα, παρούσα θα είναι η διοίκηση της ΟΕΒΕΣΝΑ.

Eπίσης, στο πλευρό της εστίασης τάσσονται και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων. Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίωνας Ζαΐμης δήλωσε πως «η επιχειρηματικότητα πλήττεται ακόμα μια φορά. Ειδικότερα ο κλάδος της εστίασης και ειδικά με την απαγόρευση σε εξωτερικούς χώρους! (μόνον με rapid να πίνεις καφέ) η οποία πλησιάζει τα όρια του παραλογισμού θεωρώ προσωπικά την διαμαρτυρία του ΣΚΕΑΝΑ απολύτως δικαιολογημένη και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να επανεξετάσουν το μέτρο. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει αυτό το παράλογο μέτρο (σε εξωτερικούς χώρους) αλλά εξ όσων γνωρίζω ούτε στην Κίνα, το μοντέλο της οποίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας κάποιες δυτικές δημοκρατίες (ελάχιστες ευτυχώς) τείνουν ενίοτε να εφαρμόζουν».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΑΝΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΚΕΑΝΑ εν όψει της κινητοποίησης της Δευτέρας απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής. Όπως αναφέρει «με αφορμή τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος και το κύμα ακρίβειας σε πρώτες ύλες, που στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις μας, ο ΣΚΕΑΝΑ καλεί τα μέλη του, τους παραγωγικούς φορείς του Νομού και τους πολίτες σε διαμαρτυρία- κινητοποίηση, την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου και ώρα 11:00, το πρωί, στην Πλατεία Γεωργίου.

Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλο το 24ωρο.

Στην διαμαρτυρία θα συμμετέχει μαζί με εμάς και ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών, Μανικιούρ Πεντικιούρ Νομού Αχαΐας η «Αγία Τριάς» ενώ αναμένεται η επίσημη συμμετοχή και άλλων Σωματείων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-Υγειονομικά μέτρα που να είναι εφαρμόσιμα και να στηρίζονται στην λογική

-Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αύξηση κλινών Μ.Ε.Θ.

-Κατάργηση όλων των μέτρων που μας καθιστούν ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς να είμαστε

-Μείωση του ενεργειακού κόστους με καμία διακοπή και δόσεις βάσει του 5% του εισοδήματος για όσο διαρκεί η πανδημία

-Κατάργηση των απαιτήσεων για καταβολή επιστρεπτέων προκαταβολών

-Μείωση του Φ.Π.Α. στο 8% για όσο διαρκεί η πανδημία σαν αντισταθμιστικό μέτρο στις ανατιμήσεις για διατήρηση της ισορροπίας στις τιμές της αγοράς

-Επαναφορά του αφορολόγητου

-Rapid test δημόσια και δωρεάν για όλους

-Επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας

-Κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων των 5.000€ και 15 ημέρες κλείσιμο καταστήματος, ως μέτρα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας (έλεγχος- ταυτοπροσωπία πελατών)

-Δυνατότητα της εστίασης για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ».

ΟΕΒΕΣΝΑ: ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Η ΟΕΒΕΣΝΑ δηλώνει τη στήριξή της στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής, προαναγγέλλοντας ευρεία σύσκεψη φορέων εντός της προσεχούς εβδομάδος για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις τους. Όπως αναφέρει «είμαστε αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας στον βωμό της κρατικής αδυναμίας για περιορισμό της πανδημίας ενώ καλούνται πάλι οι παραγωγικοί φορείς να καλύψουν τις αδυναμίες του Ε.Σ.Υ.  Η ΟΕΒΕΣΝΑ αναλογιζόμενη πάντα το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και σεβόμενη την προσπάθεια της κυβέρνησης για προάσπιση της δημόσιας υγείας, την καλεί να ανακαλέσει τα μέτρα που δημιουργούν πρώτον οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις και δεύτερον αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

 

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΩΤΕΣ

Εξ άλλου στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 8 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Κομμωτών- Κουρέων Ν. Αχαΐας. Έτσι τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ με απόφαση του τοπικού Συλλόγου, τα μέλη του θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, ενώ αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος και στη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα. Όπως επισημαίνουν τα νέα μέτρα είναι εξοντωτικά για τον κλάδο, ευνοώντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή αφού έρχονται πάλι στο προσκήνιο τα παράνομα βαλιτσάκια. «Η απεργία του κλάδου μας είναι η απάντηση στον παραλογισμό των μέτρων, τα οποία το μόνο που πετυχαίνουν είναι να οδηγούν δεκάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο. Αρκετοί πελάτες μας που δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν μπορούν να αντέξουν το επιπρόσθετο κόστος των rapid test με αποτέλεσμα να μην μας επιλέξουν. Αντίστοιχα, είναι πραγματικά οξύμωρο να ζητάμε rapid test ακόμη και από τα μικρά παιδιά, τα οποία στοιβάζονται σε μία σχολική αίθουσα με self test, αλλά στο κομμωτήριο και στο κουρείο που υπάρχουν αποστάσεις και περιορισμένος αριθμός ατόμων πρέπει να επιδεικνύουν rapid. Γι’ αυτό και ζητάμε να εξαιρεθεί αυτών των μέτρων η ηλικιακή ομάδα 12-18, όπως και γενικότερα να εξαιρεθούν τα κομμωτήρια των νέων μέτρων, αφού πάντα οι χώροι μας λειτουργούσαν με ασφάλεια και αυτό έχει αποδειχτεί», τόνισε ο πρόεδρος Καλλιτεχνίας του Συλλόγου Κομμωτών Ν. Αχαΐας, Κωνσταντίνος Τσακριλής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement