Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι- Προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2021-2027

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση κατέθεσε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δ. Καλογερόπουλος, που είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος «σε αυτή την περίοδο που σύσσωμη η Τ.Α. με τα συλλογικά της όργανα διεκδικούν την ισότιμη συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, τέτοιες εμπεριστατωμένες και ολοκληρωμένες τεχνοκρατικά εισηγήσεις, αναβαθμίζουν τον διαπραγματευτικό λόγο του θεσμού και ενδυναμώνουν την παρουσία του στον πολιτικό στίβο απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις, η Τ.Α. πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προβάλλοντας επιχειρησιακή ωριμότητα  και προτείνοντας “best practices“. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει εναλλακτικά στα συναρμόδια Υπουργεία, δύο αντιπροσωπευτικά μοντέλα επιχειρησιακής εφαρμογής που είναι δοκιμασμένα με επιτυχία στο παρελθόν».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Το Μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων»

Προτείνεται να εφαρμοστεί στις προσκλήσεις των Υπουργείων που είναι αρμόδια για τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και για τα Προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού είναι η  έκδοση ενιαίων και συνολικών Προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση των Δήμων. Επίσης προβλέπεται να υπάρχουν πρότυπα για τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν και ελάχιστο “πλαφόν” για κάθε Δήμο (και για τους πολύ μικρούς).

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι θα  στείλει τα σχέδια Προσκλήσεων ώστε να διατυπωθούν  οι προτάσεις μας στις Προσκλήσεις αυτές πριν δημοσιευτούν και διεκδικούμε να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Αξιολόγησης, όπως συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

«Το Μοντέλο των Υποδομών Λυμάτων»

Τα Υπουργεία, έργα αρμοδιότητας των οποίων εντάσσονται στα Περιφερειακά Προγράμματα, να εφαρμόσουν το «Μοντέλο των Υποδομών Λυμάτων». Η επιλογή αυτή όχι μόνο θα διασφαλίσει τον επιτελικό ρόλο των Υπουργείων στην εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών τους και την ικανοποίηση των “αιρεσιμοτήτων”, αλλά εκτιμούμε πως θα βρει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να δεσμευθούν για τη χρηματοδότηση των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, ανά κάθε τομέα πολιτικής.

Συστηματική συμμετοχή εκπροσώπων της E.E. (της D.G. Regio) στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Ενδεικτικά, τέτοια Περιφερειακά προγράμματα είναι:

>       Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Οι Περιφέρειες εφαρμόζουν τα ήδη εγκεκριμένα 13 Περιφερειακά Προγράμματα υποδομών λυμάτων, καθώς  και έργων ύδρευσης (Δήμων και ΔΕΥΑ) που ετοιμάζει το Υπουργείο. Να εκπονηθούν τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα έργων ύδρευσης και οι Περιφέρειες να κληθούν να τα εφαρμόσουν.

>       Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), οι ΦΟΔΣΑ εκπονούν ήδη τα 13 Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΔΣΑ) που θα εγκριθούν από τα Περιφερειακά Συμβούλια και οι Περιφέρειες να κληθούν να τα εφαρμόσουν.

>       Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Πρόγραμμα εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Το Πρόγραμμα αυτό είναι εύκολο να περιφερειοποιηθεί και οι Περιφέρειες να κληθούν να το εφαρμόσουν.

Όσον αφορά τις δράσεις τεχνικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. €,  προτείνεται  με το 50% του ποσού αυτού να χρηματοδοτηθεί ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης της ικανότητας των δικαιούχων Δήμων και μελετητικής ωρίμανσης των έργων τους, υπό την εποπτεία της ΚΕΔΕ, με βάση σχέδιο που θα εκπονηθεί από την ΜΟΔ και την ΕΕΤΑΑ. Καθοριστικό για την επιτυχία των παραπάνω είναι να λυθεί το πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης των Δήμων (και ιδίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων) για να ωριμάζουν έγκαιρα τα έργα τους. Για το λόγο αυτό θεωρείται  αναγκαίο να αναληφθεί  πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΜΟΔ, ώστε να διασφαλισθεί ο  συντονισμός όλων των μηχανισμών τεχνικής υποστήριξης των Δήμων (ΕΕΤΑΑ, ΜΟΔ, Αναπτυξιακές Εταιρείες και Οργανισμοί, Δίκτυα Πόλεων).

Τέλος τονίστηκε ότι εάν η χώρα γεμίζει με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, χωρίς σχέδιο, τότε υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις, ότι θα μείνουν κουφάρια στα χέρια των Δήμων.

Ελλάδα

ΝΔ κατά Ανδρουλάκη: Πώς συμβιβάζονται το «ναι» στην πρόταση μομφής και το «όχι» στις εκλογές;

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ακούσαμε απόψε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο Open TV.

«Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», καταλήγει η Πειραιώς.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»-Χιόνια: Στην Πεντέλη οι δημότες πληρώνουν από την τσέπη τους τις μπουλντόζες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν πολίτες στους γύρω δήμους της Αθήνας που για τέταρτη μέρα παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

 

Δημότες στην Πεντέλη, με σπίτια που βρίσκονται κοντά σε κεντρικές οδούς συνασπίζονται, πληρώνουν από την τσέπη τους και καλούν ιδιωτικά …μπουλντόζες να τους ανοίξουν το δρόμο, παίρνοντας εν συνεχεία τα φτιάρια, καθώς δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τον Δήμο – ένω σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας,  τα τηλέφωνα στο δημαρχείο βουίζουν συνεχώς…

PHOTO-2022-01-27-17-11-28__1_

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία εκχιονισμού στις τρείς κοινότητες του δήμου -σε Μελίσσια, Νέα και Παλιά Πεντέλη, πλήν της ανακοίνωσης της 24ης Ιανουαρίου στο facebook ότι «επιχειρούν συνολικά 11 οχήματα με στόχο να παραμείνουν οι κεντρικοί και οι δευτερεύοντες δρόμοι ανοικτοί».

 

Τέσσερις ημέρες ωστόσο οι πολίτες δεν είδαν εκχιονιστικό μηχάνημα από το Δήμο να ανοίγει εσωτερικούς δρόμους, σε μία περιοχή μάλιστα όπου θεωρείται ότι υπάρχει η εμπειρία στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργεί η έντονη χιονόπτωση.

 

Επιπλέον είναι παραπάνω από εμφανής η έλλειψη επαρκούς ποσότητας αλατιού, το οποίο σε κεντρικά σημεία του δήμου είχε τελειώσει ήδη από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πολύ πρίν την επέλαση της κακοκαιρίας.

PHOTO-2022-01-27-17-11-31PHOTO-2022-01-27-17-11-31__1_PHOTO-2022-01-27-17-11-31__1___1_PHOTO-2022-01-27-17-11-30

Περισσότερα

Ελλάδα

Εξοικονομώ 2021: Παρατείνεται η προθεσμία για αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021».

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνεται «παράταση, κατά 15 ημέρες, της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης “Εξοικονομώ 2021″» με την χορήγησή της να «κρίνεται αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών στη δημόσια διοίκηση που έχουν προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον της Covid – 19 και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η νέα καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Να σημειωθεί, ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Δείτε εδώ τον οδηγό του προγράμματος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα