Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η εστίαση στους δρόμους!

Κλειστά σήμερα καφέ και εστιατόρια στην Πάτρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ρολά κατεβάζουν σήμερα καφετέριες και εστιατόρια στην Πάτρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης που αποφάσισε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας, αντιδρώντας στα νέα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, τα οποία χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστα και άδικα.

Στο πλευρό των καταστηματαρχών εστίασης βρίσκονται και αρκετοί άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι επίσης, πλήττονται από τα νέα υγειονομικά μέτρα. Ο ΣΚΕΑΝΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία. Να σημειωθεί, πως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέλη του Συλλόγου περιόδευσαν σε όλες τις περιοχές της Πάτρας ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για τη σημερινή κινητοποίηση, στην οποία υπενθυμίζουμε πως δεν θα πάρουν μέρος τα μέλη της #Εστίαση Πάτρας, που διατηρούν στην πλειονότητά τους καταστήματα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Αντίστοιχα, σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή της #Εστίαση Πάτρας θα συμμετέχει σε πανελλαδική συγκέντρωση συλλόγων της εστίασης στην Τρίπολη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και μάλιστα, πολυήμερες.

Πάντως, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

«Η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, αφού πλέον τίθεται για όλους ζήτημα επιβίωσης. Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση είναι δικαίωμά τους. Η ιστορία θα δείξει… Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι αμέτρητοι συνάδελφοι από τη μια άκρη της Πάτρας ως την άλλη θα κλείσουν τα καταστήματά τους. Δεν αντέχουμε άλλο. Τα χτύπημα στον κλάδο μας είναι αλλεπάλληλα», δήλωσε ο ταμίας του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κολλιόπουλος.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΑΝΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΚΕΑΝΑ με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση
«με αφορμή τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος και το κύμα ακρίβειας σε πρώτες ύλες, που στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις μας, ο ΣΚΕΑΝΑ καλεί τα μέλη του, τους παραγωγικούς φορείς του Νομού και τους πολίτες σε διαμαρτυρία- κινητοποίηση. Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλο το 24ωρο.

Στη διαμαρτυρία θα συμμετέχει μαζί με εμάς και ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών, Μανικιούρ Πεντικιούρ Νομού Αχαΐας η «Αγία Τριάς» ενώ αναμένεται η επίσημη συμμετοχή και άλλων Σωματείων.

Διεκδικούμε:

  1. Υγειονομικά μέτρα που να είναι εφαρμόσιμα και να στηρίζονται στην λογική
  2. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αύξηση κλινών Μ.Ε.Θ.
  3. Κατάργηση όλων των μέτρων που μας καθιστούν ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς να είμαστε
  4. Μείωση του ενεργειακού κόστους με καμία διακοπή και δόσεις βάσει του 5% του εισοδήματος για όσο διαρκεί η πανδημία
  5. Κατάργηση των απαιτήσεων για καταβολή επιστρεπτέων προκαταβολών
  6. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 8% για όσο διαρκεί η πανδημία σαν αντισταθμιστικό μέτρο στις ανατιμήσεις για διατήρηση της ισορροπίας στις τιμές της αγοράς
  7. Επαναφορά του αφορολόγητου
  8. Rapid test δημόσια και δωρεάν για όλους
  9. Επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας
  10. Κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων των 5.000€ και 15 ημέρες κλείσιμο καταστήματος, ως μέτρα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας (έλεγχος- ταυτοπροσωπία πελατών)
  11. Δυνατότητα της εστίασης για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ
  12. Άμεση καταβολή των κεφαλαίων επανεκκίνησης για όλους.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΦΕ ΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ

Την ίδια ώρα, η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας συμπαραστεκόμενοι στον δίκαιο αγώνα του κλάδου της Εστίασης καλεί τους αρτοποιούς σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης να μην διαθέσουν σήμερα καθόλου καφέ στα μαγαζιά τους.

Επίσης καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Πλατεία Γεωργίου.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

Στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Κομμωτών- Κουρέων Ν. Αχαΐας. Έτσι τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ με απόφαση του τοπικού Συλλόγου, τα μέλη του θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, ενώ αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος και στη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα. Όπως επισημαίνουν τα νέα μέτρα είναι εξοντωτικά για τον κλάδο, ευνοώντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή αφού έρχονται πάλι στο προσκήνιο τα παράνομα βαλιτσάκια.

Tης Μαρίας Σπ. Ορφανού


Ροή ειδήσεων

Advertisement