Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αποκατάσταση και… ψηφιακή επανάσταση-Στην Ηλεία αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πλειάδα υπουργών

Published

on

Μία πρωτοποριακή – για τα ελληνικά δεδομένα – ψηφιακή εφαρμογή που ετοίμασε η Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, φέρνει αύριο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ηλεία.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός που θα συνοδεύεται από πλειάδα υπουργών, αναμένεται να έχει και μία εφ’ όλης της ύλης σύσκεψης, σχετικά με τα έργα αποκατάστασης στο νομό μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και κυρίως, σχετικά με το σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, στα πρότυπα του σχεδίου που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται για την Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης που αναμένεται να ακολουθείται από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και συντονιστή για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, αναμένεται να συμμετέχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες στήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και να καθοριστούν οι παράμετροι ενός συνολικότερου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 9.30 – 10 το πρωί και αμέσως μετά, στις 11.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί και τοπικοί φορείς, αναμένεται να παραβρεθούν στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας για τα «αποκαλυπτήρια» της εφαρμογής της Microsoft, η οποία δημιουργείται και υιοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα, αλλάζοντας άρδην την οπτική με την οποία ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τις αρχαιότητες, με τη βοήθεια της «εικονικής πραγματικότητας».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και περίπου δύο μήνες (μετά από συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, στο Νταβός της Ελβετίας), θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου, τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα. «Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας» είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς άνθρωποι από όλα τα σημεία της γης θα μπορούν θα «επιστρέφουν» στο παρελθόν και να περιηγούνται στην Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν κατά την αρχαιότητα. Πρόκειται λοιπόν για μία εφαρμογή, η οποία αναμένεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο την Αρχαία Ολυμπία. Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου είχε αναλάβει επιτροπή ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού ενώ η εφαρμογή αποτελεί χορηγία της εταιρείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement