Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Να μας δώσουν ότι μας παίρνουν…»-Η Εστίαση Πάτρας απηύθυνε μαζικό κάλεσμα συμμετοχής 

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

«Δεν είμαστε επιδημιολόγοι για να κρίνουμε τα υγειονομικά μέτρα, όπως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με απώλειες 60-70% που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.

Οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει, αυτά που μας στερεί…».
Με αυτό το μήνυμα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Εστίαση Πάτρας, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία που αποφασίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Τρίπολης και έχει τη στήριξη της ΠΟΕΣΕ, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια κίνηση πανελλαδικά και η Πάτρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Η πανδημία έπληξε πολλούς κλάδους, όμως η εστίαση δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς καλείται να λειτουργήσει με απώλειες που αγγίζουν το 70%, συνεπώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Η εστίαση ζητά τη βοήθεια του κράτους για να σταθεί στα πόδια της. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τους επιστήμονες. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, όμως δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας υπό αυτούς τους όρους. Θέλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί, αλλά να είμαστε βιώσιμοι», δήλωσε το μέλος της Δ.Ε., Δημήτρης Φάκαλος.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Ματθαιόπουλος, ανέφερε πως «μετά τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ΣΚΕΑΝΑ αποφάσισε να κάνει απεργία μόνος του, την ώρα μάλιστα που ενημερώσαμε πως θα γίνει στο συνέδριο της Τρίπολης για να αποφασιστούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις, δεν μας επιτρέπουν να ζητήσουμε από τον κόσμο να ξανακλείσει. Γι’ αυτό και δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία πανελλαδική κινητοποίηση που γίνεται μάλιστα, συντονισμένα για πρώτη φορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Κούλης, τόνισε πως «η εστίαση Πάτρας αν και κατέθεσε διαφορετική πρόταση στο συνέδριο της Τρίπολης, αποφάσισε να ακολουθήσει την απόφαση που ελήφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, παρουσία μάλιστα και του προέδρου της ΠΟΕΣΕ.

Συντασσόμαστε, γιατί το ζητούμενο είναι να πετύχει η πανελλαδική αυτή κινητοποίηση και όλοι μαζί ενωμένοι να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο», ενώ ο Τάσος Γιατράς είπε με νόημα «η εστίαση δεν τρομοκρατεί, δεν εκβιάζει και δεν τραμπουκίζει. Θέλουμε ενότητα κι όχι αντιπαραθέσεις. Άλλωστε η εστίαση υπήρχε πριν από εμάς, όπως και θα υπάρχει μετά από εμάς. Δεν έχει σχέση με πρόσωπα», τόνισε.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΚΕΑΝΑ

Πάντως μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το ρόλο της Εστίαση Πάτρας, διευκρινίστηκε πως πρόκεται για επίσημο σωματείο από τον Μάιο του 2021 με 115 ιδρυτικά μέλη, ενώ με βάσει το καταστατικό του διοικείται από επταμελή Δ.Ε., στην οποία συμμετέχουν, οι Τ. Γιατράς, Γ. Κούλης, Ζ. Τζούδας, Θ. Παπανικολόπουλος, Κ. Μπουρδόπουλος, Δ. Φάκαλος και Τ. Ματθαιόπουλος, όλοι εκλεγμένα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ που παραιτήθηκαν, αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Μάλιστα, είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Γιατρά ότι σύμφωνα με έρευνα το 70% των καταστηματαρχών του κλάδου σε τοπικό επίπεδο αγνοεί ότι υπάρχει κάποιος που τους εκπροσωπεί.

Για την «κόντρα» με τον ΣΚΕΑΝΑ κράτησαν χαμηλούς τόνους, αναφέροντας πως ήδη έχουν καταθέσει πρόταση για τις επόμενες εκλογές να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ ο κ. Ματθαιόπουλος ανέφερε πως «είναι χρυσή ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι, να κάνουμε μία παρένθεση και να πάμε όλοι μαζί».

Ροή ειδήσεων

Advertisement