Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Χιλιάδες νεκροί μέχρι τον Μάρτιο – Τρίτη δόση εμβολίου στους 4 μήνες

Published

on

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος την πορεία κορονοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «μερικές χιλιάδες νεκρούς μέχρι τον Μάρτιο» αν ο εμβολιασμός παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε μια σειρά από δραστικά μέτρα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού. Ξεκαθάρισε πως «προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.

Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει πως παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη – και όχι στους έξι μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως όταν βγήκαν τα εμβόλια, πριν την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά και οι επιστήμονες πίστευαν ότι για ένα 6μηνο θα ήμασταν εξασφαλισμένοι. Ωστόσο, όπως είπε οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας, κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε.

Σημείωσε πως πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.

 

Ο κ. Βασιλακόπουλος έσπευσε να επισημάνει πως: «Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι».

«Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Μάλιστα, σημείωσε πως οι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά με την 3η δόση και έτσι αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μίλησε και για την πορεία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστά: «Ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα… Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% μέχρι το Μάρτιο – αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε.

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement